ABC în bucătărie. Cum se face supa limpede de legume utilă în foarte multe preparate și rețete

supa vegetala de legume cum se face supa limpede supa limpede reteta pentru supa limpede de legume supa limpede de legume supa limpede de carne foto: pexels.com

Supa limpede de legume reprezintă unul din preparatele de bază ale gastronomiei și prevede pe scurt fierberea mai multor legume în apă timp de circa 1h. Nu există neapărat o rețetă anume ci multe versiuni, și ele depind de combinația de legume și zarzavaturi folosite și de proporția lor. Pe lângă ele se mai adaugă ierburi aromatice și condimente.  Iar dacă tot acest amestec este completat și cu resturi mai puțin valoroase de carne și/sau oase, atunci vorbim de supă limpede de carne, nu de legume. Însă principiul este același.

Supa limpede se foloseste în general la sosuri, supe și supe cremă, la risotto sau orice alt preparat cu orez. Dar se utilizează și pentru diferite fripturi la cuptor sau alte preparate cu carne, se poate adăuga și la sarmale, în loc de apă.

Mai jos o combinație echilibrată de legume, din care rezultă o supă aromată dar în care nu predomină o anume aromă.

Ingrediente pentru 3 litri de supă limpede

5 l apă

250 g morcov

200 g țelină

200 ceapă

4 foi de dafin

5 cuișoare

10 g piper boabe

1 legătură de pătrunjel

Procedeu

Se spală și se curăță toate legumele, la fel și pătrunjelul verde.

Cuișoarele se înfig pe suprafața unei cepe, astfel încât să rămână prinse de ea. În acest fel eliberează aroma în mod mai delicat.

Restul legumelor se taie bucăți de 2-3 cm.

Se adaugă toate ingredientele în cei 5 l de apă rece într-o oală încăpătoare. De ce apă rece? Pentru că orice aliment adăugat în apă rece va elibera prin fierbere aromele în apă. În mod contrar, dacă am adăuga în apă fierbinte, efectul va fi acela de blocare a aromelor în interiorul legumelor – un mic secret al gastronomiei, valabil și pentru carne.

Se fierbe sub capac la foc foarte mic circa 1h. Se adaugă sare abia la final.

Când e gata, se strecoară după ce s-a rancori puțin și se transferă în sticle închise.

Se poate conserva 2-3 zile la frigider dar se poate congela porționat și folosi când e nevoie, fără să îl preparăm de fiecare dată.

În funcție de combinația de legume și de timpul de fierbere poate ieși mai închisă sau mai deschisă la culoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *