Există multe fructe și legume care pot scădea tensiunea arterială, dar pepenele roșu este cel mai eficace, spune nutriționista Lauren Manaker, potrivit eatingwell.com.
Ca nutriționist, una dintre cele mai dese întrebări pe care le aud e: ce aș putea să mănânc să îmi scadă tensiunea? Există multe alimente cunoscute ca fiind alegeri bune pentru a ține sub control tensiunea, dar cel pe care îl recomand eu cel mai mult pentru scăderea acesteia are gust extra ordinar, nu e scump și e disponibil oriund: pepenele.
De ce crește tensiunea?
Când inima pompează sânge, forța pe care o exercită sângele în contact cu pereții arteriali crează presiune, adică ceea ce numim tensiune arterială. O tensiune normală înseamnă că această presiune exercitată asupra vaselor de sânge nu este prea mare. Dacă însă această forță cu care este pompat sângele este prea mare, ea crează o presiune prea mare și putem vorbi de hipertensiune arterială. Caz în care o măsură corectă este aceea de a o readuce spre valori cât mai normale.
Pentru a reduce în mod natural tensiunea arterială, este adesea recomandată o dietă săracă în sodiu, zaharuri adăugate și grăsimi saturate. În plus, este recomandat să te concentrezi pe alimente precum fructe, legume, cereale integrale și flucte oleaginoase— alimente care s-au dovedit că reduc tensiunea arterială în anumite situații. Există alimente care ajută la scăderea tensiunii arteriale disponibile în fiecare sezon.
Chiar dacă nu îl asociem instantaneu cu scăderea tensiunii, pepenele îndeplinește multe criterii în acest sens. În primul rând, pentru că este bogat în trei micronutrienți esențiali care au această proprietate: L-citrulină, liconen și potasiu.
Bogat într-un aminoacid care scade tensiunea arterială
Pepenele verde nu este doar un aliment plăcut și dulce, ci este una dintre cele mai bune surse de L-citrulină, un aminoacid care poate ajuta la menținerea unui flux sanguin sănătos. Un studiu publicat în American Journal of Hypertension a constatat că pepenele verde poate reduce semnificativ tensiunea arterială la persoanele supraponderale, atât în repaus, cât și sub stres, și asta parțial datorită efectelor L-citrulinei.
L-citrulina ajută în mod specific la menținerea unei tensiuni arteriale în limite cât mai bune posibil prin producerea de oxid nitric, un gaz care relaxează vasele de sânge și flexibilizează arterele. Consumul de pepene verde a fost legat în mod specific și de scăderea tensiunii arteriale sistolice, și a celei diastolice.
Conține mult licopen, cu efect hipotensiv
Consumând alimente de culoare roșu, portocaliu sau roz, precum roșiile, morcovul, și, desigur, pepenele verde, crește aportul de licopen în organism, un antioxidant asociat cu efecte pozitive asupra hipertensiunii arteriale și a altor tulburări cardiovasculare. Nivelurile mai mari de licopen în sânge au fost asociate cu scăderea hipertensii la persoanele supraponderale și obeze.
Are o bună concentrație de potasiu
Potasiul este un nutrient recomandat pentru scăderea tensiunii arteriale. Iar el se găsește din abundență în pepenele verde, care poate fi consumat și împreună cu alte legume sau fructe care au același efect, printre care roșii sau avocado.
Dulcele natural nu crește tensiunea
Mai multe studii au demonstrat că zahărul adăugat în alimente poate duce la creșterea tensiunii arteriale, în special la femeile în vârstă. Veste bună este că nu același efect îl are aportul de glucide din fructe, pepenele fiind un fruct dintre cele mai dulci. Prin urmare, ajută indirect tensiunea prin faptul că în loc să mâncăm un desert putem prefera o felie de pepene.