Noua președinte a Mexicului, Claudia Sheinbaum, a anunțat, recent, un plan agricol care să pună accent pe reîntoarcerea la mâncarea tradițională mexicană, specifică anilor 1980, atunci când mesele erau dominate de tortillas, fasole, cafea instant și ciocolată caldă ieftină.
Președinta Claudia Sheinbaum vrea să revigoreze acele magazine guvernamentale limitate, adesea șubrede, și a vorbit deschis despre intenția sa de a obține „suveranitate alimentară”.
„Este vorba despre a produce ceea ce mâncăm”, a spus Sheinbaum despre politica sa, al cărei obiectiv principal va fi creșterea producției de fasole și porumb: „Este mult mai bine să mănânci un taco cu fasole decât o pungă de chipsuri”.
Secretarul Agriculturii, Julio Berdegué, a declarat că se va pune accentul pe garantarea prețurilor pentru fermierii care cultivă porumbul folosit pentru tortilla și pe scăderea prețurilor la tortilla cu 10%, după ce prețurile au crescut cu câțiva ani în urmă.
În acest sens, guvernul intenționează să crească producția de fasole cu aproximativ 30% în șase ani pentru a înlocui importurile de fasole și va înființa centre de cercetare pentru a furniza semințe de fasole cu randament mai mare, potrivit apnews.com
„Autosuficiența în materie de fasole este un obiectiv pe care președintele ni l-a stabilit”, a declarat Berdegué.
Guvernul se va concentra, de asemenea, pe sprijinirea producției de cafea, dar în principal pentru cafeaua instant, despre care susține că este utilizată de 84% din gospodăriile mexicane. Planul va încerca, de asemenea, să sprijine producția de cacao, dar în principal pentru pudră de copt și ciocolată caldă, nu pentru tablete fine de ciocolată.
Politicile guvernamentale par să vină în contradicție cu dorințele mexicanilor și tendințele pieței, întrucât aceștia nu se mai dau în vânt după produsele tradiționale. De pildă, mexicanii au înlocuit cafeaua proaspăt măcinată cu cea instant.
Conform raportului guvernamental „Panorama agricolă 2024”, mexicanii consumă anual doar 7,7 kilograme de boabe. Aceasta reprezintă mai puțin de jumătate din cele 16 kilograme (35,2 livre) consumate anual, în 1980.
Se schimbă preferințele culinare ale mexicanilor: consumul de tortilla scade și crește consumul de pâine!
Chiar și apetența mexicanilor pentru fasolea uscată s-a diminuat foarte mult. O explicație posibilă ar fi aceea data de timpul necesar pentru a găti fasolea uscată dar și faptului că această legume este considerate a fi „mâncarea săracului”, în ciuda faptului că este o sursă bună de proteină.
Chiar și consumul de tortilla a scăzut, de la aproape 100 de kilograme pe cap de locuitor anual în 2000, la aproximativ 75 de kilograme în 2024. Consumatorii au început să cumpere din ce în ce mai mult pâine și alte produse de panificație în loc de tortilla.
Planul pentru agricultură vine la o zi după ce președinta Sheinbaum a anunțat o interdicție completă a „junk food” privind gustările sărate, prăjite, procesate sau băuturile îndulcite și băuturile răcoritoare în școli.
Însă rezultatele guvernului în ceea ce privește schimbarea efectivă a comportamentului consumatorilor sunt slabe, a scris editorialistul Javier Tejado în ziarul El Universal. El a reamintit cititorilor că guvernul a interzis reclamele la junk food destinate copiilor în 2014.
„Rezultatul după zece ani de interdicții?” a scris Tejado. „Lucrurile sunt mai rele decât atunci când au început în 2014; mexicanii au decis să continue să consume lucruri care le plac”, a mai susținut jurnalistul Javier Tejado.