În Sardinia au murit 20.000 de oi: Ce se întamplă şi de ce virusul „Limba albastră” a devenit o urgență

pesta micilor rumegatoare, Romania, Comisia Europeană foto: G4Food

În doar câteva luni,, în regiunea Sardinia din Italia au murit peste 20.000 de oi. Virusul „Limba albastră” a devenit o urgență. Provoacă febră, ulcere, hemoragii, avorturi spontane și deces. Se transmite prin înţepăturile unor musculiţe din specia Culicoides.

Nu prezintă niciun risc pentru oameni, însă provoacă dificultăți la înghițire și respirație la animalele infectate, care pot avea limbile albastre. Sardinia găzduiește aproape jumătate din efectivul de ovine al Italiei și joacă un rol important în producția de brânzeturi precum pecorino.

După secetă, virusul limbii albastre este o altă lovitură dată fermierilor. Potrivit experților, schimbările climatice alimentează răspândirea bolii. Până acum, anul acesta au fost înregistrate aproape 3.000 de focare, față de cele 371 de anul trecut și deocamdată nu se întrevede nicio soluţie.

Potrivit publicației L’Unione Sarda, care citează date de la IZS, Istituto Zooprofitalattico Sperimentale,  numărul de animale infectate depășește în prezent 124.000. Actualizarea a fost făcută în data de 7 octombrie.

Sursa: La Stampa/ Rador Radio România/ Traducerea: Cătălina Păunel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *