Retetele Juanitei. Fesenjan – Pui cu rodie în stil persan

pui cu rodie, fesenjan Sursa foto: Simply recipies

Din categoria ”Rețete de la prietenele mele de diverse naționalități”, astăzi o să încercăm o rețeta din Iran. Fata care mi-a dat rețeta, inițial a adus preparatul, o dată, la o întâlnire de prieteni, și ne-a plăcut tuturor foarte mult. Mi-a zis că ei nu i-a ieșit din prima așa că dacă nu iese să insist. Dar a ieșit foarte bun.

Fesenjan este o tocană persană preparată cu piept sau pulpe de pui, care sunt gătite lent împreună cu nuci prăjite măcinate și melasă de rodie.

Această rețetă de tocană de pui cu sos de nuci și rodie este un prepat clasic al bucătăriei persane.

Bucățile de pui sunt mai întâi rumenite și apoi gătite lent într-un sos cu nuci prăjite măcinate și melasă de rodie. Poate că în mod normal nu te-ai gândi să faci un sos cu nuci și rodii, dar este o combinație perfectă! Nucile prăjite sunt bogate și calde, iar melasa de rodie este acrișoară și cu tonuri de fructe de pădure. Gătit slow cu puiul, sosul este spectaculos.

Singurul ingredient care ar putea fi puțin greu de găsit în magazinul local este melasa de rodie. Poți să o faci acasă cu suc de rodie sau să o cauți într-un magazin care vinde ingrediente din Orientul Mijlociu.

Ingrediente

  • 1-2 cepe mari, tocate (3 căni)
  • 2 linguri de unt nesărat
  • 3 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 5 linguri de melasă de rodie
  • 2 căni de mieji de nucă
  • 2 kilograme de pulpe și/sau piept de pui fără os și piele, curățate de excesul de grăsime, tăiate în bucăți de dimensiune medii, uscate cu un șervet și sărate
  • 2 căni de supă de pui
  • 2 linguri de zahăr
  • 1/2 linguriță de turmeric
  • 1/4 linguriță de scorțișoară
  • 1/4 linguriță de nucșoară măcinată
  • 1/4 linguriță de piper negru măcinat
  • Sare
  • 1/2 cană de semințe proaspete de rodie pentru decor (opțional)

Mod de preparare

Prăjirea și măcinarea nucilor
Poți prăji nucile în două moduri. Fie le întinzi într-un singur strat într-o tigaie mare și le prăjești la foc mediu-mare, amestecând frecvent până se rumenesc ușor, fie le întinzi într-un singur strat pe o tavă de copt cu margini și le prăjești în cuptor la 175°C timp de 8-10 minute.

În oricare dintre cazuri, după ce sunt prăjite, scoate-le de pe foc și lasă-le să se răcească. Odată ce s-au răcit suficient pentru a fi manipulate, pulsează-le într-un procesor de alimente sau blender până se mărunțesc fin.

Rumenirea bucăților de pui 
Într-o tigaie mare, încălzește 1 lingură de unt și 2 linguri de ulei de măsline la foc mediu-mare.

Când untul s-a topit, șterge din nou bucățile de pui pentru a le usca și așază-le în tigaie. Lucrează în tranșe, dacă este necesar, pentru a nu aglomera tigaia și gătește până devin aurii pe toate părțile.

Călirea cepei
Scoate puiul din tigaie și pune-l deoparte. Adaugă o lingură de unt și o lingură de ulei în tigaie. Redu focul la mediu-mic. Adaugă ceapa tocată în tigaie și călește până devine translucidă, amestecând ocazional pentru a curăța bucățile rumenite de pe fundul tigăii.

Adăugarea puiului și a supei
Pune bucățile de pui înapoi în tigaie împreună cu ceapa. Toarnă 2 căni de supă de pui peste pui și ceapă. Adu la fierbere, redu la foc mic, acoperă și lasă să fiarbă încet timp de 30 de minute.

Adăugarea nucilor măcinate, a melasei de rodie, a zahărului și a condimentelor
Amestecă nucile măcinate, melasa de rodie, zahărul și condimentele. Acoperă și gătește la foc foarte mic timp de 1 oră, amestecând la fiecare 20 de minute pentru a preveni lipirea nucilor de fundul tigăii.

Gustă și ajustează zahărul/sarea după preferință. În acest moment, puiul ar trebui să fie foarte fraged.

Servirea puiului cu rodie
Decorează cu semințe de rodie. Servește cu parsi pulao (orez iranian) sau doar orez simplu basmati.

Cum să faci melasă de rodie

Fierbe 1 cană de suc de rodie până se reduce la 5 linguri de sirop.

Când i-am cerut rețeta lui Parastu, prietena mea irakiană, mi-a spus că o găsesc aici. De unde am și luat-o ca să o încerc. Am avut melasă de rodie din Irak.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *