Uniunea Studenților de la Universitatea Warwick din Marea Britanie renunță la angajamentul vegan din cauza provocărilor financiare

dieta mediteraneeana Sursa foto: Pexels

Uniunea Studenților de la Universitatea Warwick, din Marea Britanie, a anunțat că renunță la obiectivul de a implementa până în 2027 un serviciu de catering cu meniuri exclusiv vegane, invocând provocări financiare, informează publicația FarmingUK.

Organizația studențească britanică a comunicat public că e nevoie de ”realism în privința schimbărilor pe care le facem”.

Decizia, luată de Consiliul de Administrație al uniunii, vine în ciuda adoptării, anul trecut, a unei moțiuni care solicita ca toate unitățile membre să ajungă să ofere 100% mâncare pe bază de plante, până la începutul anului universitar 2027/2028.

Într-o declarație publică, organizația universitară a explicat că decizia actuală a fost luată după „o analiză atentă a provocărilor practice și financiare” asociate cu o astfel de tranziție „semnificativă”.

Uniunea a adăugat că trebuie să fie realistă în privința schimbărilor pe care le face și a subliniat necesitatea de a fi „sustenabilă din punct de vedere financiar și de a ține cont de nevoile diverse ale comunității studențești.

Decizia va fi, probabil, o lovitură pentru activiștii grupului Universități pe Bază de Plante, o ramură a organizației Animal Rising, care face lobby pentru ca universitățile să interzică produsele din carne și lactatele în favoarea meniurilor vegane.

Alianța pentru Mediul Rural, care a ripostat încurajând studenții din toată Marea Britanie să sprijine agricultura britanică în toate sectoarele, a declarat că a fost o „decizie de bun simț” luată de organizație de la Warwick.

„Nu există nicio justificare pentru interzicerea cărnii și lactatelor, iar cerințele din moțiunea inițială erau nesustenabile”, a declarat Mo Metcalf-Fisher, directorul departamentului de afaceri externe al grupului.

„În viitor, Warwick ar trebui să colaboreze cu producători locali, pentru a se aproviziona cu carne și lactate sustenabile de la fermierii locali.

„Aceasta este o modalitate practică de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră  și nu favorizează nicio preferință alimentară anume.”

Anul trecut, s-au ridicat îngrijorări cu privire la cât de corect ar fi să se impună o dietă vegană celor 28.621 de studenți de la Warwick, după ce doar 2,7% din corpul studențesc a participat la vot.

Chiar și cu o prezență scăzută la vot, moțiunea a trecut la limită, cu 774 de studenți votând în favoarea moțiunii, 518 votând împotrivă și 180 de studenți abținându-se.

Vestea de la Warwick vine într-un moment în care atitudinile consumatorilor arată o îndepărtare de la alimentele pe bază de plante.

Recent, Nestlé a anunțat că își retrage din vânzare în Marea Britanie gamele vegane – Garden Gourmet și Wunda – spunând că produsele pur și simplu „nu sunt viabile”.

Și în mai, anul trecut, compania britanică de cârnați Heck a anunțat că își reduce gama de produse fără carne, invocând lipsa apetitului consumatorilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *