Kids Chef Academy, școala de educație culinară pentru copii și tineri care susține dezvoltarea motricității și coordonarea mână-picior / Elevii învață să facă biscuiți, dar și preparate complexe, precum sushi 

Kids Chef Academy, Horeca Culinary School, educație culinară, copii cu probleme de sănătate Sursa foto: Kids Chef Academy

Nisrin Stoica și Ramona Dincă sunt fondatoarele școlii Kids Chef Academy din cadrul Horeca Culinary School.

Kids Chef Academy este o școală premium de educație culinară și dezvoltare personală pentru copii și tineri. Aceasta a luat naștere chiar din nevoile proprii ale fondatoarelor. Totul a început în vara primului an de pandemie, ne povestește Nisrin, după luni întregi de stat în casă, cu ore online, jocuri și mult timp petrecut pe computer, tablete, smartphone-uri și mai ales cu înstrăinarea copiilor unii de alții. Fondatoarele și-au dorit să-i reconecteze pe cei mici, să le ofere posibilitatea de a descoperi ceva nou și de a crea noi conexiuni.

„Suntem prima academie de profil din România, axată pe oferirea unui spațiu sigur și inspirațional, în care copiii și tinerii își pot identifica, dezvolta și perfecționa simțurile”, a declarat Nisrin pentru G4Food.

Fondatoarele își doresc, prin aceste cursuri sau tabere culinare, să le ofere copiilor posibilitatea de a-și exprima creativitatea. În același timp, aceștia pot urma în mod organizat un program de cultură culinară adaptat vârstei lor.

Astfel, ele încurajează pasiunea unora dintre copii pentru gătit, curiozitatea în ceea ce privește ingredientele, tehnici primare, dar și disciplina și organizarea individuală. Pe lângă acestea, copiii învață rețete pe care le pot realiza singuri acasă, educarea gustului, dar și evitarea risipei alimentare.

„Împreună cu partenera mea, Ramona Dincă, ne-am propus să aducem mai aproape de lumea gastronomiei pe micii pasionați de gătit”, a spus Nisrin Stoica.

La Kids Chef Academy sunt organizate ateliere culinare de trei ore sau de 1-2 zile, cât și tabere de trei sau cinci zile, evenimente private și petreceri aniversare.

Activitatea academiei se desfășoară în spațiile deținute de Horeca Culinary School, unde se află două laboratoare complet utilate și echipate: unul de bucătărie și unul de cofetărie.

Fondatoarele au lansat acest proiect cu ușurință, datorită know-how-ului acumulat de către Horeca Culinary School în cei peste 12 ani de formare profesională în domeniul HoReCa. Aveau traineri dornici să se alăture unui proiect de educație culinară și, practic, toate cunoștințele și programele derulate cu formarea profesională a adulților au fost adaptate la nivelul de înțelegere al copiilor.

Copiii învață atât despre legume, fructe, microplante, cât și despre carne de porc, vită, pește, pasăre sau despre zahăr, glucoză și alte materii prime. Ei înțeleg fenomene fizice sau chimice, văzând cum alimentele se combină și se transformă în timpul gătitului. „Practic, le oferim abilitățile și cunoștințele necesare pentru a învăța să facă alegeri sănătoase pentru ei înșiși”, a precizat Nisrin Stoica.

De ce au ales educația culinară?

În zilele noastre, după cum ne spune Nisrin, problemele de sănătate precum deficitul de vitamine, obezitatea și dereglările hormonale sunt tot mai frecvente în rândul copiilor. Marea majoritate a acestor probleme sunt cauzate de un obicei alimentar disfuncțional. De aceea, este foarte importantă educarea alimentară a copiilor încă din primii ani.

Nisrin Stoica ne oferă motivele pentru care au ales educația culinară:

  • Programele practice contribuie la dezvoltarea motricității și a coordonării mână-ochi;
  • Copiii și tinerii învață despre alimente și despre nutriția corectă;
  • Le dezvoltă atenția și concentrarea, atunci când urmăresc rețetele pas cu pas;
  • Le stimulează creativitatea și imaginația, când inventează preparate noi;
  • Își exersează răbdarea, așteptând rezultatul final;
  • Au experiențe senzoriale care le dezvoltă simțurile: pipăit, miros, gust;
  • Îi ajută să înțeleagă fenomene fizice sau chimice, legate de combinarea alimentelor și de transformarea acestora în timpul gătitului;
  • Devin mai încrezători, odată ce obțin preparatul final la care au lucrat;
  • Își educă gustul;
  • Învață mai multe despre risipa alimentară și cum să o prevină;
  • Și cel mai important, petrec timp de calitate.
Kids Chef Academy, Horeca Culinary School, educație culinară, copii cu probleme de sănătate
Sursa foto: Kids Chef Academy

După trei ani de activitate, Kids Chef Academy are deja un portofoliu vast de activități pentru copii. De la cele mai simple ateliere, precum diverse tipuri de biscuiți, până la tematici complexe precum sushi sau Aromele Chinei.

Kids Chef Academy are peste 100 de copii înscriși. Printre aceștia se numără și copii care vin din zone mai îndepărtate ale țării, precum Suceava, Bacău, Brașov, sau mai apropiate, precum Râmnicu Vâlcea sau Craiova, pentru a participa la aceste activități.

Atelierele „Me and Mom” sau „Me and Dad”

Un mare succes au avut atelierele „Me and Mom” sau „Me and Dad”, destinate copiilor de la 3 ani și jumătate până la 6 ani. Acestea sunt o modalitate excelentă prin care copiii și părinții se pot conecta și pot crea împreună amintiri memorabile.

În momentul de față, academia este finanțată prin taxele de participare la cursuri, achitate de părinți, cât și prin aportul de capital adus de către asociați. „Ne dorim ca, în viitor, să încercăm accesarea unor fonduri sau finanțări, pentru a putea dezvolta programe cât mai complexe, precum și pentru a avea capacitatea financiară de a susține cât mai mulți copii sau tineri care nu au posibilitatea financiară de a accesa programele noastre”, a mai menționat Nisrin.

Există și atelierele pentru copii de 7-12 ani sau cele dedicate adolescentilor de 13+, care au programe adaptate varstei lor. Ei învață să facă rețete simple și gustoase, pe care le pot executa în lipsa părinților, învață chiar și preparate alternative produselor tip junk food.

Parteneriate cu asociații care susțin copiii cu probleme de sănătate. Alimentația mamelor cu nou-născuți

Cofondatoarea și-a exprimat dorința de a colabora cu diverse asociații și organizații care sprijină programele de sănătate. În trecut, au fost stabilite parteneriate cu asociații care susțin copiii cu probleme de sănătate, organizând ateliere speciale, cum ar fi cele gluten-free. Aceste inițiative au fost realizate în colaborare cu organizații dedicate problemelor de sănătate precum boala celiacă și alte afecțiuni similare.

„Ne dorim ca, începând de anul viitor, să ne implicăm mai profund în această problemă legată de sănătate, mergând dincolo de simplele ateliere în care copiii învață despre alimentația sănătoasă”, a mai declarat Nisrin.

Scopul lor este să-i facă conștienți nu doar pe copii, ci și pe părinții acestora. „Observăm că mulți părinți nu înțeleg pe deplin importanța educării copiilor în privința alegerilor sănătoase”, a precizat Nisrin.

Kids Chef Academy consideră esențial să-și extindă aria de acțiune prin parteneriate care să includă atât copiii, cât și părinții, astfel încât aceștia să înțeleagă importanța acestor alegeri pentru sănătatea lor.

Un alt obiectiv pe care îl au este să-și îndrepte atenția către mamele cu nou-născuți, oferindu-le suport pe partea de diversificare alimentară. „Avem numeroase idei în această direcție, însă pentru a le pune în practică, trebuie să formăm parteneriate cu asociații al căror scop comun este sănătatea mamei și a copilului”, a menționat Nisrin Stoica.

Sursa foto: Kids Chef Academy

Citește și: Nevoie acută de ajutoare de bucătari în România: 900 de posturi disponibile la nivel național / Unul dintre puținele cursuri în domeniu, închis din cauza lipsei cererii

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Doamna mea, asta sustine dezvoltarea coordonarii mana-ochi, nu mana picior.
    Va rugam noi mult, gigi24, aaa pardon giformedia, lasati-va de angajat copile de 18 ani, mai bine puneti mana de la mana si angajati 3 redactori buni.
    Nu mai sunteti de ani buni un pol de informatie, ci de content.
    Trist dar de inteles ca toate lucrurile bune dispar in momentul in care sunt atinse de coruptie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *