Ceaiuri care pot ajuta la ameliorarea simptomele menopauzei/Menta, mușețelul, salvia, urzica și alte câteva plante vă pot ameliora bufeurile, anxietatea, insomnia și alte tulburări specifice acestei perioade/ Astăzi este Ziua Internațională a Menopauzei

ceai menopauzaBUN Sursa foto: Pexels

Luna octombrie este luna conștientizării menopauzei, iar Ziua Mondială a Menopauzei a fost declarată oficial pe data de 18 octombrie. Există anumite opțiuni de stil de viață pe care femeile le pot lua în calcul pentru a ajuta la îmbunătățirea simptomelor menopauzei, cum ar fi eliminarea cofeinei care se găsește în ceaiul negru și cafea. Potrivit positivepause.co.uk, aceste băuturi obișnuite pot exacerba unele simptome ale menopauzei, așa că de ce nu încercați să le înlocuiți cu o ceașcă de ceai de plante?

Ziua Mondială a Menopauzei este un eveniment recunoscut la nivel internațional  și a fost instituit în 2009 de către Societatea Internațională a Menopauzei în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.

Ce înseamnă menopauza

Menopauza este o etapă normală, dar adesea dificilă, în viața unei femei, marcată de o serie de schimbări fizice și emoționale care rămân, din păcate, prea puțin discutate. În fiecare an, milioane de femei din întreaga lume trec prin provocările acestei tranziții, însă prea puține primesc sprijinul necesar pentru a le înțelege și a le gestiona.

Ziua Mondială a Menopauzei își propune să încalce tabuurile și să îmbunătățească sănătatea și bunăstarea femeilor prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la simptomele menopauzei și la opțiunile de sprijin disponibile.

Menopauza poate avea un impact imens asupra vieții femeilor, 3 din 4 experimentând simptome și 70% acuzând stări acute de stres. Vestea bună este că există soluții, prin modificarea stilului de viață și prin intervenții naturale, care pot transforma experiența menopauzei într-o perioadă liniștită.

Plantele au o varietate de puteri vindecătoare și sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine și minerale. O infuzie zilnică de plante ar putea face diferența asupra schimbărilor hormonale care te deturnează – de la calmarea problemelor digestive până la ameliorarea insomniei și calmarea unei minți prea anxioase. Totuși, specialiștii ne sfătuiesc ca, întotdeauna, înainte de a începe o cură de ceai de plante, să discutăm cu medicul curant despre afecțiunile existente și tratamentul primit, în ideea ca acestea să nu interfereze cu anumite medicamente.

Ceaiul  de lemn dulce, bogat în fitoestrogen, poate calma bufeurile

Oamenii, fie iubesc ceaiul de lemn dulce, fie îl detestă! Ceaiul de lemn dulce este ușor dulce, așa că, dacă îți este poftă de puțină dulceață, poate încearci să bei o ceașcă, în loc de o gustare cu zahăr! Este, de asemenea, bogat în fitoestrogen, estrogen pe bază de plante, care poate ajuta la echilibrarea simptomelor de estrogen scăzut.

Ceaiul de lemn dulce poate ajuta la reducerea apariției bufeurilor – și cât durează acestea – la femeile care intră în menopauză. De asemenea, poate îmbunătăți sănătatea respiratorie și poate reduce stresul general.

Fitoterapeutul medical Melinda McDougall folosește lemn dulce, în doze mici, și spune despre el că este eficient pentru a ameliora stresul la menopauză, pentru a ajuta promovarea nivelurile sănătoase de cortizol și a echilibra hormonii. Însă, atenție, ea nu îl recomandă persoanelor care suferă de hipertensiune arterială.

Ceaiul de ghimbir ameliorează anxietatea, la menopauză

Ceaiul de ghimbir este un bun ajutor digestiv. Utilizați-l pentru a reduce simptomele menopauzei mai puțin cunoscute, cum ar fi greața, vărsăturile sau pentru a ajuta la calmarea stomacului. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea stresului și a anxietății de la menopauză. Este bun și pentru digestie, în general. Deci, dacă aveți câteva probleme digestive, atunci merită să încercați ghimbirul!

Ghimbirul este antiinflamator, așa că ar putea beneficia dacă suferiți de dureri articulare.

Ceaiul verde scade riscul de osteoporoză și combate creșterea în greutate

Ceaiul verde este grozav pentru că el conține puțină cofeină. Așadar, dacă încercați să renunțați la ceaiul obișnuit și încă mai aveți poftă de puțină cofeină, atunci ceaiul verde poate face minuni.

Un studiu din 2009 a arătat că ceaiul verde poate fi o modalitate eficientă de a întări metabolismul osos și de a scădea riscul de fracturi osoase, în special la femeile care se confruntă cu menopauză. Merită, mai ales dacă ai antecedente de osteoporoză în familia ta.

Ceaiul verde este plin de antioxidanți, inclusiv galatul de epigalocatechină (EGCG), un tip puternic de compus pe bază de plante numit catechină. Antioxidanții sunt grozavi pentru a ține la distanță îmbătrânirea. Se crede că EGCG reduce inflamația, ajută la pierderea în greutate și ajută la prevenirea bolilor de inimă și creier. Îmbunătățește metabolismul, ajutând la combaterea creșterii în greutate de la menopauză, pe care unele femei le este greu să o schimbe.

Ceaiul Rooibos este plin de antioxidanți și previne simptomele îmbătrânirii

Bogat în vitamina C și alte minerale, rooibos are o seamă de beneficii pentru a susține sănătatea la vârsta menopauzei. Este un ceai ușor de băut și fără cofeină.

Are un nivel scăzut de tannin, în comparație cu ceaiul negru sau verde. Taninurile pot interfera cu absorbția nutrienților atât de necesare pentru menopauză, cum ar fi fierul.

Rooibos este benefic în prevenirea bolilor și a semnelor de îmbătrânire. Este plin de antioxidanți buni pentru tine, inclusiv aspalatina, un compus care reduce hormonii de stres care declanșează depozitarea grăsimilor și foamea și ajută la inhibarea tulburărilor metabolice.

Ceaiul Rooibos poate ajuta la reglarea zahărului din sânge, proprietate atât de benefică pentru reducerea riscului de diabet de tip 2. Conține quercetină, un antioxidant care aduce beneficii inimii, scade riscul apariției anumitor tipuri de cancer, luptă împotriva virușilor și este un antiinflamator care scade riscul afecțiunilor cardiace.

Studiile au arătat că poate avea efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, ceea ce poate îmbunătăți nivelul de colesterol, scădea colesterolul LDL (rău) și crește colesterolul HDL (bun).

Ceaiul de ginseng poate reduce riscul de boli cardiovasculare, la menopauză

Cunoscut pentru proprietățile sale de revigorare, poate ajuta la reducerea frecvenței și severității bufeurilor și transpirațiilor nocturne la femeile aflate la menopauză și la reducerea riscului de boli cardiovasculare în postmenopauză.

Un studiu din 2010 a arătat că ginsengul roșu pot beneficia și femeile care și-au pierdut libidoul, el ajutând la îmbunătățirea excitației sexuale.

Atenție! El poate interacționa cu medicamentele pentru tensiunea arterială, diabet și anticoagulante.

Ceaiul de salvie te poate ajuta să slăbești și reduce transpirațiile nocturne

Frunza obișnuită de salvie de grădină este plină de compuși antioxidanți și susținătorii consideră ceaiul de salvie ca fiind util pentru anumite condiții de sănătate legate de menopauză, de la pierderea în greutate până la sănătatea părului.

Cercetările cu privire la efectele asupra sănătății ale salviei sunt puține, dar există unele dovezi că salvia poate fi benefică pentru reducerea bufeurilor și transpirațiile nocturne asociate menopauzei. Salvia, administrate în cazul bufeurilor, imită efectul estrogenului în organism. Dacă suferiți de bufeuri minore, atunci puteți bea o ceașcă sau două de ceai de salvie pe zi. Aveți grijă să evitați să beți cantități regulate sau excesive din cauza conținutului de tuyonă (și camfor).

Ceaiul de urzică, antihistaminic natural

Urzica este benefică deoarece este un antihistaminic natural, așa că poate fi eficientă pentru oricine suferă simptome accentuate specific menopauzei, dar și de iritații ale pielii, mâncărimi sau inflamații dureroase ale articulațiilor.

Dacă simți sensibilitate la sâni sau sânii tăi se simt grei, în anumite momente ale lunii, poate ajuta la calmarea acestei senzații.

Urzica inhibă în mod activ căile proinflamatorii legate de rinita alergică (febra fânului). Fitoterapeutul medical Melinda MacDougall recomandă ceaiul de urzică pentru alergiile sezoniere, cum ar fi febra fânului.

Ceaiul de mușețel alungă insomniile, atât de frecvente la menopauză

Cunoscut ca un ceai blând calmant și sedativ, ceaiul de mușețel poate fi util pentru acele nopți nedormite, specifice perioadei de menopauză. De asemenea, ar putea ajuta digestia și este liniștitor pentru stomac, fiind benefic în cazurile de greață, dureri de stomac sau durerile menstruale din perioada pre-menopauză.

Ceaiul de mentă ameliorează tulburările digestive și bufeurile

Pentru acele femei care se confruntă cu tulburări digestive, cauzate de modificările hormonale de la menopauză, ceaiul de mentă este un remediu perfect. Este minunat să ameliorați simptomele gazelor abdominale și ale balonării și să ameliorați spasmele musculare. Este, de asemenea, bun pentru greață (fără vărsături).

Ceaiul de mentă, băut rece, poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea bufeurilor de la menopauză.

Ceaiul Cohosh negru ar putea fi o alternativă la terapia de substituție hormonală

Rădăcina de cohosh negru este folosită în lumea plantelor medicinale ca alternativă la terapia de substituție hormonală. S-a descoperit că reduce uscăciunea vaginală și bufeurile, la femeile aflate la menopauză. Cercetările au sugerat că este cel mai eficient pentru femeile care suferă de menopauză timpurie.

De asemenea, el ar putea ameliora palpitațiile inimii, tinitusul (țiuitul urechilor, care poate fi un alt simptom de menopauză), tulburările de somn și iritabilitatea.

Atenție, femeile care sunt tratate pentru tensiune arterială sau probleme hepatice nu ar trebui să bea ceai de cohosh negru!

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *