Ce este dieta mediteraneană verde/Beneficiile acesteia le depășesc pe cele ale dietei mediteraneene tradiționale, considerată oricum cea mai sănătoasă

Dieta mediteraneană verde Foto: Dreamstime

Dieta mediteraneană verde urmează regulile de bază ale dietei mediteraneene tradiționale. Principala diferență este că se pune un accent mai mare pe consumul de alimente pe bază de plante și foarte puține cantități de carne sau alte produse de origine animală, notează Health.

Alimente de consumat

Am putea numi „verde” orice dietă mediteraneană bazată pe plante. Cu toate acestea, dacă doriți să fie „oficial” dietă mediteraneană verde, va trebui să adăugați câteva alimente specifice la planul alimentar:

  • Ceai verde
  • lentișca de apă – o plantă de apă care oferă proteine și polifenoli, care au proprietăți antioxidante
  • Nuci

O echipă de cercetători a creat conceptul de a adăuga aceste ingrediente suplimentare în 2020, după ce a identificat beneficiile acestor alimente pentru sănătatea inimii. Ei au efectuat apoi cercetări care au arătat că o dietă mediteraneană „verde” cu aceste suplimente a amplificat beneficiile cardiometabolice ale dietei Mediteranene obișnuite.

Alte alimente pe care le puteți savurați în versiunea verde a dietei mediteraneene includ cele din versiunea tradițională, cum ar fi:

  • Fructe și legume proaspete
  • Nuci și leguminoase
  • Ulei de măsline, ierburi și condimente
  • cereale integrale

De asemenea, o porție de carne, pește sau ouă din când în când este permisă într-o dietă mediteraneană verde. Cu toate acestea, aceste surse de proteine sunt frecvent înlocuite cu alte surse precum tofu, fasole, nuci sau quinoa.

Alimente de evitat

Atunci când vă angajați în această dietă, veți evita alimente precum dulciurile, deserturile și untul. Dieta presupune, de asemenea, consumul foarte mic sau deloc de carne procesată sau roșie.

Beneficiile potențiale ale unei diete mediteraneene verzi

Cercetările au dezvăluit unele beneficii neașteptate, dar impresionante, ale dietei mediteraneene verzi. De exemplu, cei care au mâncat în conformitate cu standardele cestei diete au avut reduceri mai mari ale circumferinței taliei la bărbați, niveluri mai scăzute de proteină C reactivă, un marker al inflamației sau au observat o reducere a rezistenței la insulină.

Beneficiile nu se opresc aici. Dieta mediteraneană verde are și alte moduri în care ar putea fi benefică pentru sănătatea fizică și pentru sănătatea mediului.

Poate contribui la sănătatea inimii

Cercetătorii care au dezvoltat conceptul unei diete mediteraneene verzi au teoretizat că aceasta ar avea beneficii pentru sănătatea inimii. Studiul lor a arătat că persoanele care au urmat acest plan alimentar timp de șase luni au avut o tensiune arterială mai scăzută și un colesterol LDL mai scăzut decât persoanele care au urmat o dietă Med obișnuită.

Ajută la pierderea grăsimii viscerale

În urma acestei cercetări originale, un alt studiu a evidențiat și mai multe avantaje potențiale ale acestei diete în ceea ce privește grăsimea viscerală. Grăsimea viscerală este grăsimea care se acumulează în jurul abdomenului și a fost legată de bolile cronice. Analizând modele alimentare timp de 18 luni, cercetătorii au constatat că persoanele care urmau o dietă mediteraneană ecologică și-au dublat pierderea de grăsime viscerală în comparație cu persoanele care urmau o dietă mediteraneană tradițională.

Reduce contribuția personală la emisiile de gaze cu efect de seră

Dincolo de beneficiile pentru sănătatea fizică, o dietă mediteraneană ecologică are o putere sporită pentru sănătatea planetei. Atunci când renunțați la carne, vă veți reduce semnificativ contribuția la emisiile de gaze cu efect de seră. Persoanele care au trecut de la o dietă omnivoră la una lacto-ovo-vegetariană și-au redus emisiile personale de gaze cu efect de seră cu 35%.5

Riscurile dietei mediteraneene verzi

O dietă mediteraneană verde pare a fi o alegere sănătoasă pentru aproape oricine. Cu toate acestea, unul dintre principalele riscuri implică lipsa nutrienților esențiali.

Această dietă poate fi săracă în fier și calciu, deoarece consumul de carne și produse lactate este limitat sau evitat. Aveți nevoie de fier pentru procese precum producția de hormoni și creșterea și dezvoltarea celulelor. Calciul joacă, de asemenea, un rol în multe funcții ale corpului, cum ar fi contracțiile musculare și ale vaselor de sânge, și ajută la întărirea oaselor.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *