Sectorul utilajelor agricole traversează un an dificil, cu o scădere de 12% a vânzărilor de tractoare în primele șase luni din 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit datelor publicate de Agrievolution, situația la nivel global reflectă dificultăți în piețele cheie, inclusiv India, Statele Unite, Europa Occidentală, Canada și Japonia, piețe care au înregistrat reduceri semnificative. În ritmul actual, se estimează că anul va încheia cu un total de vânzări sub pragul de 2 milioane de tractoare, cel mai mic nivel de la 2016, conform Agricultura.it.
Această scădere a fost confirmată la conferința de deschidere a celei de-a 46-a ediții a Eima International, expoziția internațională de utilaje agricole, organizată la Bologna. Reprezentanții FederUnacoma, asociația producătorilor italieni de utilaje agricole, au explicat că deși agricultura este în continuă dezvoltare, sectorul mecanicii agricole a fost afectat de condițiile economice și de restricțiile financiare actuale.
„Anul trecut și în anul în curs, sectorul industrial a fost influențat de costurile ridicate ale materiilor prime și ale energiei, în contextul tensiunilor geopolitice și al războiului din Orientul Mijlociu”, a declarat FederUnacoma. Mai mult, politicile monetare restrictive, implementate pentru a controla inflația, au redus accesul la credite și au încetinit investițiile în tehnologii noi.
Condițiile economice dificile au afectat nu doar sectorul agricol, ci și pe cel industrial
În India și China, vânzările au scăzut foarte mult, în timp ce Statele Unite au raportat o scădere de 12%. În Europa Occidentală, piețele franceză și germană au scăzut cu 8%, respectiv 1%. Scăderi notabile s-au înregistrat și în Canada (-16%), Japonia (-28%), Rusia (-32%) și Turcia (-20%).
„Pe termen mediu și lung, cererea pentru tehnologie agricolă va continua să crească, deoarece agricultura este într-o continuă dezvoltare”, a declarat Mariateresa Maschio, președinta FederUnacoma. „Populația globală, estimată să atingă 10 miliarde de persoane până în 2050, va necesita o creștere a producției agricole de 50% față de nivelurile actuale”. În plus, Maschio a subliniat importanța dezvoltării unor tehnologii agricole adaptabile la diverse condiții climatice și care pot contribui la sustenabilitatea producției: „Sectorul mecanicii agricole trebuie să producă tehnologii care să sprijine agricultura în soluționarea problemelor legate de lipsa resurselor și de degradarea fertilității solului”.
Condițiile economice dificile au afectat nu doar sectorul agricol, ci și cel industrial. În anul agricol 2024-2025, producția de cereale la nivel global este estimată să rămână similară cu cea din anul precedent, cu o scădere de 7% în Europa, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. În același timp, producția mondială de carne a crescut ușor, cu 0,7%, datorită creșterilor din America de Sud și Oceania, care au compensat scăderile din China, America de Nord și Europa.
Situația actuală a dus la o reducere a investițiilor în echipamente agricole noi, în condițiile în care costurile ridicate și accesul limitat la credite fac dificilă achiziționarea de tehnologii moderne.