Nu lăsa aspectul spinos al ananasului să te descurajeze! Fructul tropical, originar din pădurea amazoniană, este la fel de dulce precum bomboanele și aduce numeroase beneficii pentru sănătate.
Ananasul a fost descoperit în pădurea tropicală amazoniană și adus în Europa de către Cristofor Columb. Denumirea sa provine din secolul al XVII-lea, când britanicii l-au botezat „ananas” datorită asemănării cu o conă de pin. În timp, ananasul a devenit un simbol al ospitalității în America și o cultură principală în Hawaii.
James Dole, fondatorul Hawaiian Pineapple Company, a avut un rol esențial în dezvoltarea industriei ananasului pe insulele Hawaii, începând din 1901. Până în anii ’60, Hawaii era responsabilă pentru trei sferturi din producția globală de ananas. Astăzi, însă, cota sa a scăzut, iar producția principală este asigurată de Hali’imaile Pineapple Co. și Dole.
Ananasul și sănătatea
Ananasul este recunoscut pentru conținutul său bogat de bromelaină, o enzimă care ajută la vindecarea țesuturilor și la combaterea inflamațiilor. Consumul de ananas poate accelera procesul de recuperare după intervenții chirurgicale și ajută în ameliorarea durerilor articulare cauzate de osteoartrită.
Beneficiile consumului de ananas
- Ananasul promovează vindecarea țesuturilor datorită conținutului său de bromelaină.
- Această enzimă ajută pielea și țesuturile să se vindece, producând substanțe care combat durerea și umflarea.
- Consumul de ananas ar putea accelera procesul de vindecare după intervenții chirurgicale sau răni.
- De asemenea, bromelaina din ananas are puternice proprietăți antiinflamatoare, ajutând la combaterea inflamației și suprimând creșterea anumitor tumori.
- Fibra din ananas îmbunătățește digestia, iar enzimele din fruct pot ajuta la arderea grăsimilor, facilitând pierderea în greutate.
- Pentru persoanele cu osteoartrită, consumul de ananas poate oferi ameliorarea durerilor articulare.
- De asemenea, ananasul poate contribui la recuperarea mai rapidă a mușchilor după antrenamente intense.
Ananasul în gastronomie: Dulce și sărat
Ananasul crud nu mai este doar pentru salata de fructe de tip bufet de brunch; îi place să se joace cu ingrediente sărate, inclusiv ierburi, ardei iute și usturoi.
Ananasul fiert oferă un profil de aromă foarte diferit. Aciditatea sa se atenuează semnificativ, iar zaharurile naturale au cu adevărat șansa de a străluci. În plus față de prăjitura cu susul în jos cu ananas menționată mai devreme, ananasul gătit a figurat în alte câteva feluri de mâncare americane emblematice ale secolului al XX – lea: pizza hawaiană (care provine probabil din Canada și nu din Hawaii) și „șuncă la cuptor” cu glazură de ananas. În ediția din 1935 a „My Better Homes & Gardens Lifetime Cookbook”, rețeta cere „Sucul de ananas (de la 1 până la 2 căni adăugate în apa în care este gătită șunca) dă cărnii o nouă deliciu. Acest lichior bogat este rezervat pentru ungerea șuncii în timp ce se coace.”
Tacos al pastor, umplute cu carne de porc mărunțită, gătită la rotisor, asezonată cu pastă de achiote și ananas la grătar. Fructele se transformă într-o salsa care se servește deasupra cărnii.
Ananasul nu trebuie să meargă singur. Acest fruct se potrivește bine și într-o varietate de mâncăruri dulci și sărate. Aceste rețete oferă o oarecare inspirație:
- Ananas la grătar cu lime verde și mentă: Focul scoate în evidență dulceața ananasului, așa că încercați această rețetă delicioasă de ananas la grătar.
- Ananas caramelizat cu zmeură: Acest desert rapid de ananas are o senzație gourmet.
- Popsicles de ananas și zmeură: obțineți o atmosferă de vară în orice perioadă a anului cu aceste delicii sănătoase congelate.
- Salată de fructe cu iaurt cu ananas: serviți această alternativă gustoasă la salata standard de fructe.
Sursa foto: Pexels
Depozitare și păstrare
Mulți iubitori de ananas preferă să-l țină la temperatura camerei până când sunt gata de sculptat, dar nici nu este rău să-l țină la rece. Pe de o parte, un ananas pe blatul din bucătărie va parfuma camera; pe de altă parte, se va descompune mult mai repede decât dacă ar fi păstrat la frigider.
Odată curățat și tăiat, ananasul proaspăt trebuie păstrat la frigider unde se va păstra timp de trei până la cinci zile într-un recipient ermetic.
Știați că…?!
- În Filipine și Malaezia, există o tradiție lungă de utilizare a fibrei din frunze pentru a se transforma în ață de cusut și sfoară pentru a face îmbrăcăminte, plase de pescuit și mobilier.
- În anii 1960, prăjitura cu ananas cu susul în jos a devenit un desert american emblematic. În ediția din 1960 a „Cartei de bucate pentru deserturi”, Better Homes and Gardens se referă la prăjitura cu susul în jos cu ananas ca fiind „în fruntea listei tuturor”. Rețeta cere „1 Nr. 2 cutie de bucăți de ananas sau ananas zdrobit” cu o mână grămadă de cireșe maraschino.
- Durează între 2 și 3 ani ca un fruct de ananas să ajungă la maturitate. Acest timp îndelungat este unul dintre motivele pentru care ananasul este unul dintre fructele ceva mai scumpe. Mai mult decât atât, fiecare plantă de ananas produce o dată un singur fruct.
- Din cauza dificultății cu care era obținut, ananasul era considerat cândva un simbol al statutului social, al bogăției. Se estimează că în secolele 17 si 18 un singur ananas costa echivalentul a 6000 de lire sterline. Astfel, de multe ori, unii nobili alegeau să închirieze un ananas, pentru o noapte, doar pentru a se făli cu el la petrecerile pe care le dădeau.
- Floarea de ananas este deosebit de frumoasă – culoarea acesteia poate varia, de la violet-lavandă la roșu aprins.
Surse: foodprint, naturals, clevelandclinic
Sursa foto: Pexels