Legumele – cum le gătim, cum le conservăm, cum luăm din ele maximul de vitamine și proprietăți nutritive

legume Foto: pexesl.com/@Mark Stebnicki

Se spune că în fiecare zi ar trebui să mănânci 5 porții de legume. De ce? Legumele sunt surse naturale de vitamina C, vitamina A, vitamina K, acid folic, potasiu, magneziu și multe altele. În plus, conțin fibre benefice pentru digestie. Mult blamata inflamație a organismului poate fi și ea ținută sub control consumând cantitatea recomandată de legume în fiecare zi.

Scurt ghid de cumpărare, păstrare și consum al legumelor

  • Cumpărați cantități mici o dată la 2-3 zile și consumați-le proaspete. Salatele sunt cel mai bun mod de a începe o masa, fie ea prânz sau cină. Chiar și la micul dejun ar fi minunat să includem câteva feliuțe de legume.
  • Spălați, curățați și tăiați legume proaspete, inclusiv pentru gustări. Le puteți lua într-o caserolă la birou și să ronțăiți bețișoare de morcov sau de castravete în loc de chipsuri sau biscuiți.
  • Învățați copiii de mici cu câteva bucățele de legume, supe și tocănițe în care introduceți vegetale. Deprinderile pentru toată viața se capătă în familia, încă din primii ani.
  • Consumați 5 porții de legume în fiecare zi. Alegeți legume de diverse culori. Este importantă variația, indiferent că vorbim de alegerea mai multor tipuri de legume în aceeași zi sau de variația alegerii legumelor și a felurilor de mâncare în cadrul unei săptămâni.
  • Anumite legume se păstrează în frigider, altele la temperatura camerei
  • În frigider legumele merg în sertare, dar nu oricum. Ideal este să le izolăm între ele pe categorii, în pungi de hârtie lăsate deschise sau doar înfășurate în hârtie. În acest fel evităm ca umiditatea excesivă să ducă la mucegai, fiind absorbită de hârtie, de unde apoi se evaporă. De asemenea, este important să golim și să curățăm des sertarele, cam o dată pe săptămână.
  • Legumele și zarzavaturile care merg în sertare se curăță de pământ sau părți deteriorate, mucegăite etc.
  • Anumite legume își mențin proprietățile organoleptice la temperatura camerei: roșii, castraveți, dovlecei, fasole verde, cartofi. Ele trebuie plasate în locuri umbrite și răcoroase, departe de căldura cuptorului sau a aragazului.
  • Salatele și vegetalele cu frunze se conserva foarte bine înfășurate într-un prosop de bucătărie și depozitate în sertarul de la frigider.
  • Există anumite legume care, atunci când există excedent în frigider, pot fi congelate și păstrate pentru perioade scurte de timp (nu mai mult de o lună). Aici intră conopida, broccoli, morcovii, țelina, păstârnacul, frunzele de pătrunjel, țelină, leuștean etc.

Modalități de a găti legumele. Care sunt cele mai recomandate

  • Fierberea sau coacerea legumelor sunt cele 2 variante cele mai sănătoase și benefice pentru organism. Legumele pentru a-și păstra cât mai mult din calitățile nutritive un trebuie fierte în exces. Fierberea îndelungată afectează în plus și gustul, vegetalele vor deveni fade și neatractive pentru cel care le consumă.
  • Utilizați foarte puțin ulei și sare și, în schimb, adăugați condimente și ierburi aromatice, pentru a da aromă și savoare preparatelor.
  • Coacerea, la cuptor sau pe grătar, a legumelor precum vinete, dovlecei, ardei, rădăcinoase sau cartofi le asigură un gust minunat, fără a fi necesară o cantitate mare de grăsimi adăugate.
  • Ciorbele sau supele sunt o altă modalitate de a consuma cantități generoase de legume, variate și versatile. Nu vă lăsați păcăliți de numărul redus de ciorbe pe care îl găsiți în meniul restaurantelor. Există sute de opțiuni și combinații diferite în care puteți face o supă sau o ciorbă în care să includeți legume și frunze. Situația este identică pentru tocănițe, caserole de legume la cuptor, ghiveciuri și sosuri. În toate se pot include legume, în tăietură mai mare sau mai redusă și chiar date pe răzătoare și scăzute (în sosuri).

Cum conservăm legumele

  • Bineînțeles prin frig. La frigider pentru 2-3 zile, depozitate corect sau în congelator (nu mai mult de o lună).
  • Conservele tradiționale pentru iarnă sunt o altă opțiune la îndemână. Vinetele, ardeii, castraveții roșiile, ceapa, rădăcinoasele și multe altele se pot transforma în zacuști, borcane de vinete și ardei copți, zarzavat pentru ciorbă etc.
  • Legume precum castraveții, gogonelele, conopida, morcovii sau varza sunt ideale pentru a fi consérvate în saramură sau oțet.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *