Circulă o legendă că vinul fiert ar fi fost preluat de romani de la grecii antici, însă o altă ipoteză, poate mai probabilă, este că el ar fi un produs al populațiilor care trăiau în zone de munte și preferau iarna să fiarbă vinul ca să se încălzească.
Fapt e că nu displace nimănui un vin fiert plin de arome la ceas de seară, mai ales după o zi friguroasă. Este o băutură care se regăsește mai mult sau mai puțin în toată Europa continentală. În Germania se numește Glühwein, în Franța, vin chaud, englezii îl numesc mulled wine, iar italienii îi spun vin brulè.
Iată mai jos cum fac italienii vin fiert: folosesc practic toate condimentele și fructele aromate dintr-o sangria, dar întâi se fierbe ca să elimine cea mai mare parte din alcool prin evaporare.
Ingrediente
1 l vin roșu din cele cu concentrație mare de tanin
100-200 g zahăr, cantitatea ține de gustul personal
1 portocală tăiată felii subțiri, netratată
1 măr tăiat felii subțiri
un bețișor de scorțișoară lung de circa 10 cm
cuișoare circa 10
opțional: coajă de lămâie, anason stelat, boabe de ienupăr, boabe de piper, ghimbir, cardamom
Procedeu
Prepararea vinului fiert este cât se poate de simplă, însă secretul principal este să adăugăm toate ingredientele spre final și să le lăsăm în infuzie. Dar asta, după ce am ținut vinul pe flacără la minim circa un sfert de oră fără capac, astfel încât să se elimine o parte importantă din alcool.
Cum putem face ca vinul să piardă cât mai mult alcool? Dăm foc la un bețișor de bambus, la un capăt, și îl ținem deasupra vasului cu vin care fierbe la foc mic. Alcoolul se va aprinde și va arde. Când flacăra se stinge, înseamnă că alcoolul destinat să se evapore s-a epuizat. Dacă îl vrem puțin mai alcoolic, e suficient să îl luăm de pe flacără mai repede.
Odată trecut acest interval, adăugăm zahărul, fructele felii și condimentele, acoperim și oprim focul. Trebuie să stea astfel în infuzie câteva minute bune, măcar 10.
Este total contraindicat să adăugăm ingredientele la început, pentru că aromele sunt date de uleiuri volatile, care prin fierbere se pierd.
O băutură caldă, aromată și dulceagă pentru serile lungi de iarnă și mai ales în perioada sărbătorilor. Cu o felie de cozonac alături.