De ce este mai bine să consumăm alimente în funcție de sezon. Alimentația sezonieră vine cu anumite beneficii

gustari, mese, tineri, fructe Foto: Pixabay

Alimentele sezoniere sunt produse care sunt achiziționate și consumate în perioada în care sunt recoltate. Cu fiecare anotimp vine o varietate de fructe și legume care se dezvoltă în condiții diferite. Alimentația sezonieră este un mod delicios de a ajuta organismul, economia locală și mediul.

Cel mai simplu mod de a vedea ce produse sunt în sezon este să cumpărați de la piața agroalimentară locală. Deoarece piețele fermierilor vând alimente recent recoltate, cumpărarea produselor de acolo vă asigură că mâncați în sezon, astfel încât să știți că obțineți cele mai proaspete fructe și legume.

De la sprijinirea furnizorilor locali până la economisirea de bani, consumul de alimente de sezon prezintă beneficii importante pentru noi și pentru mediu. Iată câteva avantaje:

Este mai sănătos pentru noi

Alimentele de sezon sunt mai proaspete, mai gustoase și mai nutritive, deoarece nu au călătorit atât de departe. Ceara și conservanții sunt adesea folosite pentru a conserva alimentele care nu sunt de sezon, deoarece legumele încep să își piardă nutrienții imediat după ce sunt culese. Așadar, cu cât ajung mai repede în farfurie, cu atât mai bine.

Există o mulțime de varietăți pe tot parcursul anului

Prin rotația dietei pentru a consuma legumele și fructele de sezon pe tot parcursul anului, obțineți varietate atât în ceea ce privește gustul, cât și nutriția, ceea ce înseamnă că există întotdeauna diversitate atunci când vine vorba de a încerca rețete noi.

Economisiți bani

Atunci când fermierii recoltează multe produse pentru că sunt de sezon, veți observa o scădere a costului produselor. Legumele de proveniență locală nu au nevoie de depozitare și au cheltuieli de transport mai mici, ceea ce înseamnă că veți face economii.

Mai bine pentru mediu

Deoarece nu este nevoie de substanțe chimice inutile, din motivele enumerate mai sus, care să se scurgă în apa și ecosistemele noastre, aceste produse sunt mai prietenoase cu mediul.

De asemenea, este important să subliniem faptul că alimentația sezonieră contribuie la reducerea cantității de emisii de CO2 eliberate în atmosferă. Cum? Ei bine, cantitatea de energie necesară pentru cultivarea și transportul alimentelor pe care le consumăm este redusă dramatic atunci când acestea provin dintr-o sursă locală. Nu uitați, mai puțini kilometri parcurși de alimente înseamnă un impact mai mic asupra mediului.

Alimentația sezonieră sprijină furnizorii locali

Atunci când cumpărați ceva cultivat local, promovați un mod de viață durabil pentru fermieri și comunitate. Fermele mai mici necesită mai multă forță de muncă manuală. Așa că, dacă luați ce auacestea  de oferit, vor obține mai mult profit.

Surse: Farringtons.co.uk, SeasonalFoodGuide, Health.Ummss.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *