Oamenii care au o poftă accentuată de dulciuri au cu 31% mai multe șanse să dezvolte depresie, avertizează oamenii de știință / Alternative sănătoase cu care poți înlocui zahărul

dulciuri Sursa foto: Pexels

Pe măsură ce Halloween-ul se apropie, restaurantele își adaptează meniurile pentru a sărbători sezonul cu delicii dulci, atractive pentru clienți. Cu toate acestea, specialiștii avertizează asupra pericolelor consumului excesiv de zahăr rafinat, care poate avea consecințe grave asupra sănătății mintale și fizice, notează publicația The Focus.

Potrivit unui nou studiu, persoanele care au o poftă accentuată de dulciuri prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta depresie și alte probleme de sănătate. Aceste descoperiri au fost realizate în urma unei analize a preferințelor alimentare ale 180.000 de voluntari din Marea Britanie. Conform cercetărilor, persoanele cu o predilecție pentru alimentele dulci au un risc cu 31% mai mare de depresie decât cei care adoptă o alimentație sănătoasă sau omnivoră.

Profesorul Nophar Geifman, specialist în sănătate și informatică biomedicală, explică: „Am descoperit, de asemenea, că grupul care prefera dulciurile avea rate mai mari de diabet zaharat, precum și afecțiuni cardiace vasculare, în comparație cu celelalte două grupuri”.

Grupul de persoane cu o preferință pentru dulciuri, precum prăjituri, bomboane și băuturi cu zahăr, este expus unor riscuri mai mari pentru sănătatea mentală și fizică, în contrast cu cei care consumă alimente sănătoase precum fructele și legumele. Omnivorii, cei care mănâncă de toate, inclusiv carne, pește și legume, prezintă riscuri moderate de sănătate, dar semnificativ mai mici decât cei cu o dietă bogată în zahăr.

Impactul zahărului asupra organismului

O altă descoperire îngrijorătoare din studiu este nivelul ridicat de „proteină C reactivă”, un marker pentru inflamație, prezent la participanții din grupul care consumă multe dulciuri. Acești participanți au prezentat, de asemenea, niveluri mai mari de glucoză și profiluri lipidice nefavorabile, semne clare care pot prevesti diabetul și bolile de inimă.

În fața acestor riscuri, reducerea consumului de zahăr rafinat sau eliminarea acestuia devine o măsură esențială pentru prevenirea problemelor de sănătate. Dar ce alternative sănătoase avem la îndemână?

Opțiuni sănătoase de îndulcitori

Dr. Robert Love, neurocercetător, oferă trei sugestii pentru cei care doresc să înlocuiască zahărul rafinat cu opțiuni mai sănătoase:

  1. Aluloză – Un îndulcitor natural găsit în curmale, smochine și stafide. Nu crește glicemia și poate fi folosit ca înlocuitor al zahărului artificial.
  2. Monk Fruit – Un îndulcitor fără calorii, ideal pentru băuturi precum cafeaua, fiind o alternativă excelentă la zahărul tradițional.
  3. Stevia – Un îndulcitor natural, fără calorii, care ajută la reglarea nivelului de glucoză și zahăr din sânge.

Prin adoptarea unor alternative mai sănătoase și reducerea consumului de zahăr, putem contribui la protejarea atât a sănătății fizice, cât și a celei mentale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *