Ce sunt, mai exact, iaurturile proteice și în ce situații sunt recomandate

iaurt proteic, ce contine iaurtul proteic, iaurt proteic recomandari, iaurt proteic vegetal, iaurt grecesc, iaurt natural foto: freepik.com

Iaurturile proteice au început să fie tot mai populare, în special printre sportivi sau persoanele care practică activitate fizică mai intensă. Au apărut de puțin timp pe piață, inclusiv în România: pot fi iaurturi naturale proteice sau cu adaos de zahăr și fructe, dar pot fi și din cele vegetale, de soia, ovăz, orez, migdale, cocos, caju. Dar ce înseamnă, mai exact, „iaurturi proteice”?

Explică nutriționista italiană Gaia Gottardi, pentru gazzetta.it/: „Acest tip de iaurt se deosebește de cele tradiționale prin faptul că au un adaos de proteine care pot proveni din lapte, din zerul de lapte, sau chiar proteine vegetale. Un iaurt normal poate avea circa 5-10 g de proteine la o porție de 100g, în timp ce unul proteic poate conține până la 15g. Este de înțeles dacă în totalul alimentelor unei zile este chiar necesar acest aport suplimentar, sau nu cumva se riscă un exces din acest tip de macronutrienți”.

Cum ajută corpul un iaurt proteic

Proteinele sunt foudamentale pentru structura oaselor și a țesuturilor în general, inclusiv a celui muscular, dar trebuie evitat abuzul, spune ea. Prin urmare, un iaurt proteic poate fi avantajos după un antrenament, dar fiind că funizează „cărămizile” necesare pentru refacearea mușchilor. Totodată, explică nutriționista, conferă un efect de sațietate și ne ajută să ne simțim sătui pentru mai mult timp – poate fi util pentru cine încercă să țină sub control greutate sau să aibă o dietă echilibrată, dat fiind că toate alimentele bogate în proteine scad pofta de mâncare și reduc poftele de gustări nesănătoase. Dar, foarte important, ajută și la stabilizarea nivelului de insulină, evitând apariția vârfurilor glicemice, de după masă – au efecte similare cu iaurtul grecesc, mai concentrat în proteine decât cel obișnuit prin faptul că are un procent mai mic de zer.

La ce să fim atenți

Atenție, însă spune nutriționista, la celelalte posibile adaosuri, în afară de partea proteică. Unele pot conține îndulcitori artificiali, dacă nu chiar zahăr, și arome de sinteză. Iar excesul de îndulcitori poate afecta în timp microbiomul intestinal, fapt care se manifestă prin simptome precum gaze, abdomen umflat și scaun neregulat.

Persoanele cu intoleranță la lactoză pot opta pentru o versiune vegetală de iaurt proteic, însă este întotdeauna recomandat să citim etichetele, completează nutriționista citată, pentru a verifica eventuala prezență a altor ingrediente cu potențial alergenic sau de intoleranțe.

În plus, cine suferă de probleme renale, trebuie să fie atent cantitatea totală de proteine consumată – un aport ridicat solitică în mod exagerat risichi. Dincolo de faptul că, avertizează ea, în general un aport proteic excesiv poate provoca și creștere în greutate.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Cel mai bun iaurt proteic este iaurtul natural cu cat mai putini aditivi si prelucrare, o masura de proteine fara arome si indulcitori si cateva fructe de padure si scortisoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *