Cum să alegi și să prepari un „matcha” adevărat. Consumul corect al acestui ceai ajută în curele de slăbire, protejează inima și aduce energie corpului și minții

matcha, ceai Sursa foto: Pexels

Departe de a fi un ceai verde obișnuit, „matcha” are o istorie, o cultură specifică și un proces unic de pregătire, arată El Pais. Ceaiul matcha câștigă popularitate în întreaga lume datorită beneficiilor sale promițătoare pentru sănătate. În fiecare zi, este tot mai prezent în magazinele de produse naturiste sau farmacii, în mărci de alimente pentru sportivi și chiar sub formă de amestecuri cu alte suplimente alimentare sau matcha cu arome. Dar cum să distingi un adevărat matcha de un simplu produs la modă?

Iată cum poți identifica matcha de calitate și să te bucura de toate beneficiile sale.

De unde provine matcha? Japonia ca emblemă a calității

Primul aspect pe care trebuie să-l luăm în considerare, atunci când alegem matcha, este originea sa. La fel cum cumpărăm un vin știind D.O. (Denominație de Origine), matcha are de asemenea una: Japonia.

Matcha autentică și de cea mai bună calitate provine din Japonia. Un indicator bun este că, în plus, se menționează zona de producție. Prefecturile cu cel mai bun matcha sunt: Uji, în Kyoto, Shizuoka și unele regiuni ale insulei Kagoshima, cum ar fi renumitul matcha de Yame, în Fukuoka.

Micile detalii

Etichetarea ar trebui să ne ofere indicii și garanții de calitate, de exemplu, în ceea ce privește tipul de varietate utilizată. La fel cum ne-ar părea ciudat să cumpărăm un vin roșu fără să știm ce tip de vin este, la fel de ciudat ar fi să cumpărăm matcha despre care nu știm din ce varietate provine.

Dacă avem în față un matcha de varietate okumidori, de exemplu, vom obține nuanțe de nuci și unul dintre cele mai intense gusturi umami pe care le-am încercat vreodată. Dacă avem un yabukita, știm că este una dintre varietățile cele mai comune și mai echilibrate în umami, amăreala și dulceață.

Fermierul cultivă „tencha”

Pentru a produce matcha, fermierul nu cultivă și nu procesează orice ceai verde. Adevăratul matcha, înainte de a fi matcha, este „tencha”, un stil unic de procesare și cultivare a frunzelor de ceai verde. Acesta constă în faptul că frunzele de ceai (Camellia sinensis) sunt ținute în întuneric timp de peste trei săptămâni înainte de recoltare prin eliminarea a mai mult de 80% din lumină, accentuând astfel caracteristica dulceață generată de L-teanină.

Verde vibrant, culoarea jadului

Culoarea este aproape (aproape!) o dovadă a calității matcha. Un matcha de înaltă calitate va avea o culoare verde jad, vie, strălucitoare, aproape ca și cum ar fi proaspăt măcinat. Dacă are o culoare gălbuie sau ștearsă, probabil că este dintr-o altă țară, de calitate inferioară sau nu este matcha.

Datorită popularității mari a acestui ceai, unele mărci dezvoltă băuturi de matcha cu chlorella, o algă cu o culoare verde strălucitoare, făcând astfel culoarea mai atrăgătoare într-un matcha latte. Verificarea ingredientelor este însă esențială.

Gust macha: dulce și umami

Matcha este cultivat la umbră, ceea ce face ca nivelurile de clorofilă și cafeină să fie mai ridicate, dar există și alți compuși, cum ar fi L-teanina, un aminoacid responsabil pentru gusturile dulci și umami. Cu cât matcha este de o calitate mai bună, cu atât este mai mare nivelul de dulceață și complexitate, întâlnind arome precum cele florale, lactate, de nuci.

Metalul este dușmanul macha?

Toată lumea a auzit că matcha-ul, la contactul cu metalul, se oxidează. Nu este adevărat; se oxidează din cauza efectului oxigenului și a razelor de lumină. Metalul, totuși, este necesar atunci când dorim să preparăm un matcha fin și fără cocoloașe.

Particulele fine de matcha, în contact cu umiditatea, se aglutinează formând mici bulgări care nu sunt deloc plăcute dacă le găsești în băutură, așa că trebuie să trecem ceaiul prin strecurătoare. Care poate fi și de metal, fără nicio problemă..

Prepararea este simplă

Primul lucru la care trebuie să ne gândim este cantitatea. Pentru o ceașcă normală, se folosesc 2 grame, echivalentul a 2 boabe de mazăre. Utilizarea unui chasen (bătător tradițional pentru matcha) ne va ajuta să preparăm un matcha bun, deoarece fibrele fine de bambus ajută la baterea și spumarea băuturii. Dar este adevărat că, dacă nu ai această unealtă, o furculiță de desert sau un mixăr pentru spumat laptele vor fi la fel de bune.

Matcha latte perfect

Dacă dorim să preparăm matcha latte perfect, vom folosi ⅓ apă în care vom amesteca matcha și vom adăuga ulterior ⅔ lapte. Trebuie să fim conștienți că laptele animal conține o proteină numită caseină, care inhibă efectul antioxidant al matcha. Dacă dorim să consumăm matcha, printre altele, pentru proprietățile sale sănătoase, trebuie să ținem cont de acest lucru și să înlocuim laptele animal cu orice băutură vegetală.

Despre arome

Probabil nu te-ai gțndit niciodată să mănânci broccoli cu aromă de vanilie sau spanac aromatizat cu căpșuni, așa că de ce ai bea un matcha cu aromă de cocos sau vanilie? Este acesta cu adevărat matcha?

Există mărci care comercializează matcha cu arome. Dacă verificăm procentajul de ceai și, de exemplu, de cocos în pudră, observăm că doar aproximativ 10% din produs este ceai verde în pudră. Așa că e mai bine să plătim corect pentru un matcha ceremonial sau de calitate și să-l amestecăm cu ingredientele dorite.

Un bun matcha japonez nu necesită nimic altceva și, dacă la început gustul ni se pare prea intens, putem face rețete precum: matcha latte, matcha tonic, etc.

Versiunea cu gheață

Va fi suficient un borcan cu capac, câteva cuburi de gheață, apă, puțină matcha și… să agitam! Cu acest tip de preparare, nu va fi necesar să cernem ceaiul, deoarece gheața va distruge micile aglomerări și, în plus, gustul va fi mult mai suav; la temperaturi mai scăzute ale apei, dulceața este mai accentuată.

Relaxant sau stimulent?

L-teanina prezentă în matcha are un efect relaxant asupra organismului nostru. Dar trebuie să ținem cont că există și o cantitate notabilă de cafeină, aproximativ 3,20 grame per 100 grame, ceea ce face ca matcha să fie sănătos datorită tuturor antioxidanților prezenți în mod natural, dar are și un efect de stimulare asupra corpului nostru. Ambele componente, L-teanina și cafeina, se echilibrează pentru a ne oferi un efect de energizare temperată.

Principalele beneficii ale consumului de matcha

Furnizează energie, reducând în același timp starea de nervozitate.

Poate reduce anxietatea și stresul.

Îmbunătățește starea pielii, unghiilor și țesuturilor.

Ajută la concentrare, îmbunătățește memoria.

Reglează nivelul zahărului din sânge.

Protejează împotriva problemelor cardiovasculare.

Previne retenția de lichide.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *