Importurile de fertilizanți din Rusia pe piața Uniunii Europene au crescut în 2024/ ”Ar trebui evaluat impactul asupra fermierilor al unei opriri bruște a aprovizionării cu azot din Rusia și Belarus” – experți europeni

fermieri, legea arendei, teren agricol foto: pexels.com/@Mirko Fabian

Importurile de îngrășăminte din Rusia „sunt în creștere” în 2024, ureea și nitratul de uree-amoniu ajungând să reprezinte 30% din totalul intrărilor pe piața comunitară, conform cercetărilor realizate de Comisia Europeană, citate de publicația irlandeză Agriland

O analiză a pieței îngrășămintelor la nivelul Uniunii Europene, efectuată de Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI), a constatat că „Rusia pare a fi cel mai competitiv furnizor de îngrășăminte pe bază de azot în ceea ce privește prețul”.

Această situație i-a determinat pe membrii Observatorului Pieței Îngrășămintelor din Uniunea Europeană, un grup de experți instituit de comisie, să avertizeze că „dependența de Rusia pare să crească” și că „există o creștere a importurilor de uree din Belarus, cu +3% față de 2023”.

Vezi detalii

Cele mai recente documente publicate după o întâlnire a membrilor observatorului subliniază că aceștia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „autonomia strategică a Uniunea Europeană și au considerat că ar trebui evaluat impactul unei opriri bruște a aprovizionării cu azot din Rusia și Belarus asupra industriei și fermierilor, în special asupra prețurilor”.

Conform grupului de experți, ureea „câștigă mai multă popularitate comparativ cu anii precedenți și în prezent reprezintă 70% din totalul aprovizionărilor cu azot”.

Membrii grupului de experți consideră că această schimbare de preferință a fermierilor către uree se datorează prețului mai mic și „poate, de asemenea, absorbției mai eficiente de către sol și plante în cazul aplicării foliare”.

Piața îngrășămintelor

Analiza pieței de îngrășăminte din UE realizată de DG AGRI a evidențiat, de asemenea, că prețurile îngrășămintelor „au fost stabile în ultimul an, cu o ușoară scădere pentru azot (N), potasiu (K) și o ușoară creștere pentru fosfor (P)”.

„Cu toate acestea, prețurile sunt încă mai mari decât în 2019/2020 pentru toate tipurile de nutrienți; pentru fosfați (+77%) și îngrășăminte pe bază de azot (+46%), și într-o măsură mai mică pentru potasiu (+23%)”.

„Deși semnele sunt în general mai pozitive decât în întâlnirile anterioare, accesibilitatea îngrășămintelor pentru fermieri rămâne o preocupare din cauza prețurilor mai mici ale culturilor”, a mai precizat raportul.

Potrivit reprezentanților fermierilor în cadrul Observatorului Pieței Îngrășămintelor din UE, randamentele scăzute ale culturilor în întreaga Europă în 2024 ar putea cauza probleme de flux de numerar, care ar putea afecta achizițiile viitoare de îngrășăminte în primăvara următoare (pentru aplicațiile târzii la recolta din 2025) și ulterior (pentru recolta din 2026).

Membrii grupului de experți au subliniat că „acest lucru va duce probabil la o nouă scădere a fertilizării cu P și K în 2025, după redresarea din 2024”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *