Rețetele bunicii așa cum se fac la țară, într-un sătuc din județul Prahova/Bulionul de roșii și zacusca preparate ca odinioară

rețete, bunica, bulion, roșii, zacuscă, vinete Sursa foto: Pexels

Sofia, o bunicuță din județul Prahova ne-a povestit cum pregătește ea atât bulionul de roșii, cât și zacusca. Ea pune accent pe tradiție și pe a te descurca cu ceea ce ai acasă, într-un mod îngrijit și sănătos.

„Adun roșiile, le las să fie bine coapte, le tai bucățele, le pun în tuci să se fiarbă – pe pirostrie sau la plită și pe urmă le strecor, ca să iasă pasta de bulion sau le dai prin mașina de separat sămânța și cu coaja”, a declarat Sofia pentru G4Food.

După aceea, bulionul este pus la fiert pentru a doua oară, în funcție de preferința fiecăruia, ori mai acru, ori mai dulce, mai subțire sau mai gros, până devine așa cum îl dorești. Se adaugă sare, puțin ulei și zahăr – pentru că roșia nu e chiar dulce și se poate adăuga după preferința fiecăruia.

După ce a fiert se pune la sticle „și dacă vrei să pui și conservant, pui și conservant – la 10 kilograme de bulion pui un pliculeț de conservant”, a menționat gospodina.

După ce se răcesc, sticlele sunt puse pe raft și folosite, în diverse preparate, iarna care urmează.

Seceta a afectat toate culturile

Ea ne-a povestit că roșiile pentru bulion le ia din propria grădină, atunci când sunt suficiente. „Când nu e, așa cum a fost anul ăsta, am mai și cumpărat”, a precizat Sofia.

Ea susține că motivul pentru care anul acesta nu s-au făcut roșiile a fost seceta. „Nu s-a făcut mai nimic, nici legumele, doar ceapa, cartofii au fost puțini și mici. Anul ăsta toată recolta a fost mică, proastă. Și porumb, și grâu, și absolut tot”, a explicat gospodina.

Ea e de părere că bulionul făcut în casă e mult mai gustos, de aceea îl face singură și nu optează pentru varianta de a-l cumpăra după piață.

„De nevoie cumperi, ce să faci… dacă nu se fac (legumele în grădină), cumperi”, a mai adăugat gospodina.

De la bulionul de roșii la zacuscă. Totul trebuie să fie proaspăt

Gospodina spune că legumele pe care le folosim la zacuscă să fie proaspete, frumoase, coapte. Se începe prin a pune vinetele la copt, apoi se decojesc, se scot majoritatea semințelor și apoi se toacă mărunt. Se pun și ardei kapia și gogoșari la copt, apoi se curăță și se toacă mărunt. Mai e nevoie de ceapă, ulei, piper. „Pui întâi uleiul, pui ceapa tocată – pe care o lași puțin să se rumenească, pui vinetele, pui ardeii și le fierbi până scad ele de iese uleiul așa deasupra”, a explicat ea.

După ce apare uleiul deasupra se pune sare, piper, foi de dafin, pentru a-i da gust. Apoi se pun în borcanele bine sterilizate. Capacele trebuie să fie bune, fără rugină sau defecte și apoi se fierb la bain-marie. „Dacă ai în grădină (vinete) bine, dacă nu, cumperi, ce să faci?… Anul ăsta nu am avut în grădină, am avut puține, dar nu am făcut zacuscă din grădină”, a precizat Sofia.

Gospodina are doar câteva pachete cu vinete tocate, pentru a le face ulterior cu maioneză. Ea ne-a menționat și tocana de legume cu orez care tot la fel se face și se pune la borcane.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *