Un aditiv aromatic pentru hrana câinilor și pisicilor, utilizat la un nivel maxim mult mai ridicat decât până în prezent – regulament european

caini, pisici, aditivi aromatici, Comisia Europeana foto: pexels.com/@Inge Wallumrød

Decizie a Comisiei Europene pentru hrana câinilor și pisicilor: un aditiv aromatic poate fi utilizat la un nivel maxim mai ridicat decât până în prezent.

Comisia Europeană a aprobat prin regulament creșterea nivelului maxim al aditivului aromatic 4-hidroxi–2,5-dimetilfuran-3(2H)-onă în hrana pentru câini și pisici.

Nivelul maxim era până în prezent de 5 mg/kg. Noile niveluri maxime sunt de 25 mg/kg, în cazul hranei pentru câini, și 18 mg/kg, în cazul hranei pentru pisici.

Decizia a fost luată de forul european după ce Autoritatea Europeană Sanitară Veterinară ( EFSA ) a dat un aviz pozitiv.

În avizul său din 13 martie 2024, EFSA a concluzionat că substanța 4-hidroxi–2,5-dimetilfuran-3(2H)-onă este sigură pentru câini la conținutul maxim recomandat de 25 mg/kg de hrană pentru animale completă și pentru pisici la 18 mg/kg de hrană pentru animale completă. Autoritatea a concluzionat, de asemenea, că aditivul este iritant pentru piele, ochi și căile respiratorii și este sensibilizant pentru piele. Autoritatea a concluzionat că, întrucât substanța 4-hidroxi–2,5-dimetilfuran-3(2H)-onă este utilizată în produse alimentare ca aromă și funcția sa în hrana pentru animale este în esență aceeași ca la produsele alimentare, nu mai este necesară nicio demonstrație suplimentară a eficacității.

Comisia Europeană consideră că este necesar să fie luate măsuri adecvate de protecție pentru a se preveni efectele negative asupra sănătății umane, îndeosebi în ceea ce îi privește pe utilizatorii aditivului.

Regulamentul 2179/2024 a fost publicat marți, 3 septembrie 2024, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare în a douăzecea zi de la publicare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *