Unii bucătari, precum spaniolul Karlos Arguiñano, recomandă să începi cu sarea, apoi să adaugi oțetul și să termini cu uleiul. În realitate, dacă vei încerca ambele variante, diferența nu va fi semnificativă.
Ceea ce este foarte clar însă este că varianta perfectă ar fi să amesteci în prealabil uleiul, oțetul și sarea într-o vinegretă și să o torni peste legume. Astfel, sarea se va dizolva mai bine, soluția va fi ușor emulsionată, făcând preparatul mai gustos. Desigur, este esențial să scurgi în prealabil bine salata pentru a limita cât mai mult prezența apei: pentru asta există centrifuga, o ustensilă de bucătărie asemănătoare unui coș perforat introdus într-un tip de castron și prevăzut cu o manetă. Prin centrifugarea foilor de salată, apa se scurge în afara coșului și salata este uscată. Dar în egală măsură, acest procedeu poate fi înlocuit de clasicul șervet de bucătărie în care lăsăm salata spălată, împachetată, pentru 10 minute și la final tamponăm ultimele picături de apă de pe frunze.
Rețetă de vinegretă rapidă
2 linguri ulei de măsline extravirgin
3 linguri oțet de mere
1 lingură suc de lămâie
O jumătate linguriță de sare
O linguriță de miere.
Se pun toate ingredientele într-un borcan cu capac. Se închide borcanul, se amestecă bine ingredientele și se toarnă emulsia uniform peste salată. Se amestecă totul bine și se servește imediat.
Citește și Salată de ardei copți și roșii cu usturoi.