Un nou studiu relevă un compus vegetal poate reduce riscul de diabet cu până la 27%. Tipul de lignan găsit în semințele de in și în cerealele integrale a prezentat cea mai mare asociere, scrie Eating Well.
Nutriționiștii mereu recomandă o alimentație pe bază de plante. De la fructe, legume și cereale integrale la leguminoase, nuci și semințe, alimentele pe bază de plante oferă o mulțime de nutrienți, inclusiv carbohidrați complecși, proteine, fibre, antioxidanți, vitamine și minerale. Multe contribuie, de asemenea, cu grăsimile sănătoase necesare. S-a demonstrat că o dietă bazată pe plante are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă, cancer și diabet.
Beneficiile pentru sănătate ale dietei pe bază de plante
Unele alimente din plante conțin compuși vegetali numiți lignani, care funcționează ca antioxidanți care luptă împotriva inflamațiilor, precum și ca fitoestrogeni. Aceștia din urmă sunt compuși vegetali ce acționează ca estrogenul în unele țesuturi ale organismului. Deoarece nivelurile de estrogen scad în timpul menopauzei, consumul mai multor alimente bogate în fitoestrogeni poate ajuta la atenuarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile. Multe alimente pe bază de plante conțin cantități mici de lignani, dar aceștia sunt concentrați în special în semințele de in și de susan.
Un nou studiu publicat în august 2024 în JAMA Network Open dovedește că există o legătură între consumul de lignan și diabetul de tip 2.
Studiul a fost realizat pe 201.111 persoane care nu aveau diabet la începutul studiului. Vârsta medie era de 45 de ani la începutul studiului, aproximativ 80% dintre participanți fiind femei.
Cum s-a realizat studiul
Aceștia au completat chestionare privind frecvența alimentelor la fiecare 2 până la 4 ani. Scopul chestionarelor privind frecvența alimentelor a fost de a identifica alimentele consumate de participanți care conțineau lignani. Cercetătorii au inclus în calculele lor frecvența de consum a acestor alimente, precum și conținutul de lignan al alimentelor. De asemenea, au împărțit lignanii în categorii, deoarece există mai multe tipuri de lignani. Acest lucru i-ar ajuta să vadă dacă anumite tipuri de lignani au o valoare mai mare pentru anumite rezultate de sănătate.
În plus față de chestionarele privind frecvența alimentelor, participanții au completat, de asemenea, chestionare demografice și de stil de viață, împreună cu rezultatele privind sănătatea la fiecare doi ani. Aceste date au inclus aspecte precum rasa, greutatea corporală, obiceiurile de fumat, consumul de alcool, aportul de multivitamine și activitatea fizică. Femeile care treceau prin menopauză sau care trecuseră deja prin aceasta au fost, de asemenea, întrebate despre terapia hormonală.
Participantele care au răspuns că au fost diagnosticate cu diabet au primit un chestionar suplimentar pe care trebuiau să îl completeze și care le întreba despre simptome, rezultatele testelor și medicația pentru diabet. Aceste diagnostice au fost confirmate prin revizuirea dosarelor medicale.
Alimentul cel mai eficient în reducerea riscului de diabet
După colectarea tuturor datelor, au fost efectuate analize statistice, inclusiv după ajustarea pentru factorii de confuzie (componente care ar putea afecta rezultatele). Cercetătorii au constatat că rezultatele sugerează că aporturile mai mari de lignani au fost asociate cu o rată mai scăzută a diabetului.
Mai exact, aceștia au constatat că includerea în mod regulat a alimentelor bogate în lignani a fost asociată cu o incidență cu aproximativ 8% până la 27% mai scăzută a diabetului de tip 2. Acest lucru a fost valabil pentru toate tipurile de lignani, cu excepția unuia-lariciresinol.
Un tip de lignan a ieșit, de asemenea, pe primul loc. Asocierea cu reducerea riscului de diabet a fost cea mai puternică pentru secoisolariciresinol, în special pentru participanții cu obezitate și femeile în premenopauză.
Potrivit acestor cercetători, alimentele care conțin lignan și care pot fi deosebit de benefice pentru reducerea riscului de diabet și pentru un control mai bun al zahărului din sânge includ semințele de in, cerealele integrale și cafeaua.
Nu există un aliment, o componentă a alimentelor sau un grup de alimente care să acționeze ca o poțiune magică pentru a preveni orice boală. Majoritatea bolilor sunt complexe și multe comportamente legate de stilul de viață pot influența riscul lor – inclusiv dieta, exercițiile fizice, gestionarea stresului și somnul.