Gazele și balonarea sunt un semn de infecție sau problemă a florei intestinale. Nutriționist: „Reprezintă un indicator al sănătății tale prezente și viitoare”

gaze si balonare Sursa foto: Pexels

Nutriționistul și fizioterapeutul Xavi Verdaguer a abordat teme variate, de la relația dintre sistemul imunitar, microbiota intestinală și comportament până la reacțiile adverse la alimente. În plus, acest expert a lansat și o nouă carte, Sănătatea ta începe aici, un eseu pentru cei care vor să știe cum să își îmbunătățească sănătatea și să clarifice unele întrebări care apar atunci când vorbim de sănătate.

Semnalele corpului nostru

El a detaliat pentru ABC tema gazelor intestinale, un subiect pe care l-a abordat și în alte ocazii, explicând ce înseamă când cineva are multe gaze.

„Știm că gazele îți prezic sănătatea prezentă și viitoare, de asemenea microbiota intestinală îți prezice sănătatea prezentă și viitoare, deoarece știm că microbiota este cea care reglează sistemul nervos, imunitar și endocrin. Prin urmare, tuturor ne-ar trebui o microbiotă sănătoasă, care interacționează cu ceea ce mănânci, producând diferite tipuri de gaze,” subliniază el. Și detaliază că, dacă microbiota este sănătoasă, atunci vei avea o digestie bună și consistentă.

Atunci când lucrurile nu funcționează normal, „există inflamații care se formează în intestin și care vor afecta, pe cale limfatică, sanguină și prin nervul vag, creierul nostru,” explică el.

În ultimii ani, s-a constatat că toate sunt interconectate. S-a avansat în cunoașterea microbiotei intestinale, neuroștiinței și ritmurilor circadiene. În cartea sa, nutriționistu explică ce ar trebui corectat în funcție de ceea ce simțim. Motivația, foamea, sațietatea, starea de spirit și energia sunt conectate. În ce privește ritmurile circadiene, genele „clock” (pentru care descoperitorii au primit Nobelul în 2017), reglează distribuția energiei către organele active ziua și noaptea, și există acțiuni pentru activarea acestor gene.

Când ritmurile circadiene sunt perturbate, corpul suferă inflamații, dar și în caz de stres cronic sau dezechilibre ale microbiotei.

Care sunt problemele sau afecțiunile care apar cel mai des și de ce?

Normal ar fi ca dimineața să ai o bună claritate mentală, dorință de a face lucruri, concentrare. La circa o oră de la trezire ar trebui să simți foame și să ai nevoie să mergi la baie. Acestea indică o bună activare a hormonilor de stres.

Ceea ce nu este normal este să te trezești cu o stare de ceață mentală, rigiditate, dureri musculare, senzație de frig, lipsă de apetit și să nu simți nevoia de a merge la baie. Dacă nu elimini după trezire, corpul tău nu funcționează corect. Persoanele care merg la toaletă abia la prânz sau seara se simt deseori obosite, ronțăie frecvent și au probleme digestive.

Există și cazuri în care cineva se trezește cu abdomenul plat, dar pe măsură ce ziua trece, începe să se baloneze. Acest fenomen apare mai ales la apus, când se activează sistemul imunitar; poate semnala disbioză, stres cronic sau tulburări de somn.

Ce să te îngrijoreze și ce nu atunci când ai gaze?

Gazul este un produs inevitabil al fermentației microbiene din tractul digestiv, iar majoritatea gazului generat de microorganisme conține hidrogen, dioxid de carbon și metan, toate fiind gaze inodore.

Dacă ai multe eructații, ar trebui să investighezi posibila prezență a unei gastrite sau a refluxului.Dacă ai abdomenul plat dimineața, dar pe parcursul zilei acesta se balonează, ar trebui să verifici posibilitatea unei suprapopulări bacteriene în intestinul subțire, fungice sau metanogenice.

Dacă dieta ta este bogată în alimente de origine animală (lactate, carne, ouă), gazele tale ar putea avea un miros specific. Redu consumul de alimente de origine animală pentru a echilibra mirosul gazelor.

Un consum redus de fibre poate duce la o eliminare scăzută de gaze, ceea ce este, de asemenea, problematic. Un consum adecvat de fibre și amidon rezistent produce gaze inodore.

Eliminarea „normală” de gaze este între 12 și 25 de ori pe zi, un interval destul de variabil.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *