O gelaterie din Spania oferă iubitorilor de înghețată și de câini sortimente artizanale preparate special pentru patrupede

inghetata caini

Ananas cu ginseng, cocos cu orez sau morcov și iaurt sunt cele trei arome fără zahăr pe care un gelatier din Valladolid, Spania a început să le producă pentru câinii ai căror stăpâni obișnuiau să le dea înghețată destinată oamenilor.

Barry este negru, cu blană lungă. Căldura și agitația îl fac să caute umbra. Să se răcorească un pic. Oamenii transpiră și ei, căutând răcoare în piața centrală din Valladolid, unde oferta de băuturi și înghețată pentru oameni este variată, dar pentru animalele lor de companie nu prea. Pe una dintre străduțele ce duc din piață, sub arcadele de origine renascentistă, se află soluția. „Gelati Ernesto”, care a pus un afiș: „Descoperă noile înghețate pentru câini!”.

Arome variate și pentru oameni și pentru câini

Oamenii pot alege dintre arome precum ciocolată, lămâie, cheesecake, stracciatella, oreo, iaurt, căpșuni sau turrón, printre multe alte tentații dulci. Pentru Barry și prietenii săi patrupezi există trei opțiuni: ananas cu ginseng, cocos cu orez sau morcov și iaurt. Gusturi care nu sunt câtuși de puțin potrivite pentru papilele clientului biped, dar delicioase și nutritive pentru câinii care abia așteaptă un răsfăț răcoritor. Cățelul miroase caserola și se joacă puțin cu lingurița înainte de a linge produsul, încântat, în timp ce stăpânii lui savurează aromele lor preferate.

Câinele nu trebuie să mănânce înghețată umană. Zahărul îl va afecta

Luis Torío, gelatierul responsabil de afacere, este extrem de mulțumit. Acest client patruped, un Pomeranian, îi amintește de Sarkozy, câinele său din aceeași rasă, cu care a petrecut 19 ani fericiți. Astfel, își revarsă afecțiunea și atenția asupra animalului, care însă este prea ocupat cu înghețata ca să îi acorde atenție. Torío s-a obișnuit cu acest profil de public, „între 30 și 50 de câini pe zi”, după ce a avut o revelație cu câțiva ani în urmă. Gelati Ernesto a fost deschisă acum un deceniu, iar scena era mereu aceeași: cumpărătorii își împărțeau înghețata cu animalele lor. „Nu le dați, zahărul nu e bun pentru ei!”, le spunea expertul, deoarece zahărul este dăunător pentru câini. O întâlnire cu alți gelatieri europeni i-a permis să discute și să se gândească cum să adapteze această delicatesă pentru prietenii cu blană. „A fost într-un mod foarte simplu, după o cină de lucru și schimb de experiență cu colegi din branșă. Am vorbit apoi cu mulți veterinari și nutriționiști”, explică Torío, care crede că doar în Mallorca și în Canare există alte locuri care oferă astfel de produse în Spania, pe lângă magazinul său din Valladolid. „Sunt toate ingrediente naturale, cu lapte vegetal pentru a nu conține lactoză”, spune el, adăugând că recomandă ca înghețata să fie oferită încet, „și să o mănânce așa cum o facem noi, nu dintr-o singură înghițitură, pentru a nu se agita echilibrul interior al animalului”. Barry respectă regulile și o savurează civilizat, fericit să își lingă botul și mustățile când se murdărește.

Luis Torío, gelatierul, servește la localul din piața centrală, ușor de recunoscut după o vacă la intrare, și are atelierul în spatele magazinului. Aici produce înghețata „după rețete secrete”, pe lângă ingredientele deja menționate. O ladă frigorifică conține zeci de caserole pregătite în avans, gata pentru a fi vândute rapid. Prețul este același: 3,20 euro pentru o înghețată simplă. Pablo Molina și Beatriz Arcos, de 30 și 31 de ani, savurează înghețata lor în timp ce se bucură de bucuria lui Barry, cu care vin frecvent la acest local, dar pentru care nu mai comandaseră niciodată o înghețată. „Am văzut-o și alte dăți, dar nu eram siguri. Se pare că îi place mult”, spune Molina despre aroma aleasă pentru câinele lor, morcov și iaurt.”

Aromele pentru câini nu plac oamenilor

Luis Torío susține că aroma nu este foarte apetisantă pentru oameni. Clienții cumpără de obicei intuitiv, fără să știe sigur care dintre cele trei variante îi va plăcea mai mult companionului lor, dar până acum au primit doar feedback pozitiv.

Veterinar și specialist în nutriție pentru animale, Sara Martín, apreciază această idee: „ răcorește și este o sursă excelentă de hidratare. Câinii nu au glande sudoripare și uneori le este greu să bea apă cât au nevoie” mai ales când sunt scoși la plimbare în căldură. Experta consideră că aceste produse pot fi utile pentru a introduce „componente funcționale”, deși nu e neapărat nevoie, dacă sunt consumate doar ocazional.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *