Pentru vegetarieni, obținerea unei cantități suficiente de proteine poate părea o provocare, dar odată ce descoperiți alimentele bogate în proteine care devin esențiale în dietă, procesul devine mult mai simplu, conform The Focus.
După o scurtă perioadă de trei luni de veganism în adolescență, autoarea articolului menționează că a fost vegetariană timp de aproape cinci ani, însă de curând a reintrodus peștele în alimentația sa. Deși la început schimbarea dietei a fost dificilă, acum știe clar ce alimente sunt necesare pentru a menține un regim sănătos.
Spanacul – prietenul de nădejde al vegetarianului
„Spanacul a devenit subiect de glumă pentru carnivori, care spun adesea că vegetarienii mănâncă doar spanac. Ei bine, gluma e pe seama lor, pentru că e delicios”, conform sursei citate. Pe lângă faptul că este plin de fibre și fier, o cană de spanac conține și 5,3 grame de proteine. Sfat util: Absorbi mai mulți nutrienți din spanac atunci când este gătit.
Fasolea și lintea – Surse de proteine ușor de găsit
Lumea fasolei și a lintei oferă o mulțime de opțiuni interesante, pline de proteine și alți nutrienți benefici:
- Edamame: 31,3g proteine/cană
- Linte: 17,9g proteine/cană
- Fasole albă: 17,4g proteine/cană
- Fasole pinto: 15,4g proteine/cană
- Fasole kidney: 15,3g proteine/cană
- Fasole neagră: 15,2g proteine/cană
- Fasole butter: 14,7g proteine/cană
- Năut: 15g proteine/cană
Ouăle – un element de nelipsit în dieta vegetarienilor
Ouăle sunt o prezență obișnuită în majoritatea dietelor vegetariene. Fiecare ou de mărime medie aduce aproximativ 6,4 grame de proteine.
Iaurtul grecesc – visul oricărui vegetarian
Fie că este adăugat în smoothie-uri, salate sau deserturi, iaurtul grecesc este plin de vitamina B12, calciu și seleniu, oferind în același timp o cantitate impresionantă de proteine: 23g pe cană.
Brânza de vaci – ușor de integrat în mesele săptămânale
„La început am fost puțin reticentă față de brânza de vaci, dar a devenit rapid o alegere constantă în mesele mele săptămânale”, spune autoarea textului. O cană de brânză de vaci oferă 24g de proteine.
Nucile – un plus nutritiv la fiecare masă
Dacă nu aveți alergii, nucile pot adăuga un plus de gust și textură meselor preferate:
- Migdale: 20g proteine/cană
- Caju: 20,97g proteine/cană
- Alune de pădure: 11g proteine/cană
- Macadamia: 11g proteine/cană
- Fistic: 25g proteine/cană
- Nuci: 15g proteine/cană
- Pecan: 10g proteine/cană
- Arahide: 38g proteine/cană
Mazărea – un ingredient comun
Mazărea, un ingredient comun în mese, oferă aproximativ 8,6g de proteine pe cană.
Tofu – „carnea” lumii vegetariene
Tofu-ul este privit cu scepticism de cei care nu cunosc varietățile sale și modul de preparare. Cu 9,1g de proteine pe cană, tofu-ul poate fi gătit în multe feluri, fiind un aliment extrem de versatil.