Efectele benefice ale pășunatului asupra solului, redescoperite în SUA. Experții arată că unul dintre efecte este chiar reducerea incendiilor/Pășunatul este folosit ca metodă de amenajare a terenurilor

pasunatul oilor este benefic pentru sol Foto: Dreamstime

De-a lungul râului Cumberland, la nord de centrul orașului Nashville, Tennessee, pot fi văzute turme de oi care pasc. Pentru SUA sau alte țări unde agricultura se realizează la alt nivel, animalele din ferme sunt în general hrănite cu furaje, sunt calculați nutrienții și totul se face mecanizat. Pășunatul liber pe câmp pare ceva de domeniul trecutului îndepărtat. Însă specialiștii tocmai au redescoperit care sunt efectele, astfel că pășunatul este folosit la amenajarea terenurilor, potrivit apnews.com.

Păstorul urban care gestionează această turmă, Zach Richardson, a spus că uneori vasele cu turiști care merg de-a lungul râului fac tot posibilul să lase pasagerii să vadă mai de aproape oile păscând, care se află la câteva sute de metri de clădirile rezidențiale și comerciale dens populate. Imaginea pare desprinsă din filme clasice, după părerea turiștilor. „Toți cei care ies aici și văd cu oile, se bucură de ele mai mult decât ar face cineva cu o mașină de tuns zero sau un tip cu o suflantă de frunze”, a spus Richardson.

Metodă de gestionare a speciilor invazive și riscurilor de incendii

Folosirea oilor pentru pășunatul nu este o metodă nouă de amenajare a teritoriului, dar mai multe comunități urbane optează pentru aceasta pentru a gestiona preocupările legate de gestionarea terenurilor, cum ar fi speciile invazive, riscurile de incendiu, protecția vegetației native și a habitatelor animalelor și menținerea siturilor istorice.

Departamentul de parcuri din Nashville a angajat firmei Chew Crew (un land manager) în 2017 pentru a ajuta la menținerea Fort Negley, o fortificație a Uniunii din perioada Războiului Civil, care avea buruieni care creșteau între și de-a lungul pietrelor sale pe care mașinile de tuns iarba nu le puteau tunde. Oile pasc acum aproximativ 150 de acri (60,7 hectare) din proprietatea orașului anual, inclusiv în cimitirul istoric Nashville City.

„Este o modalitate mai durabilă din punct de vedere ecologic de a avea grijă de spațiul verde și de multe ori este mai ieftină decât să o faci cu echipamente și personal portabil”, a spus Jim Hester, director adjunct al Metro Nashville Parks.

Câinii de pază, cei mai ieftini „angajați”

Trăiesc printre oi – și se amestecă adesea – câinii de pază ai Chew Crew, rasă de câini ciobănești anatolieni, care stau de pază la oi 24/7 pentru a ține departe intrușii, atât cei cu două picioare, cât și cei patru picioare. Turma este formată din o rasă de oi care își pierde în mod natural firele de păr și este adesea folosită pentru carne.

Un alt angajat canin important este Duggie, border collie. Cu doar câteva fluiere și comenzi de la Richardson, Duggie poate controla întreaga turmă atunci când trebuie mutată, separată sau încărcată într-o remorcă.

California redescoperă pășunatul

În toată țara, o altă municipalitate a devenit, de asemenea, dependentă de aceste rumegătoare. În Santa Barbara, California, oile sunt folosite la pășunat de aproximativ șapte ani ca o modalitate de a gestiona zonele tampon care pot încetini sau opri răspândirea incendiilor de vegetație.

„Comunitatea este mulțumită și este o modalitate grozavă de implicare a comunității”, a spus Monique O’Conner, planificator de spații deschise pentru parcurile și recreerea orașului. „Este un nou mod grozav de gestionare a terenurilor”, mai spune ea.

Zonele pășunate pot schimba modul în care se mișcă focul, a spus Mark vonTillow, specialistul în zonele sălbatice pentru Departamentul de Pompieri din Santa Barbara. „Așadar, dacă un incendiu coboară dealul și trece printr-un câmp plin de tufișuri și apoi, dintr-o dată, lovește o zonă pășunată care este un fel de vegetație ruptă, comportamentul incendiului reacționează drastic și ajunge la nivelul pământului”, a spus vonTillow. „Asta le oferă pompierilor șansa de a opri focul”, a mai spune el.

Turme de oi și capre în campus

Chiar și unele universități au încercat turme de capre și oi pe proprietatea campusului. În 2010, Universitatea din Georgia a avut o problemă cu lemnul-câinesc, care a depășit o secțiune a campusului neutilizată de studenți sau personal și a crescut peste plante native, a declarat Kevin Kirsche, directorul de durabilitate al școlii. În loc să folosească substanțe chimice sau mașini de tuns iarba, Kirsche a spus că au angajat-o pe Jennif Chandler să trimită o turmă de capre pentru a jupui scoarța lemnului-câinesc, a călca pe rădăcini și a defolia crengile. „Aducerea caprelor la fața locului a fost un mijloc alternativ de îndepărtare a plantelor invazive într-un mod netoxic pentru mediu și prietenos pentru oameni”, a spus Kirsche.

Aproximativ în aceeași perioadă, Richardson, proprietarul Chew Crew, care la acea vreme era un student UGA care studia arhitectura peisajului, a fost inspirat să-și creeze propria afacere de pășunat al caprelor. Caprele au devenit cele mai populare creaturi cu patru picioare din campus, a spus el.

„Ceea ce a fost distractiv și mai puțin așteptat au fost un fel de proiecte secundare și o viață proprie dezvoltate în jurul Chew Crew”, a spus Kirsche. „Am avut studenți de la artă care făceau fotografii time-lapse, documentând schimbările de-a lungul timpului. La un moment dat am avut un student îmbrăcat ca o capră care cânta despre capre la chitară și alți studenți care serveau brânză de capră și înghețată de capră.”

Richardson, care și-a mutat compania la Nashville după ce și-a obținut diploma, preferă acum oile în defavoarea caprelor. Oile sunt mai orientate spre turmă și nu sunt înclinate să urce și să exploreze la fel de mult ca și caprele.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *