Pornind de la premiza că alimentația poate fi unul dintre factorii care influențează durata vieții, un nou studiu a analizat datele legate de alimentație din șapte țări după ce o echipă de medici a notat o anume creștere a duratei de viață în cazul unor grupuri de persoane care și-au modificat dieta.
Mai exact, au trecut de la modele naționale de dietă tipice unei zone sau alteia la modele alimentare orientate către longevitate, unii. Alții, la modificări simple, la îndemână, în timp ce alții au adoptat dieta vegană.
Publicat în aprilie 2024 în American Journal of Clinical Nutrition , studiul a fost realizat de cercetători în domeniul medical și de sănătate publică, analizând informațiile conținute în Global Burden of Diseases and Injuries, o bază de date permanent actualizată, referitoare la obișnuințele alimentare și la starea de sănătate din mai multe țări: China, Franța, Germania, Iran, Norvegia, UK, Statele Unite.
Tendințe generale în cazul schimbărilor de dietă
Analizând datele legate de înălțime, greutate, activitate fizică, cercetătorii au identificat următoarele tendințe generale în urma diferitelor schimbări de dietă:
-adoptarea unei diete vegane poate prelungi viața cu șapte până la zece ani;
-chiar și modificări limitate, simple, în dietă, în special introducerea cerealelor integrale și a leguminoaselor, în paralel cu reducerea băuturilor care conțin zahăr, pot contribui la prelungirea duratei de viață;
-în sinteză, rezultatele cercetării sugerează că oamenii își pot îmbunătăți starea de sănătate actuală și potențial și cea viitoare adăugând în dietă aceste trei grupe de alimente: leguminoase, cereale integrale și fructe oleaginoase;
-eliminarea cărnii roșii a fost și ea asociată cu prelungirea vieții;
-studiul a mai indicat faptul că bărbații tind să beneficieze de modificările de dietî mai mult decât femeile, foarte probabil pentru că în toate țările cuprinse în studiu femeile deja tindeau să urmeze diete mai sănătoase decât bărbații;
-datele puse cap la cap au mai indicat Statele Unite ca locul unde este cel mai mult nevoie ca oamenii să își schimbe obiceiurile alimentare; fiind foarte răspândit consumul de preparate din carne și de alimente care conțin zahăr, și totodată consumul de pește, cereale, legume și fructe oleaginoase fiind foarte scăzut.