Prima masă din zi are un rol aparte, iar pentru diabetici, chiar mai mult. Masa de dimineață poate da tonul pentru nivelul glicemiei de peste zi, ceea ce va avea un impact asupra stării de spirit, energiei și sănătății generale. Totuși, micul dejun nu trebuie să fie stresant: poate fi distractiv, delicios și hrănitor. Există însă cinci greșeli la micul dejun care pentru alte persoane nu înseamnă prea mult, dar diabeticii ar trebui să le evite, potrivit Eating Well.
În primul rând, peroanele care suferă de această afecțiune trebuie să fie mult mai atente la ce mănâncă și la modul în care alimentele le afectează nivelul glicemiei.
Cinci greșeli la micul dejun care ar trebui evitate dacă aveți diabet
1. Săriți peste micul dejun
Fie că renunțați la micul dejun pentru că urmați postul intermitent sau nu vă place să luați micul dejun în general, să știți că există unele considerente pentru persoanele cu diabet. În primul rând, dacă luați medicamente pentru a vă gestiona glicemia, sărind peste micul dejun vă poate crește riscul de a scădea glicemia prea mult (hipoglicemie). Discutați cu medicul dumneavoastră dacă au avut loc schimbări în ceea ce privește programarea meselor pentru a stabili cel mai bun program pentru dumneavoastră.
Evitarea oscilațiilor semnificative este o componentă importantă a gestionării diabetului, deoarece glicemia prea ridicată sau prea scăzută poate crește riscul de apariție a complicațiilor diabetului.
2. Micul dejun este sărac în fibre
Fibrele – partea nedigerabilă a carbohidraților care se găsește în plante – sunt importante pentru gestionarea zahărului din sânge și creșterea senzației de sațietate, precum și pentru promovarea sănătății inimii, digestive și intestinale.
„Fibrele sunt cheia sănătății și a gestionării diabetului”, spune Jacinda Shapiro, asistentă medicală autorizată, specialist certificat în îngrijirea și educarea diabetului și proprietar al EmpowerMe Diabetes Health. Fibrele promovează producția de acizi grași cu lanț scurt care joacă un rol în reglarea zahărului din sânge, spune ea. Potrivit Asociației Americane pentru Diabet, persoanele cu diabet ar trebui să aibă ca obiectiv consumul aceleiași cantități de fibre ca populația generală, sau 25 până la 38 de grame de fibre pe zi.
3. Micul dejun este bogat în carbohidrați rafinați și grăsimi saturate
Micul dejun tradițional bogat în carbohidrați – brioșe, gogoși și produse de patiserie sau pâine albă și unt – conține puține fibre și o mulțime de grăsimi saturate. Această combinație crește glicemia și pune inima în pericol.
„Combinarea grăsimilor cu carbohidrații rafinați este un dezastru pentru glicemie”, spune Peggy Kraus fiziolog clinic în exerciții fizice și specialist certificat în îngrijirea și educarea diabeticilor.
Alegeți cereale integrale și leguminoase cu legume sau fructe, care oferă carbohidrați complecși care se digeră mai greu, și alimente care conțin grăsimi sănătoase.
4. Mâncați prea mult
Lipsa unor mese regulate poate duce la o glicemie neregulată și la supraalimentare. De exemplu, dacă săriți peste micul dejun într-o zi și mâncați un mic dejun foarte copios în ziua următoare, este mai probabil să observați glicemii inconsecvente. Acest lucru variază, desigur, în funcție de medicamentele pe care le luați, ce ați mâncat, cât de mult ați mâncat și nivelul dvs. de activitate.
Dacă observați glicemii crescute la două ore după micul dejun, uitați-vă înapoi la ceea ce tocmai ați mâncat. Încercați să mâncați în mod constant aproximativ aceeași cantitate de carbohidrați la micul dejun și evaluați modul în care răspunde organismul dumneavoastră. Nu uitați să includeți alimente care conțin fibre, proteine și grăsimi nesaturate pentru un mic dejun echilibrat. Iată câteva exemple delicioase
5. Beți sucuri la micul dejun
Sucul, chiar și sucul de fructe 100%, este lipsit de fibre. Pentru persoanele cu diabet zaharat, consumul de suc este folosit de obicei pentru a ridica rapid nivelul scăzut al zahărului din sânge. Dincolo de această nevoie, creșterea prea mare a glicemiei crește producția de insulină, ceea ce poate duce la o creștere mai mare în greutate”, spune Shapiro.
În loc să beți suc, optați pentru fructe proaspete întregi, care conțin fibre, și asociați-le cu o sursă de proteine. Dacă vă place sucul proaspăt și face parte din cultura dumneavoastră, includeți-l în masa dumneavoastră și limitați-vă la o porție de jumătate de cană.