Suntem cu toții de acord că odată de ajungem la mijlocul lui noiembrie, e voie să începem să ne gândim la sărbătorile de iarnă. Unde să ne plimbăm sau cu cine să sărbătorim, dar și ce feluri de mâncare mai inovative am putea propune pe lângă cele tradiționale.
Printre ele, pentru că e sezonul rodiilor, o idee inedită o reprezintă carnea de porc cu boabe de rodii. Îi taie ușor din senzația de gras și o echilibrează. O altă rețetă de carne de porc în combinație cu fructe, pe lângă cea de friptură de porc cu gutui.
Putem încerca însă deja ideea, pentru a o putea, eventual, perfecționa. Rodiile se folosesc în general în bucătăria mediteraneană și a Orientului Mijlociu. Se pot asocia cu orice fel de carne, mai puțin însă cu pește. Iată mai jos ce avem de făcut pentru o rețetă rapidă de friptură de porc cu rodii, e foarte simplu.
Ingrediente pentru 4 porții
800 g pulpă de porc tăiată felii de circa 2 cm grosime
1 lingură de făină
1 ceapă mare
1 rodie mare curățată și desfăcută boabe
50 ml oțet balsamic
50 ml vin roșu
dafin
ulei
sare, piper
Procedeu
Se trec rapid feliile de carne prin făină, minimul indispensabil cât să se compacteze bine în tigaie. Înainte de asta, le dăm un plus de gust și aromă presărându-le cu sare și piper.
Se trec feliile astfel pregătite prin ulei într-o tigaie mare antiaderentă. După ce s-au compactat puțin, stingem cu vin și lăsăm pe flacără mare să se evapore.
Când sunt ușor rumenite, se dau deoparte pe o farfurie.
În aceeași tigaie se sotează ceapa tăiată fin, circa 10 minute. Apoi adăugăm peste ea carnea. Rațiunea pentru care nu le gătim împreună este aceea că astfel carnea rămâne mai rumenă, nu are gust de carne fiartă.
În acest moment, adăugăm boabele de rodie și oțetul balsamic, împreună cu frunza de dafin și câteva boabe de piper.
Se lasă sub capac la foc mic spre mediu încă circa 10 minute și e gata.
Această friptură de porc cu rodii se servește caldă, cu piure de cartofi sau orez simplu.