Ciuperci, aliment prin excelență al toamnei, oare ce mai putem face cu el în afară de clasica ciulama? O combinație care mi-a venit în minte în căutarea unei soluții pentru ciupercile din frigider, cumpărate deja de vreo trei zile. Dat fiind că erau din cele mari, Portobello, mi-a venit imediat în minte să profit de dimensiunea lor și le-am umplut cu un amestec de brânzeturi. Dar se poate la fel de bine și un singur tip de brânză.
Până aici toate bune și frumoase, dar nu știam ce să mai pun pe lângă ele. Și trecând în revistă toate borcanele cu diverse provizii, mi-a venit ideea: orz simplu fiert într-o supă limpede de legume sau, în lipsă, în apă. În realitate, am folosit apă în care am fiert câteva coji de parmezan, adunate într-un borcan. Oricare dintre soluții e valabilă. Merge și apă în care lăsăm 5 minute să fiarbă vreun rest de ceapă.
Povestesc mai jos ce idee mi-a venit ca să dau gust orzului – orice cereală sub formă de boabe are nevoie de un plus de arome.
Ingrediente pentru 4 porții
500 ciuperci champignon sau Portobello, mai mari
100 g brânzeturi amestecate sau chiar un singur tip, merge foarte bine cașcaval
200 g orz
supă limpede de legume, sau apă
câteva roși uscate, în ulei
1 ceapă verde sau o mână bună de chives
2 linguri de parmezan ras
sare, piper, ulei
Procedeu
Am separat pălăriile ciupercilor de cozile lor, pentru că aveam nevoie de pălării, pentru a le umple cu brânză. Cozile le-am folosit la mâncarea de fasole cu dovleac și ciuperci.
Le-am așezat într-o tavă și în fiecare dintre ele am adăugat un amestec de brânzeturi din ce era prin frigider: parmean, pecorino, brie și gorgonzola. Dar merge practic orice combinație preferăm sau avem la îndemână.
Sunt suficiente câteva minute în cuptor, chiar mai puține la microunde – până ciupercile se înmoaie mimimal și brânza se topește. Și astfel, prima parte din meniul cu ciuperci umplute cu brânză e gata, mai trebuie garnitura.
În continuare, orzul: am fiert circa 3 minute niște coji de parmezan care se tot adunaseră în borcanul din frigider în apă, apoi le-am eliminat. Am adăugat boabele de orz, clătite sub jet de apă. Au fost gata în circa 10 minute și se poate folosi și supă de legume sau chiar apă, la limită.
Am scurs orzul când a fost gata – e gata când nu mai e dur în interior, fără însă ca bobul să se dezintegreze.
L-am condimentat imediat cu puțin ulei de măsline, sare și piper, apoi i-am adăugat multe fire de chives tăiate mărunt, în lipsă e OK și o ceapă verde tocată foarte fin. Împreună cu ceapa am adăugat și câteva roșii deshidratate conservate în ulei, tăiate fin. Se găsesc peste tot și sunt un aliment salvator pentru a da gust pastelor, orezului sau altor cereale, dar și în sosuri, sandvișuri sau salate. Peste ele, am completat și cu 2 linguri de parmezan ras, sunt toate trei arome complementare, se potențează reciproc.
Și cam asta a fost tot. Experimentul, perfect reușit, combinația, bună și la gust și perfect echilibrată nutrițional. O să trec aceste ciuperci umplute cu brânză cu garnitura de orez în portofolil personal de rețete. Orzul și-a păstrat caracterul său neutru, deși condimentat, lăsând spațiu ciupercilor cu brânză să fie protagoniste. Acompaniindu-le discret.