Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, și membri ai clusterelor Herbafruct și Bacii Sudului din aceeași țară s-au întâlnit miercuri, 23 octombrie, cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la sediul instituției, a comunicat Biroul de Presă al MADR.
Micro-clusterul „Herbafruct” a fost dezvoltat cu sprijinul proiectului „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, finanțat de Guvernul Elveției și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și are ca scop revitalizarea și relansarea sectorului plantelor medicinale și aromatice din țară. Clusterul Herbafruct reunește operatori economici și autorități publice locale specializați în cultivarea plantelor medicinale, colectarea culturilor medicinale din flora spontană, procesarea materiei prime, gestionarea pepinierelor pentru producerea materialului semincer, comerț intern și extern. De asemenea, la întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai clusterelor din sectorul zootehnic.
Întâlnirea s-a desfășurat în contextul vizitei de documentare pe care membrii clusterelor Herbafruct și Bacii Sudului o desfășoară în perioada 21-25 octombrie 2024 în România, în județele Iași și Brașov, la clustere și companii din sectorul plantelor medicinale și aromatice și cel zootehnic.
Vizita de documentare urmărește studierea experiențelor pozitive în următoarele domenii:
– Analizarea și fructificarea experienței clusterelor din România, inclusiv a unităților de management;
– Lecții învățate de unitățile de management în asigurarea durabilității și sustenabilității clusterelor;
– Inițierea cooperării cu clusterele și asociațiile de profil din România;
– Vizite la companii din sectoarele de interes comun și demararea activităților de cooperare.
Din partea ministerului au fost prezenți secretarul de stat, Viorica Mușat, și directorii direcțiilor tehnice din Ministerul Agriculturii, Elena Tatomir, Mia Toma și Viorel Morărescu.
În cuvântul său de deschidere, secretarul de stat Violeta Mușat a apreciat colaborarea foarte bună, la toate nivelurile în domeniul agriculturii, dezvoltării rurale și industriei alimentare dintre cele două ministere de resort. De asemenea, acesta a relevat faptul că cele două țări se află în dialog direct și constant pe teme de interes comun la nivel de experți. „Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va continua să sprijine Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova în dezvoltarea sectorului agricol, pornind de la experiența noastră dobândită în cadrul parcursului european”, a declarat Violeta Mușat.
La rândul său, ambasadorul Victor Chirilă a salutat cooperarea bilaterală solidă între cele două state și a transmis interesul reprezentanților clusterelor de a se conecta cu asociațiile de profil din România pentru a identifica soluții de a se extinde pe piața din țara noastră, a dezvolta parteneriate durabile și a face schimb de bune practici.
Directorii direcțiilor de specialitate din cadrul MADR au oferit informații și recomandări utile și pertinente ce vizează sectoarele de activitate pe care le gestionează, împărtășind din experiența lor referitoare la asigurarea implementării legislației comunitare pentru dezvoltarea unui sector agroalimentar durabil și rezilient, în conformitate cu cerințele și standardele Uniunii Europene.
În concluzie, s-a agreat ca la nivelul ambasadei să fie centralizate solicitările punctuale ale reprezentanților clusterelor, urmând ca ulterior acestea să fie transmise către MADR în vederea soluționării acestora.