VIDEO Rețetele Juanitei – Pinchos, micile sandvișuri pe care le găsești în vitrinele tuturor barurilor din Țara Bascilor/ În funcție de ce pui peste feliile de pâine pot deveni o mică piesă de artă culinară

pinchos Foto: G4Food

Pinchos sunt simbolul bucătăriei basce. Sunt un fel de tapas, felii de pâine micuțe peste care se construiește o porție de mâncare în miniatură. Ingredientele se străpung cu o scobitoare și spre deosebire de tapas, nu sunt consumate doar ca aperitiv, ci pot constitui feluri de mâncare în sine. De-a lungul anilor, au devenit tot mai sofisticate și, în prezent, nu există bar respectabil în San Sebastian și Victoria, în nordul Spaniei care să nu aibă propriul pincho emblematic.

Originea pinchos. Cum le comanzi și le plătești în bar

Printre numeroasele teorii despre originea pinchos-urilor (pintxos în euskera, limba bascilor), majoritatea susțin că „Gilda” ar fi primul pincho din istorie, creat din creativitatea proprietarului unui bar, care mai târziu avea să devină celebrul Bar Casa Vallés din San Sebastián. Într-o zi, acesta a înfipt o anchoa, o măslină și un ardei iute pe o scobitoare și le-a oferit clienților săi. Invenția a devenit rapid populară, iar barurile au început să creeze și să servească noi pinchos originale, care aveau să devină emblematice pentru fiecare local.

În anii ’80, odată cu dezvoltarea impresionantă a bucătăriei din San Sebastián, rețetele de pinchos basce au devenit tot mai elaborate, folosindu-se ingrediente deosebite și prezentări rafinate. În plus, mulți basci care au plecat în alte zone ale Spaniei au deschis baruri de pinchos. În zilele noastre, cam în orice oraș spaniol găsești un bar cu pinchos.

În acest tip de baruri există vitrine lungi, pline până la refuz de variate feluri de pinchos. Clientul indică ce tip de pinchos dorește și după ce le mănâncă lasă scobitorile pe farfurie. Chelnerul numără scobitorile și aduce nota. Și, nu vă vine a crede, dar nimeni nu șterpelește din scobitori pentru a plăti mai puțin.

Rețete ușoare de preparat acasă. Pot fi un prânz funny în familie sau o soluție când vin pe neașteptate nusafiri. Și chiar o masă sofisticată de petrecere. Depinde de ingrediente

Ingrediente

pinchos
Foto: G4Food

Chorizo (cârnat cu boia)

Ardei roșu și verde copt

Jamon

Șuncă

Mușchi file

Somon afumat

Piept de pui

Chistorra sau cabanos

Ouă de prepeliță

Ouă, cartofi și ceapă pentru omletă

Hummus din năut, tahini și dovleac copt

Castraveți și gogoșari murați

Roșii cherry

Măsline

Felii de brânză, cașcaval

Zacuscă de casă

Sardine și anșoa în conservă

Salată a la russe

Ceapă caramelizată

Salată verde

Pâine baghetă

Sosuri după gust.

Preparare pinchos

pinchos
Foto G4Food
  1. Chorizo și ardei copt. Ungem o feliuță de baghetă cu jumătate de roșie și turnăm deasupra puțin ulei extravirgin de măsline. Punem câteva feliuțe de chorizo sau orice cârnat uscat cu boia. Vom da formă de floare feliilor de chorizo. Peste ele așezăm o bucată de ardei copt de dimensiunea baghetei și o măslină verde. Înfigem scobitoarea în așa fel încât să străpungă măslina, ardeiul și zona unde se suprapun feliile de chorizo. Stropim totul cu un sos de oțet de vin de Jerez sau de Modena amestecat cu miere.
  2. Jamon sau șuncă cu ardei verde copt și ou fiert de prepeliță. Ungem o feliuță de baghetă cu jumătate de roșie, ștergem cu jumătate de cățel de usturoi și turnăm deasupra puțin ulei extravirgin de măsline. Pliem în două sau trei felia de jamon sau o facem rulou, în funcție de dimensiunea sa. Deasupra așezăm ardeiul verde tăiat sau întreg și o jumătate de ou de prepeliță. Strapungem totul cu scobitoarea și turnăm peste oul de prepeliță câteva picături de soia.
  3. Ensaladilla rusa. Sau mai pe românește salată a la russe. Salata preparată din legume tăiate mărunt și amestecate cu maioneză se întinde pe felia de baghetă. Punem deasupra o felie de șuncă rulată și o măslină și înțepăm totul cu scobitoarea.
  4. Pește și maioneză. Pentru acest pincho cu gust de mare vom folosi o sardină din conservă pe care o zdrobim și o amstecăm cu puțină maioneză și sos de hrean. Punem deasupra un triunghi de gogoșar sau ardei roșu și o anșoa.. Trecem scobitoare prin ingrediente.
  5. Cârnat prăjit cu ceapă caramelizată și ou de prepeliță. Eu am folosit chistorra, dar și cabanos-ul e la fel de bun. Se taie bucăți cârnatul, dacă e mai lung și se prăjesc. Se scurg de grăsime. Se așează peste o feliuță de baghetă un strat de ceapă caramelizată, iar peste se pune cârnatul, „supraînălțat” cu o jumătate de ou de prepeliță.
  6. Somon afumat cu brânză tartinabilă și avocado. Felia de baghetă se unge cu brânză, se pune o felie de avocado, se stropește cu un sos de ulei și lămâie, iar deasupra se așează o felie de somon afumat. Se înțeapă cu scobitoarea și se adaugă un sos de soia și wasabi.
  7. Carne de pui, gogoșari murați și sos de hrean și muștar. Când rămân resturi de carne, aceste pinchos sunt soluția pentru a le recupera într-un fel de mâncare delicios. Se unge felia de baghetă cu un amestec de hrean și muștar. Se taie o felie de pui care se așează deasupra, însoțită de o bucată triunghiulară de gogoșar murat. Totul evident străpuns de o scobitoare.
  8. Tortilla de patatas. Adică omletă cu cartofi. Dacă nu aveți timp să o preparați, se poate face și cu ompletă obișnuită, E minunată și simplă, fiind un pincho clasic basc, dar se poate adăuga deasupra și o felie de brânză semimaturată. Eu am pus o felie de brînză de oaie cu trufă.

Două pinchos cu ingrediente românești

9. Zacuscă, mușchi file și castravete murat. Spaniolii n-au auzit de zacuscă decât sub alt nume, cel de pisto. Nu e chiar zacuscă, dar seamănă. Peste o felie de baghetă punem zacuscă românească de vinete sau fasole, deasupra facem un rulou dintr-o felie de muschi file afumat și îl completăm cu o feliuță de castravete murat. Scobitoarea nu lipsește nici în acest caz pentru a păstra ținuta ingredientelor.

10. Cașcaval afumat, șuncă de Praga și roșii cherry. Peste clasica felie de baghetă punem o felie de salată (eu nu am avut, am pus din pungă, gata tăiată). Pe patul de salată stropit cu o vinegretă din lămâie, ulei de măsline și miere, am pus un triunghi din șuncă si altul din cașcaval afumat de Brădet. Am completat cu o roșie cherry înainte de a înfige scobitoarea.

pinchos
Foto: G4Food

Nu vă simțiți îngrădiți de aceste rețete. Se pot face pinchos din resturi de friptură, șnițel, chiftele sau crochete. Nu omiteți nici legumele proaspete, coapte, pane sau murate și nici peștele sau fructele de mare.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *