Ceaiul a fost dintotdeauna una dintre băuturile cele mai îndrăgite, cunoscut pentru aromele sale diverse și beneficiile naturale pentru sănătate. De la ceai verde la amestecuri de plante, există o opțiune de ceai pentru fiecare gust și ocazie. Multe ceaiuri sunt pline cu compuși puternici care pot stimula sănătatea și bunăstarea. Iar pentru cei care se ocupă de diabet, aceste cinci ceaiuri pot face mai mult decât să satisfacă papilele gustative. Acestea pot ajuta, de asemenea, la menținerea echilibrului zahărului din sânge și a sănătății metabolice, potrivit Eatingwell.
Iată care sunt ceaiurile pe care le recomandă experții și care pot oferi beneficii specifice pentru gestionarea diabetului.
-
Ceai verde
Ceaiul verde este bogat antioxidanți, în special catechine, care pot crește sensibilitatea la insulină și pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. „Conținutul ridicat de antioxidanți al ceaiului verde poate oferi beneficii cardiovasculare celor cu diabet”, explică Erin Palinski-Wade, un dietetician înregistrat și autor al cărții 2-Day Diabetes Diet. Compusul epigalocatechin-3-galat (EGCG) din ceaiul verde poate sprijini, de asemenea, o compoziție corporală și un metabolism îmbunătățit, scăzând potențial riscul de diabet de tip 2.
-
Ceai negru
Ceaiul negru oferă o aromă bogată, îndrăzneață și conține polifenoli despre care cercetările arată că pot ajuta la reducerea creșterilor de zahăr din sânge după mese. „Ceaiul negru poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ceea ce ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge în timp”, spune Trista Best, un dietetician înregistrat.
Potrivit lui Palinski-Wade, consumul de ceai negru în timpul meselor sau după mese poate îmbunătăți și nivelul de glucoză după ce ați mâncat, ceea ce poate fi deosebit de benefic pentru cei cu rezistență la insulină.
-
Ceai de mușețel
Ceaiul de mușețel este renumit pentru proprietățile sale calmante. Cu toate acestea, studiile sugerează că mușețelul poate oferi, de asemenea, beneficii antiinflamatorii care ajută la scăderea zahărului din sânge. De asemenea, poate reduce riscul de complicații ale diabetului, cum ar fi afectarea nervilor și rinichilor.
„Ceaiul de mușețel poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de antioxidanți la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și a fost asociat cu un nivel scăzut de insulină și HbA1c, un marker important al gestionării pe termen lung a zahărului din sânge”, spune Palinski-Wade. Și, nu conține cofeină, ceea ce îl face alegerea perfectă înainte de culcare.
-
Ceai de hibiscus
Culoarea vibrantă și aroma acidulată ai hibiscusului oferă compuși ce aduc beneficii suplimentare pentru tensiunea arterială și sănătatea cardiovasculară. „Ceaiul de hibiscus este bogat în antioxidanți și poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, care sunt preocupări comune pentru persoanele cu diabet”, explică Best. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscurilor cardiovasculare, ceea ce este important, deoarece diabetul crește riscul de boli de inimă.
Ceaiul de hibiscus este în mod natural fără cofeină, așa că vă puteți bucura de el oricând.
-
Ceai de ghimbir
Ceaiul de ghimbir este o altă opțiune fără cofeină, care aduce beneficii sănătății intestinelor. Are efecte antiinflamatorii și antioxidante care pot îmbunătăți gestionarea zahărului din sânge. Cercetările sugerează că ghimbirul poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină, un factor crucial în gestionarea diabetului. „Unele cercetări arată că ghimbirul poate îmbunătăți nivelul lipidelor din sânge, ceea ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare”, adaugă Palinski-Wade.
Acestea sunt cele cinci ceaiuri care ajută la menținerea glicemiei în limite normale. Sunt și plăcute la gust și se găsesc în comerț.
Ceaiul, parte a unei diete sănătoase
Pentru a vă bucura pe deplin de beneficiile ceaiului fără a afecta glicemia, iată câteva sfaturi recomandate de experți:
Limitați îndulcitorii
Evitați să adăugați zahăr în ceaiuri, care poate crește nivelul de zahăr din sânge. „Pentru a spori aroma ceaiului, optați pentru alternative naturale, cum ar fi o felie de lămâie sau scorțișoară”, sugerează Best.
Evitați smântâna și laptele integral
Adăugarea unor cantități mari de grăsimi saturate din smântână sau lapte integral poate afecta lipidele din sânge. „Luați în considerare o cantitate mică de lapte vegetal cu conținut scăzut de grăsimi sau neîndulcit pentru a menține conținutul de grăsimi și calorii sub control”, recomandă Palinski-Wade.
Alegeți opțiuni din plante sau fără cofeină
Ceaiurile din plante, cum ar fi mușețel, hibiscus sau roiniță oferă beneficii pentru sănătate. Sunt fără cofeină, asta făcându-le potrivite pentru relaxarea de seară, fără a perturba somnul.
Experimentați cu ceaiuri cu frunze întregi sau cu frunze vrac
„Ceaiurile cu frunze vrac conțin adesea mai mulți antioxidanți și nutrienți decât soiurile în pungi, ceea ce poate spori beneficiile pentru sănătate pe care le obțineți de la fiecare ceașcă”, spune Best. Dar și dacă aveți ceaiuri la plic, nu ezitați să pregătiți o ceașcă; veți obține, totuși, o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Mențineți-vă hidratat între mese
Consumul de ceai între mese este o modalitate de a vă menține hidratat, cu conținut scăzut de calorii. „Consumul de ceai în timpul meselor poate ajuta, de asemenea, la digestie și vă poate menține să vă simțiți sătul mai mult timp”, spune Best.