Unii din șefii din cadrul Agenției pentru Plăți și Investiții în Agricultură, suspectați că au fost lucrători sau colaboratori ai Securității comuniste/CNSAS a sesizat Curtea de Apel București – investigație G4Media

APIA, CNSAS, lucrator la Securitate foto: Dreamstime.com/@Jackethead

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității ( CNSAS ) a  depus la Curtea de Apel București cereri de constatare a calității de colaborator/lucrător al Securității pentru 13 angajați ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), deconspirați în 2023 și 2024, arată G4Media într-o investigație publicată, vineri, 27 septembrie.

Aceștia ar fi încălcat drepturi fundamentale ale celor despre care au semnat note informative.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură este o instituție care se remarcă prin numărul mare de angajați pentru care Consiliul a cerut Curții de Apel București să constate calitatea de colaborator/lucrător.

Alte două acțiuni i-au avut ca pârâți pe angajați din altă instituție subordonată Ministerului Agriculturii – Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură

CNSAS a confirmat că printre cei 15 se află Dorel Chirilă, Nicolae Dorca, Cezar Iulian Marcu, Adrian Cucu Popescu, Cornelia Csatlos, Mircea Ion Ogrin, Magda Cîrstoiu, Mariana Olaru, Richard Corneliu Dima și Florin Cazacu.

Din verificările G4Media.ro, mare parte din aceștia sunt șefi de servicii, șefi de birou sau consilieri superiori în cele două instituții. Pentru trei din cei reclamați, Curtea a admis deja acțiunile CNSAS pe fond, restul dosarelor fiind pe rol.

Referitor la existența acestor dosare, Serviciul Relații Publice și Comunicare din cadrul APIA a afirmat că, pentru ocuparea funcției publice, conform Codului Administrativ, angajatul declară pe propria răspundere că nu a fost colaborator/lucrător al Securității, iar APIA ”nu își poate asuma răspunderea și nici nu poate comenta cu privire la declararea necorespunzătoare a adevărului din aceste declarații, întrucât competența de soluționare a acestor acțiuni aparține instanțelor judecătorești”.

Instituția a precizat că, în cazul în care judecătorii vor admite prin decizie definitivă acțiunile CNSAS, pentru funcționarii publici respectivi raporturile de serviciu vor înceta de drept, conform unui articol din Codul Administrativ.

Investigația G4Media dezvăluie că CNSAS desfășoară o acțiune amplă de verificare a 130.000 de funcționari publici privind relațiile acestora cu fosta Securitate.

Verificările au loc în baza unei prevederi a Codului Administrativ din 2019 care a stabilit că nu poate fi funcționar public o persoană care a fost ”lucrător al Securității sau colaborator al acesteia, în condițiile prevăzute de legislația specifică.

Citește articolul integral pe G4Media.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *