Rețetele Juanitei. Vichyssoise, cea mai rafinată supă cremă. Am ”furat” rețeta lui Martin Berasategui

vichyssoise Foto: G4Food

Vichyssoise are o poveste care îmbină Franța cu Spania și le rostogolește gastronomic până la New York.

Bucătarul francez Jules Gouffé a prezentat, în 1869, această rețetă. Se spune că Louis Diat a introdus în 1942 vichyssoise în meniul restaurantului Ritz Carlton din New York, dându-i acest nume după Vichy, un oraș francez situat nu departe de orașul său natal, Montmarault.

O altă teorie susține că numele a fost ideea unui bucătar basc din Bermeo, o regiune de coastă din Țara Bascilor, aproape de Bilbao, care lucra pentru ambasadorul spaniol pe lângă guvernul de la Vichy. Acest bucătar basc era fan al porrusalda, un fel de mâncare preparat cu aceleași ingrediente ca vichyssoise, dar cu cod. Cu toate acestea, el considera că acest fel de mâncare basc nu era suficient de rafinat pentru a fi servit la ambasadă, așa că a decis să modifice rețeta. A eliminat codul și a transformat supa într-o cremă fină de legume, cu un strop de smântână, pentru a fi mai pe gustul francezilor.

După război, ambasadorul spaniol s-a întors în Spania, luându-l cu el pe bucătarul său. Mai târziu, acesta a decis să plece în Statele Unite, unde a lucrat la Ritz Hotel din New York: acolo, supa sa a devenit populară sub numele de Vichyssoise.

Ce este aproape sigur este că numele îi vine după regiunea franceză Vichy. Dar indiferent de istorie, această supă este genială și extrem de rafinată. Prima dată când am gătit-o, acum câțiva ani, am luat rețeta de la Martin Berasategui si de atunci așa o fac.

vichissoise
Foto: G4Food

Ingrediente

1Kg de praz

3 cartofi

50 de gr de unt plus 50 de ulei de măsline

100 de gr smântână pentru gătit

Un buchețel format din frunze de praz, dafin, câteva fire de pătrunjel și coajă de lămâie.

Prepararea Vichyssoise

Prazul se taie în felii foarte fine (eu l-am băgat la blender). Se folosește doar partea albă. Cartofii se curăță și se taie în bucățele mici.

Într-o oală se topește untul împreună cu uleiul de măsline (pentru ca untul să nu se ardă). Se călesc legumele în unt timp de 25 de minute. Se adaugă legătura de ierburi și apă, cam 2 l de apă fierbinte, plus sare. Se fierbe la foc mic-mediu, jumătate de oră,, cu capacul pus aproape complet.

Se extrage mănunchiul de ierburi, se pune supa în blender, se toacă la viteză maximă până când are o textură perfect fină și cremoasă. Se potrivește de sare, se adaugă smântâna de gătit și se amestecă încă un minut.

vichyssoise
Foto: G4Food

Se servește cu crutoane de pâine sau bacon prăjit. E bună și cu somon afumat sau creveți mici trași la tigaie în loc de crutoane.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *