Comisia Europeană a aprobat, miercuri, 14 august, conform normelor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat, un program olandez în valoare de 700 de milioane de euro pentru a compensa fermierii care închid voluntar fermele de creștere a animalelor în anumite zone, informează forul european.
Programul are ca scop îmbunătățirea calității mediului și promovarea unei producții mai durabile și prietenoase cu mediul în sectorul creșterii animalelor.
Programul va fi aplicat în zone prioritare desemnate de provinciile olandeze, care includ zone cu turbării, soluri nisipoase, văi ale râurilor, precum și zone din și lângă ariile Natura 2000.
Programul va fi în vigoare până la 1 octombrie 2029 și va fi deschis fermierilor mici și mijlocii din Olanda care își închid voluntar fermele de creștere a animalelor într-o zonă eligibilă.
Pentru a fi eligibil în cadrul programului, emisiile anuale de azot (N) ale fermei trebuie să atingă anumite praguri astfel încât autoritățile să se asigure că închiderea exploatației va avea un impact pozitiv suficient asupra mediului.
În cadrul programului, ajutorul va fi sub formă de granturi directe și servicii de consultanță subvenționate.
Sumele de bani acordate de statul olandez vor acoperi până la 100% din costurile eligibile, inclusiv compensarea pentru pierderea drepturilor de producție și capacității de producție, costurile de demontare și eliminare a capacității de producție, și alte costuri direct legate de închiderea fermei.
Programul completează alte două scheme olandeze existente (LBV și LBV-plus) aprobate de Comisia Europeană în mai 2023 pentru a reduce depunerea de azot în zonele de conservare a naturii. Fermierii de animale pot participa doar la una dintre cele trei scheme.
Comisia a evaluat programul conform normelor UE privind ajutoarele de stat și a constatat că acesta este „necesar și adecvat” pentru a atinge obiectivul urmărit – dezvoltarea durabilă și prietenoasă cu mediul a creșterii animalelor, sprijinind în același timp obiectivele Pactului Ecologic European.
Comisia a concluzionat că programul este proporțional, fiind limitat la minimul necesar, și va avea un impact limitat asupra concurenței și comerțului în UE.
Pe această bază, Comisia a aprobat programul olandez conform normelor UE privind ajutoarele de stat.
Acest program urmează aprobării, luna trecută, a unui program de 105 milioane de euro de către Comisia Europeană pentru a compensa fermierii olandezi care își relochează fermele departe de zonele de conservare a naturii din Olanda.