O alianță din UK vrea să reseteze temperatura congelatoarelor din supermarketuri. Move -15°C afirmă pe baza unui studiu că standardul de -18°C e vechi și depașit

Move -15°C, alianta industriala UK, temperatura congelatoarelor, standarde depasite, economie de energie, reducerea emisiilor CO2 siguranta alimentara foto: freepik.com

Începând cu luna august, brandul de supermarketuri Morrisons din Marea Britanie a anunțat că  reduce temperatura congelatoarelor de la -18°C la -15 în zece din punctele sale de vânzare. Este o premieră mondială, pentru că peste tot este actualmente în vigoare standardul de -18°C pentru congelatoarele cu alimente, fiind vorba deocamdată de un experiment, scrie fruitbookmagazine.it.

Obiectivul declarat este economia de energie și, prin aceasta, o relativă contribuție la nivelul emisiilor de CO2 în atmosferă. Dar, după cum declară oficial compania, această modificare nu va avea niciun fel de impact asupra siguranței alimentare.

„Actualul standard industrial care fixează temperatura la -18°C a fost decis acum circa o sută de ani și de atunci nu a mai fost revizuit, în ciuda îmbunătățirii sistemelor de refrigerare. Morrisons este orgolioasă să fie primul lanț din sistemul de mare distribuție britanic care aderă la alianța Move to -15°C”, a anunțat societatea într-un comunicat de presă.

Ce este alianța Move to 15°C

Alianța Move to 15°C s-a născut în 2023 la inițiativa grupului logistic DPWorld, ca alianță a lumii industriale care „țintește să redefinească standardele de temperatură ale alimentelor congelate pentru reducerea emisiilor de gaz în atmosferă, reducerea costurilor lanțurilor de distribuție și garantarea resurselor alimentare pentru populația în creștere la nivel mondial”, după cum se precizează pe situl companiei.

Ea a fost lansată în urma publicării unui raport, Three Degrees of Change, un document academic sponsorizat de compania DP World și elaborate prin colaborarea dintre Institute of Refrigeration de la Paris, Universitatea din Birmingham și London South Bank University.

Care este impactul estimat al celor trei grade diferență

Potrivit raportului, trecerea de la -18°C a -15°C ar avea  un impact ambiental semnificativ, fără să compromită siguranța alimentară. Mai precis, s-ar reduce emisiile de CO2 cu aproape 18 mii de tone în fiecare an. Adică echivalentul a 3,8 milioane de autoturisme. Iar consumul energetic ar fi de peste 8% la nivelul întregului Regat Unit. În timp ce pentru rețelele marii distribuții, s-ar traduce într-o reducere a costurilor între 5-12%, în funcție de specificul fiecărei zone.

Cine mai face parte din alianță

La inițiativă au aderat deja nume importante din UK din zona de producție dar și din zona de retail, în afară de DP World și Morrisons. Printre ele: Nomad Foods, unul dintre liderii europeni ai pieței de produse congelate, giganții logistici A.P. Moller – Maersk, Danish Crown, Blue Water Shipping, Constellation Cold Logistics și Indiecold, din India.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Temperatura nu se *reduce* de la -18 la -15, ci *creste*. Sa spui ca ai redus temperatura de la -18 la -15 e ca si cum ai spune ca ai redus temperatura de la 15 la 18 grade!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *