De ce te constipi când călătorești?/Un gastroenterolog a dezlegat misterul și a identificat 5 motive pentru care ai această problemă

toilet Sursa foto: Pexels

În fiecare an, perioada vacanțelor înseamnă pentru unii un stres în plus, în afara celui aferent călătoriei în sine: constipația. Potrivit eatingwell.com, un medic gastroenterolog a identificat cinci motive pentru care te constipi când călătorești. De altfel, este o problemă cu care mulți oameni se confruntă.

Problema apare la aproximativ 12 ore de când au plecat în vacanță. Este momentul în care mulți oameni încep să simtă puțină senzație de greață, iar după 24 de ore realizează, în mod clar, că ceva nu este în regulă cu stomacul lor. Potrivit dr. Will Bulsiewiscz, un gastroenterolog din Charleston, Carolina de Sud, din pricina constipației, mulți oameni se simt inconfortabil, indiferent dacă au călătorit la doar câteva ore distanță de casă sau se află în vacanță în cealaltă parte a lumii.

Odată ce știi că, în general, te confrunți cu lipsa defecației pe durata călătoriilor/vacanțelor, trebuie să începi, din timp, să-ți ajustezi stilul de viață. Astfel vei putea reduce acest disconfort gastrointestinal și vei putea să te bucuri de timpul tău liber și te vei putea distra.

Iată care sunt cele cinci motive care duc la constipație în călătorii, identificate de celebrul gastroenterolog.

Ai un nou ritm la care trebuie să te adaptezi

Cercetările sugerează că majoritatea oamenilor au un ritm de defecație regulat, în general dimineața și, rareori, în alt moment al zilei. Călătorind pe distanțe relative mai scurte sau pe unele ce implică un alt fus orar, acest lucru îți poate schimba programul obișnuit. Asta poate afecta rutina obișnuită a mersului la toaletă. Odată ce ți-ai resetat organismul pe noul fus orar, este, adesea, ceva mai ușor să revii la normal și digestia să redevină normală.

Dieta ta s-a schimbat

Fie că este vorba despre un preparat special, de vacanță, mâncare servită în avion sau un meniu de degustare cu mai multe feluri, probabil că nu mănânci într-un mod asemănător cu dieta ta obișnuită, de acasă, iar tractul intestinal simte acest lucru. Nu trebuie neapărat să vii cu pachet de acasă. Ar fi și imposibil să faci asta în vacanță. Dar poți încerca să mănânci mai multe fibre, fructe și legume și chiar un aliment probiotic, precum kefir, lapte bătut, iaurt, varză murată, ciocolată neagră, brânză de vaci și oțet de mere.

Nu te hidratezi

Să te hidratezi cu apă, nu doar cu alcool. Bulsiewicz spune că apa este o prioritate uriașă, care nu doar că hidratează organismul, dar ajută și digestia și, implicit, previne constipația. Bea alcool cu moderație și încearcă să ai permanent la tine, pe toată durata călătoriei/vacanței, o sticlă reutilizabilă de apă pe care o poți umple pe tot parcursul zilei, pentru a putea să te menții hidratat.

Nu faci mișcare!

Călătoria implică, adesea, mult timp stând în avioane, trenuri și automobile. Odată ajuns la destinație, s-ar putea să te relaxezi și mai mult, să zicem, în jurul unei mese, pe canapea uitându-te la televizor, pe un șezlong pe plajă etc. S-a dovedit științific că inactivitatea fizică crește riscul de constipație, așa că, dacă poți, fă plimbări lungi, pentru a-ți stimula digestia.

Ai un nivel ridicat de stres

Dinamica familiei, potențialele întârzieri de călătorie, familiarizarea cu noul teritoriu, constituie o serie de aspecte aferente chiar și  celor mai „distractive” călătorii și pot genera un nivel ridicat de stres, lucru îți ce poate afecta inclusiv digestia. Prin urmare, încearcă să te calmezi și ia lucrurile mai ușor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *