Arad: Fermierii au declarat 72.000 de hectare de culturi calamitate. În urma verificărilor, autorităţile au constatat 40.000, ceea ce înseamnă 12% din suprafaţa arabilă a judeţului

prognoza ANM Foto: Pixabay

Fermierii arădeni au declarat 72.000 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei, adică 20% din suprafaţa arabilă a judeţului, însă în urma verificărilor făcute pe teren de autorităţi s-a constatat că 40.000 de hectare au fost calamitate, adică 12% din suprafaţa agricolă, transmite Agerpres.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Pavel Ţica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că primăriile din judeţ au depus la sediul instituţiei 3.805 înştiinţări de la fermieri, însumând o suprafaţă calamitată de secetă de 72.000 de hectare.

„Sigur, fermierii au făcut estimări, dar noi am verificat situaţia exactă pe teren şi nu s-au confirmat toate suprafeţele respective. Avem în jur de 40.000 de hectare afectate de secetă, ceea ce înseamnă 12% din suprafaţa arabilă a judeţului. Cea mai afectată zonă este extremitatea vestică a judeţului, vorbim de Nădlac, Pecica sau Şeintin, unde suprafeţele sunt afectate în proporţii de până la 70 – 80%, dar în această situaţie sunt mai puţine terenuri agricole”, a spus Ţica.

El a precizat că declaraţiile privind pagubele se referă la culturile de primăvară, adică porumb, floarea-soarelui şi soia.

„La această oră aşteptăm forma finală a ordonanţei de urgenţă a Guvernului prin care se va face plata despăgubirilor. Ţinem legătura permanent cu primarii comunelor, oraşelor şi municipiului Arad, în vederea accelerării întocmirii cererilor pentru despăgubiri, adică 1.000 de lei la hectar. Cel mai probabil, banii vor intra în conturile fermierilor spre sfârşitul acestei luni”, a declarat şeful Direcţiei pentru Agricultură.

El a adăugat că unii fermieri s-au reprofilat în acest an şi au cultivat sorg, în loc de porumb.

„Spre surprinderea mea, şi cred că este un lucru bun, mai nou fermierii din Arad cultivă şi sorgul. Practic, sorgul vine oarecum să înlocuiască cultura de porumb datorită rezistenţei foarte mari la secetă, deci fermierii au găsit o alternativă la aceste veri foarte secetoase în Câmpia de Vest. Avem în judeţ câteva mii de hectare cultivate cu sorg”, a spus Pavel Ţica.

Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din suprafaţa totală de 775.000 de hectare, dar numai 8.000 de hectare pot fi irigate, cu ajutorul celor două staţii de pompare de la Semlac şi Păuliş.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *