Sezonul lubeniței de Timișoara, umbrit de furturi. Hoții au dat năvală pe plantația de pe terenul Universității de Științele Vieții. „Singura soluție, pentru moment, este să instalez un gard”

Cornel Crețu printre fructe FOTO Ștefan Both Cornel Crețu printre fructe FOTO Ștefan Both

Al doilea sezon al lubenițelor cultivate în Timișoara, pe un teren aparținând Universității de Științele Vieții, se apropie de final. Anul acesta, datorită temperaturilor ridicate, fructele s-au copt mai repede, iar calitatea lubenițelor a fost considerată foarte bună. Hoții au profitat însă de locația aflată la marginea orașului, între Calea Torontalului și Calea Aradului, și au furat o cantitate semnificativă de lubenițe.

“Am observat multe persoane care se plimbau pe acolo și au început să culeagă lubenițe, de parcă ar fi fost ale lor. În fiecare seară mergeam să verific situația, iar dimineața observam că tot mai multe lubenițe lipseau. Chiar zilele trecute, în timp ce vindeam la tarabă, s-a oprit o mașină pe partea dreaptă. Un bărbat a coborât, a intrat în holdă și a început să culeagă lubenițe. Am strigat la el, dar nu a părut să-i pese. M-am dus către el și, când s-a apropiat de mine, i-am luat lubenițele și l-am întrebat dacă nu îi este rușine să facă așa ceva. Pe acesta l-am prins în plină zi, dar paznicii mi-au spus că și noaptea se opresc mașini, iar până ajung ei, hoții pleacă deja. Am decis că este momentul să culeg tot și să le vând la taraba de acolo”, a declarat Cornel Crețu, agricultorul responsabil de plantația de lubenițe.

Culivarea de lubeniță la marginea Timișoarei FOTO Ștefan Both

Lubenița de Timișoara reprezintă un experiment început în 2023 de Cornel Crețu, un agricultor din Gottlob, în colaborare cu Universitatea de Științele Vieții, care a pus terenul la dispoziție. Singura cerință a universității a fost ca fructele să fie obținute bio, fără îngrășăminte și tratamente chimice.

“Mă gândeam la anumite lucruri pe care le-aș putea face în viitor aici, dar aceste evenimente m-au dezamăgit. Este trist că suntem în 2024 și încă mai există oameni care nu înțeleg că nu trebuie să se atingă de ceea ce nu le aparține. Deși ne-am mai educat, ne-am mai civilizat, am călătorit prin lume, iată că am păstrat unele obiceiuri care nu ne fac cinste. Singura soluție, pentru moment, este să instalez un gard. Poate o cameră de supraveghere nu ar avea un impact mare, dar pe viitor voi pune cu siguranță un gard. Un gard normal, pe care să-l instalez înainte să se coacă lubenițele și să-l demontez după recoltă”, a mai adăugat Cornel Crețu.

Lubenita de Timișoara FOTO Ștefan Both
Lubenița de Timișoara FOTO Ștefan Both

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *