Alimentele bune pentru sănătatea creierului/Sunt plăcute la gust și îl mențin funcțional în cei mai buni parametri

Alimente bune pentru sănătatea creierului Foto: Pexels

Creierul este cel mai complex organ din corpul nostru. Acesta ne controlează gândurile, sentimentele, memoria și, practic, toate funcțiile corpului. Alimentele pe care le consumăm afectează structura și funcția creierului nostru, deci este important să îl menținem sănătos. Unele alimente sunt cunoscute pentru că întrețin sănătatea creierului, scrie Haltf Your Plate.

Iată șapte alimente depsre care specialiștii spun că ne ajută creierul să funcționeze mai bine. Aceste alimente conțin elemente de care creierul are nevoie pentru a funcționa mai bine.

  1. Afinele

Afinele sunt bogate într-un antioxidant numit flavonoide, care susțin sănătatea creierului. Consumul de afine a fost legat de scăderea declinului cognitiv și îmbunătățirea memoriei.

Consumul de fructe de pădure de cel puțin două ori pe săptămână este o componentă a dietei MIND. Dieta MIND este un model de alimentație care s-a dovedit a reduce riscul de demență și a încetini pierderea funcțiilor cerebrale în timp. Dieta MIND se axează pe consumul de alimente pe bază de plante, cum ar fi legume verzi, fructe de pădure, cereale integrale, nuci și fasole. Aceasta limitează alimentele de origine animală, precum și alimentele bogate în grăsimi saturate și trans, cum ar fi alimentele prăjite și deserturile.

  1. Avocado

Avocado are grăsimi mononesaturate care susțin sănătatea creierului și cogniția. Aceste grăsimi au efecte antiinflamatorii și antioxidante care protejează creierul de daune.

O jumătate de avocado are, de asemenea, aproape 7 g de fibre. Fibrele ne ajută să ne menținem intestinul sănătos. Intestinul și creierul nostru sunt în legătură constantă prin ceea ce se numește „axa intestin-creier”, astfel încât consumul unei cantități suficiente de fibre ne poate ajuta să ne menținem și creierul sănătos.

  1. Somonul

Somonul este bogat în acizi grași omega-3, care sunt o grăsime esențială. Acestea sunt numite „esențiale” deoarece corpul nostru nu le poate produce, așa că trebuie să le obținem din alimentele pe care le consumăm. Omega-3 ajută la asigurarea unei bune comunicări între celulele creierului. Consumul suficient de omega-3 a fost asociat cu îmbunătățirea învățării, memoriei și cogniției. Omega-3 acționează, de asemenea, ca un antioxidant și are proprietăți antiinflamatorii care ajută la protejarea creierului de daune.

  1. Legumele cu frunze verzi

Kale, spanacul, broccoli, varza și varza elvețiană au vitaminele C și K, acid folic și antioxidanți precum betacarotenul. Acești nutrienți ajută la protejarea creierului împotriva daunelor. Consumul zilnic de verdețuri face, de asemenea, parte din dieta MIND.

  1. Nucile (oleaginoasele, în general)

Nucile au antioxidanți, grăsimi sănătoase și acizi grași omega-3 pe bază de plante care ajută la menținerea creierului nostru ascuțit.

  1. Portocalele

Doar o portocală vă va oferi cantitatea zilnică recomandată de vitamina C, un antioxidant care ajută la protejarea creierului. Portocalele conțin, de asemenea, folat, care joacă un rol important în funcția creierului și în starea noastră de spirit. Lipsa unei cantități suficiente de folat a fost asociată cu o dispoziție mai scăzută și depresie, o funcție cognitivă slabă și un risc mai mare de demență.

  1. Ouăle

Ouăle sunt bogate în nutrienți. Dar au unul în special, colina, care joacă un rol puternic în dezvoltarea și funcționarea creierului. Obținerea unei cantități suficiente de colină a fost, de asemenea, legată de îmbunătățirea memoriei.

Concluzia specialiștilor este că alimentele pe care le consumăm au un impact direct asupra sănătății creierului nostru. Ei recomandă, de asemenea, alimente integrale, pe bază de plante și de alimente cu grăsimi omega-3 pentru a ne proteja creierul de leziuni și pentru a-l menține într-o formă optimă.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *