Corespondentul Reuters a fotografiat pe 25 august într-o piață din nordul Gazei, trei cartofi al căror cost a fost 150 de șekeli, aproximativ 36 de euro, relatează El Pais. Și asta atunci când se găsesc, deoarece bombardamentele și deplasările masive au obligat oamenii să abandoneze majoritatea câmpurilor și grădinilor, iar ajutorul umanitar continuă să fie foarte limitat pentru a sprijini cei peste două milioane de locuitori ai acestui teritoriu palestinian. Înainte de război, care a început în octombrie 2023, acești cartofi costau în jur de doi șekeli, adică aproximativ 50 de cenți. Conform celor mai recente date furnizate de IPC, un organism independent care măsoară securitatea alimentară și nutriția și la care participă mai multe organizații ale ONU, 96% din populația din Gaza se confruntă cu un nivel ridicat de insecuritate alimentară. Ultimele rezultate indică faptul că aproximativ 495.000 de persoane suferă de un nivel catastrofal de insecuritate alimentară, iar riscul de foamete persistă în întreaga Gaza.
Trei ardei și două căpățâni de usturoi costă aproximativ 50 de șekeli, adică în jur de 12 euro, în zona de nord a Fâșiei, unde prețurile sunt deosebit de ridicate din cauza lipsei acute de ajutor umanitar
„Un kilogram de castraveți a ajuns să coste 100 de dolari. Nimeni nu poate cumpăra legume la acest preț. Cei mai norocoși cumpără un castravete, o roșie, o ceapă, dacă au noroc să le găsească”, explică Samir Zaqut de la ONG-ul palestinian Al Mezan, din centrul Fâșiei Gaza. Conservele costă în jur de 120 de șekeli în nordul Gazei, adică aproximativ 30 de euro. „Calitatea alimentelor conservate s-a îmbunătățit puțin. La început veneau doar din Egipt, acum și din Iordania, care sunt puțin mai bune, dar copiii nu pot trăi aproape un an mâncând doar conserve”, explică Samir Zaqut. În aceste zile, și pentru prima dată de la începutul războiului, Programul Mondial pentru Alimentație (PMA) a reușit să ofere populației din nordul Gazei mese calde cu legume proaspete (cartofi și ceapă). Cu toate acestea, atacurile asupra personalului și misiunilor umanitare cresc riscurile. Pe 28 august, PMA a anunțat că, deși operațiunile în Gaza continuă, a trebuit să suspende temporar mișcările de personal după un atac asupra unui convoi.
Copiii din Gaza sunt subnutriți. Cel mai dificil este să găsești hrană pentru bebeluși
Un borcan de lapte praf pentru copii și cereale pentru bebeluși costă aproximativ 100 de șekeli, adică 25 de euro. Potrivit cifrelor recente ale UNICEF, 90% dintre copiii din Gaza sunt subnutriți și suferă amenințări „severe” la adresa „supraviețuirii, creșterii și dezvoltării” lor. O pungă de năut, orez, linte sau bulgur costă aproximativ 120 de șekeli (30 de euro). Aceste alimente, foarte utilizate în bucătăria palestiniană, ajung prin camioanele de ajutor umanitar și sunt uneori revândute. Deși sunt încă puține și se distribuie rar, față de nevoile de aici, leguminoasele, cerealele și conservele sunt ceva mai ușor de găsit decât produsele proaspete. În Gaza sunt familii care nu au mai mâncat o roșie, un măr sau un ou de 11 luni. Malnutriția atinge niveluri fără precedent. O pungă de lapte praf și un kilogram de zahăr costă 300 de șekeli, adică aproximativ 75 de euro. Sunt produse pe care aproape nimeni nu și le poate permite în acest moment în Gaza.
Culturile din Gaza au fost abandonate sau distruse. Vitele au murit
Trei guave costă aproximativ 10 euro. „În Gaza nu intră semințe, îngrășăminte sau alte materii prime pentru a relansa culturile”, afirmă Zaqut. La toate acestea se adaugă problema apei, care este foarte puțină, iar cea care există nu poate fi folosită pentru irigații. În mai, Israelul a închis Rafah, terminalul de frontieră cu Egiptul prin care intra majoritatea ajutorului umanitar în Gaza. Acum, se folosește un alt punct de trecere, numit Kerem Shalom. Între 1 și 25 august, în Gaza au intrat 1.713 camioane cu ajutor umanitar. În aprilie, au fost peste 5.000.
IPC a estimat că mai mult de jumătate dintre gospodăriile din Gaza își vând hainele pentru a cumpăra mâncare, iar o treime adună și vinde gunoaie. Peste 20% dintre persoanele intervievate de experții acestui organism au declarat că petrec zile și nopți întregi fără să mănânce. Conform Agenției ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), între 60% și 70% din vitele din Gaza au murit din cauza războiului și cel puțin 65% din terenurile agricole sunt inutilizabile.
Care era situația înainte de acest război?
Fâșia Gaza era supusă unui blocaj israelian din 2007, când grupul islamist palestinian Hamas a preluat puterea. Înainte de octombrie, două treimi din populația Gazei primeau ajutor alimentar, sub formă de alimente sau subvenții. Dar malnutriția acută la copii nu depășea 1%. Între 53% și 59% din populația din Gaza trăia în sărăcie înainte de acest război, care a provocat moartea a peste 40.000 de palestinieni, conform Ministerului Sănătății din Gaza.
La 7 octombrie 2023, militanți Hamas s-au infiltrat în Israel și au ucis aproximativ 1.200 de persoane, luând 250 de ostatici, conform datelor oficiale. Aproximativ 100 sunt încă în Gaza, iar numărul celor în viață este necunoscut.
Băncile nu funcționează de luni de zile, nu există numerar care să intre în Fâșie, iar trimiterea și primirea transferurilor devine din ce în ce mai complicată. „Bancnotele sunt vechi, hârtia este uzată și ruptă, și multe persoane nu mai acceptă unele bancnote”, explică Zaqut de la Al Mezan. „Această situație, această lipsă totală de resurse, împinge oamenii la limită, în special pe cei mai săraci”, adaugă el.
În lunile iulie și august, PMA a reușit să aducă în Gaza doar jumătate din cele 24.000 de tone de ajutor alimentar necesare pentru a-și atinge obiectivele. Din această cauză, a trebuit să reducă conținutul pachetelor alimentare pe care le distribuie. Această organizație insistă asupra nevoii urgente de a repara drumurile, grav afectate de război, pentru a putea aduce ajutor umanitar tuturor celor care au nevoie. Majoritatea sunt impracticabile, iar situația se va înrăutăți odată cu ploile și inundațiile care urmează.