Crește numărul îmbolnăvirilor provocate de bacteriile din alimente/ Norovirusul este cea mai frecventă cauză de infecție de origine alimentară / Listeria, de obicei prezentă în laptele nepasteurizat, este periculoasă mai ales pentru vârstnici, sugari și gravide / Un medic explică cum să le evităm

somon, Kaufland, rechemare, bacterie foto: pexels.com/@cottonbro studio

Îmbolnăvirile care au la bază alimentele sunt în creștere în Statele Unite, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, care a emis săptămâna aceasta o alertă de siguranță alimentară privind un focar de E. coli legat de sandvișurile Quarter Pounder de la McDonald’s. Focarul a cauzat cel puțin 49 de îmbolnăviri în 10 state, inclusiv un deces, notează publicația CNN.

Nu a fost confirmat un ingredient specific drept cauză, dar Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA investighează felii de ceapă sau carnea de vită din sandvișurile Quarter Pounder ca posibile surse de contaminare.

Această alertă vine după un focar de infecții cu listeria, asociat cu preparatele din carne de la Boar’s Head, inclusiv produse de tip mezel. Aceste cazuri au dus la zeci de spitalizări și cel puțin 10 decese.

Pentru a afla mai multe despre îmbolnăvirile de origine alimentară și măsurile de siguranță, CNN a apelat la Dr. Leana Wen, expertă în sănătate și medic de urgență, profesor asociat la Universitatea George Washington. Fost comisar de sănătate al orașului Baltimore, Dr. Wen avea printre atribuții și supravegherea siguranței alimentare.

Cele mai comune cauze ale infecțiilor de origine alimentară

Dr. Leana Wen explică faptul că există mai multe bacterii, virusuri și paraziți care pot provoca infecții alimentare. Norovirusul este cea mai frecventă cauză de infecție de origine alimentară, responsabil pentru aproximativ jumătate dintre focarele de boli legate de alimente din SUA.

Acest virus se răspândește ușor prin alimente, băuturi sau prin obiecte atinse de persoane infectate. Alte bacterii comune care cauzează infecții sunt Campylobacter, Salmonella, E. coli și listeria.

De ce sunt E. coli și listeria atât de periculoase?

E. coli este o bacterie ce trăiește în intestinele umane și animale. O tulpină, O157, este deosebit de periculoasă și este implicată în focarul actual de la McDonald’s. Aceasta poate produce o toxină care afectează peretele intestinal, provocând diaree severă și, în cazuri grave, sindrom hemolitic uremic, care poate duce la insuficiență renală și chiar moarte.

Listeria, de obicei prezentă în carne procesată necorespunzător și lapte nepasteurizat, este periculoasă mai ales pentru vârstnici, sugari, femeile însărcinate și persoanele care au o imunitate scăzută. La gravide, poate cauza avort spontan, naștere prematură sau moartea fătului.

Simptome și tratament

Printre simptomele comune ale infecțiilor alimentare se numără greața, vărsăturile, diareea și durerile abdominale. În funcție de organismul implicat, pot apărea și febră și dureri musculare, iar în cazul infecțiilor cu O157, diaree cu sânge.

Majoritatea infecțiilor se rezolvă de la sine, necesită hidratare și, uneori, antibiotice, dar în cazuri severe este necesară asistență medicală.

Cum putem reduce riscul de infecții de origine alimentară?

Dr. Wen subliniază că, deși unele focare de infecție alimentară sunt asociate cu restaurante sau produse din magazine, cele mai multe cazuri au loc acasă. Este esențial să ne spălăm frecvent pe mâini cu apă și săpun și să evităm pregătirea mâncării când prezentăm simptome precum greață sau diaree. Prepararea corectă a cărnii, spălarea legumelor și fructelor, precum și depozitarea alimentelor la temperaturi adecvate sunt esențiale pentru prevenire.

Cine trebuie să ia măsuri suplimentare?

Persoanele care lucrează în industria alimentară și cele mai vulnerabile la îmbolnăvire – vârstnici, copii mici, femei însărcinate și persoane cu imunitate scăzută – ar trebui să ia măsuri suplimentare de precauție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *