Lista celor 12 echipe de startup-uri cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est. În top se află și o companie din Polonia care dezvoltă soluții pentru prelungirea duratei de viață a fructelor și legumelor după recoltare, pentru a reduce risipa alimentară și a crește profiturile agricultorilor

legume, nasul rosu, poveste, rosii Sursa foto: Facebook Nasul Roșu

Ultimii doi ani nu au fost ușori pentru startup-urile din zonele Europei Centrale și de Est din cauza luptei constante de a atrage fonduri de capital de risc, potrivit Sifted, o publicație despre startup-uri parte din Financial Times. Acest lucru reprezintă o problemă care a devenit mai apăsătoare din cauza declinului economic global, conform Economedia.

În anul 2022, finanțarea în domeniul tehnologiei în această regiune a atins un nivel record datorită startup-urilor care au ajuns să strângă 2,5 miliarde de dolari. Dar deși s-a înregistrat o creștere semnificativă, lunile care au urmat au fost mult mai dificile.

În anul 2023, startup-urile din Europa Centrală și de Est au strâns 777 milioane de dolari, iar anul acesta sunt pe cale să strângă o sumă similară. Contrar așteptărilor, unele startup-uri și-au mărit echipele la o rată impresionantă în ultimele 12 luni.

În acest context, pe baza datelor proprii, Sifted a ales 12 startup-uri din regiune, respectiv din: Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, România, Slovenia și Croația, ale căror echipe s-au mărit cel mai mult în ultimul an. Lista include doar startup-uri care au strâns în total peste 15 milioane de dolari și au mai mult de 10 angajați.

Una dintre companiile selectate este compania românească FlowX.ai.

Lista integrală a celor 12 companii:

FlowX.ai
FlowX,ai este un startup fondat în România. Compania oferă soluţii pentru rapida digitalizare a marilor companii, de exemplu a băncilor, și construiește produse digitale moderne pentru acestea. De asemenea, compania integrează și vechile sisteme de IT existente ale băncilor.

Astfel, FlowX.ai este dovada că proiectele tech create în România cu ingineri români pot avea succes la nivel mondial şi atrage finanţări.

Fondat în anul 2020 în București, startup-ul a înregistrat o creștere a numărului de angajați de 71% în ultimele 12 luni, la 106 angajați. Startup-ul susține că este mai ieftin și mult mai rapid decât procesele tradiționale de digitalizare, reducând termenele de la luni la săptămâni.

În 2023, startup-ul a strâns o finanțare de tip serie A de 35 de milioane de dolari, condusă de firma londoneză de capital de risc Dawn Capital.

Asura Technologies
Asura Technologies un startup înființat 2017, Budapesta, Ungaria. Compania dezvoltă software de analiză video și software de recunoaștere automată a numărului de înmatriculare bazat pe inteligență artificială, pentru sisteme de parcare, securitate, taxare și alte sisteme de trafic. Până în prezent, a strâns 32 de milioane de dolari, cea mai recentă finanțare fiind o rundă de 10 milioane de dolari și un împrumut convertibil de 7 milioane de dolari lut în 2022 de la GB & Partners, o firmă maghiară de private equity, conform Dealroom.

Numărul de angajați a crescut în ultimele 12 luni cu 73% la 116 angajați.

NAKA
NAKA este un startup înființat în 2017, Ljubljana, centrat pe tehnologie financiară, care oferă un sistem de plată care combină diverse metode, inclusiv cripto, pentru întreprinderi, astfel încât acestea să poată gestiona tranzacțiile în mod eficient și sigur. A strâns 32,5 milioane de dolari până în prezent, potrivit Dealroom Sifted – cel mai recent de la bursa de criptomonede Bitfinex și Tether, o criptomonedă. A înregistrat o creștere de 62% a numărului de angajați în ultimele 12 luni ajungând la 86 de angajați.

EnduroSat
EnduroSa este un starup înființat în 2015, în Sofia, Bulgaria, care produce nano-sateliți modulari. Compania construiește, implementează și operează o constelație de sateliți care pot fi actualizați continuu în timp ce se află în spațiu și ale căror date pot fi transmise prin intermediul unei platforme cloud. Până în prezent, compania a strâns 25 de milioane de dolari, potrivit Dealroom Sifted. În anul 2023, aceasta a strâns o finanțare de tip serie A de 10 milioane de dolari condusă de firma de capital de risc CEECAT Capital din Serbia. Creșterea numărului de angajați în ultimele 12 luni: 44% la 164 de angajați.

Fresh Inset
Fresh Inset este un startup înființat în 2018, în Toruń, Polonia. Compania dezvoltă soluții pentru prelungirea duratei de viață a fructelor, legumelor și florilor după recoltare, pentru a reduce risipa alimentară și a crește profiturile agricultorilor.

În luna aprilie, startup-ul a strâns 22 milioane zloți (5,1 milioane de euro) printr-o finanțare de tip serie B de la investitori precum Montis Capital și Szejk Capital din Polonia și de la 545 Sarl din Luxemburg. Numărul de angajați al companiei a crescut în ultimele 12 luni cu 36% la 19 angajați.

Contec
Contec, cu sediul în Varșovia, Polonia, înființată în 2017, și-a majorat numărul de angajați în ultimele 12 luni cu 32% la 50 de persoane. Contec produce materii prime durabile prin reciclarea anvelopelor scoase din uz. În 2023, compania a strâns o rundă de finanțare de 15 milioane de dolari, condusă de Warsaw Equity Group și Vinci, cu participarea Pruszyński, producător polonez de acoperișuri și fațade din oțel.

Digitoo
Înființat în Praga în 2019, Digitoo și-a majorat numărul de angajați în ultimele 12 luni cu 30% la 35 de angajați. Compania automatizează procesele contabile manuale – creează soluții software pentru digitalizarea proceselor contabile. Tehnologia sa poate citi automat facturile primite, extrage date din acestea și le poate transfera direct în orice software de contabilitate.

Cel mai recent, în 2023, startup-ul a strâns 2,3 milioane de dolari de la Reflex Capital din Cehia, pe lângă runda inițială anterioară de 12,5 milioane de dolari din 2021, condusă de alte firme cehe de capital de risc precum KAYA și Nation 1.

Enso
Enso este o platformă no-code înființată în 2015, în Cracova, Polonia, care automatizează procesele bazate pe date ale companiilor. Dezvoltă un set de instrumente de programare vizuală care îi ajută pe utilizatori să creeze fluxuri de lucru, tablouri de bord și aplicații prin analiza datelor istorice și live.

În 2022, startup-ul a strâns o rundă inițială de 16,5 milioane de dolari de la investitori precum Y Combinator din California, SignalFire și Khosla Ventures, precum și Day One Ventures din Ungaria și Innovation Nest din Polonia.

Creșterea numărului de angajați în ultimele 12 luni: 27% la 28 de angajați.

Fuergy
Fuergy, un startup înființat în 2017 în Bratislava, dezvoltă software pentru optimizarea energiei și propriile sisteme de stocare proprii. Acesta este conceput pentru a facilita integrarea surselor regenerabile de energie asigurând în același timp o aprovizionare cu energie electrică fiabilă, stabilă și mai ieftină.

În 2023, societatea a obținut 16 milioane de euro de la Pro Partners Holding, o societate slovacă slovacă de capital privat care se concentrează pe investiții în tehnologie în stadii avansate. Creșterea numărului de angajați în ultimele 12 luni: 25% la 35 de angajați.

Verne
Verne, cunoscut și sub numele de Project 3 Mobility, înființat în anul 2019 cu sediul în Zagreb, Croația, dezvoltă un sistem de transport urban de transport urban care include vehicule electrice autonome – robotaxis – și tehnologia din jurul lor: o aplicație și un hub fizic pentru încărcare, curățare și întreținere. Compania este o întreprindere derivată din producătorul croat de vehicule electrice Rimac Group. Vehiculul său complet autonom cu două locuri numit Verne este așteptat să fie operațional până în 2026. În 2023, compania a primit un grant de 180 de milioane de euro de la Comisia Europeană. Anul acesta, a atras o investiție Serie A de 100 de milioane de euro de la Rimac Automobili, de la producătorul auto coreean Kia, de la Saudi TASARU mobility investment și alții. Creșterea numărului de angajați în ultimele 12 luni: 23% la 281 de angajați.

Better Stack
Better Stack a fost înființat în 2021 la Praga. Compania este un instrument care alertează echipele de ingineri atunci când un site web nu funcționează. Platforma combină monitorizarea, înregistrarea și gestionarea incidentelor într-un singur tablou de bord.

La începutul acestui an, startupul a strâns 10 milioane de dolari ca parte a unei tranșe conduse de KAYA, un VC ceh, cu participarea investitorilor agel, inclusiv CEO-ul Box Aaron Levie. Această sumă se adaugă unei runde de lansare din 2022, când compania a strâns 18,6 milioane de dolari de la societăți de capital de risc precum Creandum din Suedia și Credo Ventures din Cehia.

Creșterea numărului de angajați în ultimele 12 luni: 21% la 29 de angajați.

Neuron Soundware
Neuron Soundware, un startup înființat în 2016 la Praga, ce dezvoltă sisteme de diagnosticare a mașinilor și de mentenanță predictivă. Instrumentul său AI recunoaște tiparele sonore în timp real, oferind informații despre modul în care funcționează sistemele mecanice, monitorizând acustica, temperatura, presiunea și alți parametri fizici. Tehnologia poate prezice defecțiunile mecanice și poate să asigure performanțe optime. Până în prezent, compania a strâns 20,1 milioane de dolari sub formă de granturi și capitaluri proprii, conform Dealroom, inclusiv cu sprijin de la Inven Capital din Cehia și Lead Ventures din Ungaria, precum și subvențiile de la Consiliul European pentru Inovare.

Creșterea numărului de angajați în ultimele 12 luni: 20% la 18 angajați.

Startup-urile din țările baltice nu au fost incluse deoarece topul a clasificat doar startup-uri care au strâns în total peste 15 milioane de dolari și au mai mult de 10 angajați.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *