Nutriționistă la un spital de copii: Deși par alimente sănătoase, nu le dați copiilor. Nici la micul dejun, nici în pachețelul pentru școală

alimente copii Sursa foto: Dreamstime

O nutriționistă de la spitalul Sant Joan de Déu, cel mai mare spital pediatric din Barcelona, explică pentru ABC ce este recomandat pentru gustarea de la școală și care sunt alimentele pe care să nu le incluzi în mic dejunul copiilor.

Deși se conștientizează tot mai mult că alimentele ultra-procesate și produsele de patiserie industriale nu sunt recomandate pentru un copil, mai este încă un drum lung de parcurs și este nevoie de multă educație în acest sens.

În toate școlile se pot vedea elevi care scot tipicul croissant cu ciocolată sau un donut în timpul recreației. O dată nu este o problemă, dar nu poate deveni un obicei, deoarece expunem copiii la supraponderabilitate și la boli pe care nu ar trebui să le aibă.

Credem că dăm copiilor un mic dejun sănătos

Dàmaris Martínez, nutriționistă în serviciul de Gastroenterologie al spitalului Sant Joan de Déu, observă frecvent în cabinetul ei cazuri de părinți care cred că odraslele lor iau un mic dejun corect, când în realitate aceștia consumă la fel de mult zahăr și aditivi ca oricine.

De aceea, dorește să avertizeze asupra anumitor opțiuni care sunt falși prieteni și pot afecta sănătatea pe termen lung.

Biscuiții nu sunt o opțiune prea sănătoasă

Este bine cunoscut faptul că produsele de patiserie industrială, pe lângă faptul că nu oferă aproape nimic nutritiv, încarcă organismul cu grăsimi saturate, zaharuri și alte elemente nerecomandate. Din acest motiv, unii părinți aleg să facă prăjituri, biscuiți și checuri acasă, cu ingrediente din propria cămară.

Problema este că făina rafinată, untul și zahărul aduc preparatelor artizanale la fel de multe calorii, iar uleiul adăugat, deși ar putea fi benefic pentru inimă, rămâne o grăsime foarte calorică.

Sucurile de fructe ambalate (și chiar cele naturale) au mult zahăr

„Credem că sucurile de fructe, datorită conținutului natural, sunt bune, dar adevărul este că sunt încărcate cu zaharuri și nu sunt atât de ideale cum credem”, avertizează Martínez.

Fructele sunt mai bune întregi decât sub formă de suc

Este întotdeauna mai indicat să consumăm fructele întregi decât sub formă de suc, deoarece sunt mai sățioase, conțin mai multe fibre și proporția de zahăr este mai mică. De exemplu, pentru a obține un pahar de suc sunt necesare două sau trei portocale, ceea ce înseamnă că ingerăm zahărul din trei portocale. În schimb, o portocală întreagă ne va fi suficientă.

Anumite tipuri de brânză sunt ultra-procesate

Specialista avertizează că există anumite tipuri de brânzeturi care nu sunt deloc recomandate, în special brânza topită. „Brânza felii sau triunghiuri topită este un aliment ultra-procesat, nu este brânză pură”, afirmă ea. „Brânzeturile ar trebui să conțină doar lapte, cheag și sare, dar dacă este ultra-procesată, va conține aditivi și amidon, ceea ce va reduce calitatea produsului.”

Cereale par sănătoase, dar nu toate sunt la fel

„Faptul că nu sunt acoperite cu ciocolată ne face să credem că sunt o alternativă bună, dar pot conține miere sau zaharuri adăugate, reducând astfel calitatea produsului”, explică doctorița.

Trebuie să căutăm cerealele cât mai simple posibil, cum ar fi fulgii fără zahăr și, dacă este posibil, cereale integrale. Fulgii de porumb conțin de obicei mai puțin zahăr decât alte cereale.

Anumite tipuri de pâine sunt foarte dăunătoare

Nu este același lucru să consumi o pâine de calitate, integrală, făcută cu maia și cu o fermentație lungă, comparativ cu baghetele ieftine din anumite magazine și supermarketuri, care au o calitate nutrițională mult mai scăzută și care își finalizează fermentația în stomac.

„În cazul pâinii feliată, este foarte important să verificăm eticheta, deoarece majoritatea sunt ultra-procesate, conțin aditivi, sare și alte ingrediente care îi scad calitatea”, adaugă Martínez.

Mezeluri de curcan nu sunt mai bune decât altele, chiar dacă sunt de curcan

Nutriționista avertizează că mezelurile de curcan nu sunt cheia unei alimentații sănătoase. „Sunt familii care cred că, pentru simplul fapt că sunt din carne de curcan, un mezel este sănătos”, afirmă ea. „Dar, chiar dacă este o carne cu mai puține grăsimi, rămâne tot un mezel. Parizerul sau salamul de curcan conțin la fel de multă sare, aditivi și grăsimi adăugate care nu sunt deloc recomandate.”

Alternative sănătoase pentru micul dejun sau pachețelul de la școală

Problema multor părinți este lipsa de idei, timp și opțiuni, astfel încât aceștia recurg la soluția cea mai ușoară, care de obicei nu este cea mai indicată. De aceea, Martínez oferă o listă de alternative sănătoase pentru gustarea din recreație.

Un fruct. Este cea mai ușoară opțiune. Este întotdeauna indicată și este bine acceptată de copii. De fapt, multe școli o impun cel puțin o zi pe săptămână. Dacă este posibil, să fie fruct întreg, nu tăiat în felii, pentru a se păstra în cele mai bune condiții.

Un sandviș. Asigură-te că pâinea este de calitate și că ceea ce pui înăuntru este cel puțin acceptabil, spune experta, care recomandă, de asemenea, sandvișuri cu legume, cu ton, brânză naturală, olivada, hummus, avocado sau chiar banane. Întotdeauna șunca e mai bună decât salamul. Iar câteva feliuțe de friptură, mai bune ca orice mezel.

O porție de cereale. Asigură-te că sunt fulgi de porumb fără zahăr adăugat, de tip corn flakes.

Bastonașe de pâine prăjită. Ideal ar fi să fie integrale și să conțină puțină sare.

Fructe uscate. Migdale, alune, nuci etc. În cazul copiilor mai mari de patru ani, poate fi o opțiune bună pentru gustarea de la mijlocul dimineții.

Un iaurt natural, fără zahăr. Nu este cea mai comodă opțiune, deoarece necesită o linguriță. Ca alternativă, poți opta pentru o cutie individuală de lapte semi-degresat.

Nutriționista de la Sant Joan de Déu ne recomandă și să citim întotdeauna etichetele cu informații nutriționale și să căutăm mereu alimente cât mai naturale, mai puțin procesate și cu mai puțini aditivi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *