Pentru multă vreme, uleiul din conservele de pește avea în conținutul său un tip sau altul de conservanți dar metodele industriale noi permit acum o producție fără acești aditivi. După cum foarte ușor se poate verifica în lista de ingrediente de pe ambalaj, acum în conservele de pește – ton, sardine, heringi, macrou, anșoa etc – găsim ulei, sare, condimente, uneori acid ascorbic, adică vitamina C, care are și proprietăți de conservare.
Motiv pentru care este absolut corect să reutilizăm uleiul din cutii, mai ales pentru că fiind în contact cu peștele este bogat în vitamina D și omega 3 și alți micronutrienți din pește, potrivit publicației cookist.it, care face referire la conservele de ton.
Recomandarea este motivată de un studiu efectuat de un istitut de cercerate de la Parma, Italia, SSICA. Au fost analizate mostre de ton din cutii de 80 g, expuse la temperaturi de 4 °C, 20 °C sau 37 °C. După un set de criterii de analiză organoleptică, senzorială și ca profil de acizi grași de-a lungul unei perioade de 13 luni, cercetătorii nu au identificat niciun tip de modificare nici a uleiului, nici a masei de ton din conservă. Dimpotrivă: datele au indicat o creștere a grăsimilor nesaturate din ulei, în special omega 3 și vitamina D, care nu erau inițial prezente.
Nu doar că se poate consuma, dar este chiar recomandat
Pe scurt, studiul demonstrează, afirmă autorii săi, că procesul de sterilizzare la care sunt supuse cutiile de conserve nu îi compromit nici nivelul nutritiv, nici calitățile organoleptice, iar produsul din interiorul lor nu oxidează. În concluzie, uleiul din conservele de ton nu este doar bun de consumat, este chiar indicat a fi consumat.
Ba chiar, ar trebui profitat cât mai mult de acest tip de ulei, în condițiile în care mai nou se încearcă reducerea la minim sau deloc a uleiului din conserve. Iar asta, pentru ca industria de profil să fie mai puțin expusă riscurilor legate de fluctuațiile de preț.
Dar cum și în ce tipuri de preparat putem folosi uleiul din conservele de pește, dat fiind că are aromă de pește?
1.La paste sau salate cu ton sau pește în general
O primă soluție – e suficientă intuiția, este aceea de a folosi chiar uleiul din conserva de ton atunci când gătim un sos pentru paste cu ton. La fel de bine, pentru a condimenta salatele de paste, orez sau alte cereale în care folosim ton. Sau salata de cartofi.
2.Pentru marinat peștele servit crud
Există așa zisele tartar de pește, care presupune peștele crud tăiat bucăți mici și marinat într-un amestec de regulă de ulei, suc de lămâie și sare, piper, eventual alte condimente.
Se poate prepara prin această metodă pește crud precum ton, somon, macrou, sardine, marinați în acest tip de amestec folosind ulei din cutiile de ton.
3.La bruschette
Folosind uleiul din conserva de ton peste bruschette, le conferim din start mult mai mult gust și aromă. Cu atât mai mult dacă le condimentăm și cu puțin usturoi. E suficient apoi să adăugăm legume crude sau gătite ușor, eventual rămase de la altă masă, pentru un aperitiv reușit cu bruschette: roșii, vinete, dovlecei, ardei, spanac, leurdă, urzici, ștevie, alte legume cu frunze verzi.
4.Peste pizza sau focaccia
Dacă avem în plan un astfel de preparat la care folosim ton din conservă, vine de la sine că în loc de uleiul din sticlă îl putem folosi pe cel din convervă. Cu condiția însă să scurgem, oricum, masa de ton și să adăugăm la pizza sau focaccia cât ulei e nevoie, nu neapărat tot.
5.Pentru a prepara sosuri reci rapide
Se poate folosi uleiul de la ton amestecându-l cu maioneză și suc de lămâie. De asemenea, la salsa aioli sau la un simplu dressing din iaurt. Sau, de ce nu, la alte sosuri sau creme tartinabile ceva mai sofisticate.
Mercur nu are?