Uneori visurile se îndeplinesc: o tânără din Italia ține ateliere de paste în toată lumea, inspirată de bunica sa

paste hand made poveste de succes poveste de viata paste de casa paste facute manual paste home made paste traditionale paste italiene foto: freepik.com

Viitorul gastronomiei e tecnologia sau actualizarea a tot ce înseamnă tradițional? Probabil, ambele. Când spunem tehnologie spunem, de regulă, mulți bani, și cu greu se poate construi o carieră individuală în domeniul gastronomiei mizând pe ea. Dar dacă ne limităm la propriile mâini din dotare și câteva ustensile simple și mizăm pe tradiție, se pot construi încă nișe individuale de succes.

Este cazul unei tinere din Italia care în circa doi ani a devenit un fel de star al pastelor hand made și nu reușește să onoreze toate solicitările. A ajuns să fie dorită de restaurante de lux de peste Ocean și  să predea în școli de gastronomie de nivel înalt și să țină ateliere la team buildinguri.

Simonetta nici măcar nu terminase liceul și începuse să lucreze ca agent de vânzări de echipamente HoReCa. Dar avea un vis, acela de a-și câștiga existența făcând paste, așa cum văzuse că făcea mereu bunica sa. Paste și gnocchi – care, oricât de ciudat ar suna, sunt tot niște paste, care în afară de făină mai au în compoziție de regulă cartofi, sau dovleac.

Mă consider norocoasă, spune Simonetta, povestind, într-o discuție cu un reporter al agenției italiene de presă Ansa, despre cum i s-a schimbat viața: de la orășelul său de provincie din zona de litoral dintr-o regiune de centru a Italiei la metropolele americane și asiatice unde o poartă noul său job născut din pură pasiune. Dar pentru care au fost necesare doze importante de disciplină și determinare.

Cum a început totul?

„Am bătut pe la mai multe uși dar era februarie, multe erau încă închise. Apoi am cunoscut pe cineva care căuta pe cineva care să știe să facă ”paste de casă”. Mă angajează, fără să am nicio experiență. A doua zi, cu sucitorul în mână, mă prezint și încep, deja a  doua zi a fost nevoi de 20 de kg de gnocchi”.

Apoi, i s-a inflamat tuneluil carpian. Mulți îi spun că nu poate să continue, în situația dată. „Nici nu se pune problema”. Caută o soluție și ajunge să învețe, la Bologna, cum să folosească mâinile fără să le forțeze. Revine în orașu natal, Ancona, și ajunge în echipa unui restaurant important. Unde avea să descopere că multă lume vrea să învețe cum se fac pastele. O intuiție care reprezintă un punct de cotitură.

Frecventează primul curs în 2009. În paralel cu teoria, își cumpără instrumente și accesorii, își face singură șorț și bonetă. Caută făină cu caracteristici interesante pe la morile din jur, ouă proaspete, brânzeturi locale. Și înceăpe să țină primele cursuri. Printre primii clienți: mulți bărbați, mai ales avocați, directori de firme, antreprenori. Cu un numitor comun, spune ea: nevoia de companie și de normalitate.

Cereri surprinzător de multe

Apoi își contrustruiește o identitate online și își construiește un site: Sfoglina Simonetta. Și, spre suprinderea ei, încep cererile, dinspre școli, targuri, concursuri, team building, firme mari. Și astfel cerearea de ateliere ia o amploare la care ea nu sperase vreodată. Câștigă apoi premii importante, până într-o zi, când primește un mesaj. Era 2017, și cineva vroia să deschidă un punct de vânzare cu paste proaspete. Doar că acel cineva nu era din Italia, ci o contactase tocmai de la Washington. Unde avea deja un restaurant de lux, Fiola, specializat în paste. Unde, printre altele, ex președintele Barak Obama și-a sărbătorit o zi de naștere, după cum povestește ea.

Ține ateliere în America dar revine mereu acasă

Primește biletul, se urcă în avion și pleacă. Fusese invitată la inaugurare, dar i se propune să rămână. Revine acasă după trei ani, obține viza să se întoarcă pe termen mai lung, dar începe perioada de lockdown pandemic. Revine la Washington DC după doi ani abia, unde intră în echipa altui restaurant important cu specific italian.

”Țin cursuri încă în California și la San Francisco. Dar mă întorc mereu în Italia, la orașul meu, la rădăcinile mele”, mărturisește. Dealtfel, a obținut de la autoritățile locale o diplomă de onoare pentru felul în care a reprezentat în lume tradiția pastelor făcute de mână.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *