Cât de bune/periculoase sunt ceaiurile de slăbit precum cel de senna sau „Silueta perfectă”? – răspunde Tania Fântână, nutriționist

tania fantana, dieta, sanatate, skinny fat Sursa foto: G4Food

Toți cei care ne-am înscris în această călătorie culinară în viață am dat de greu la un moment dat. Mai ales cei care își doresc să slăbească și au avut această dorință aproape toată viața au căutat scurtături la un moment dat. Ceaiurile de slăbit ne zâmbesc nonșalant de pe raftul fiecărei farmacii. N-are cum să nu te bată gândul să le încerci măcar o dată în viață.

Sub diverse denumiri și cu diverse substanțe, promit să fie un ajutor de nădejde în lupta cu kilogramele în plus.

Ce se întâmplă însă atunci când le folosești mai multe zile la rând?

Vizitezi foarte des baia. Efectul diuretic este unul foarte puternic. Dar la baie nu elimini bucăți de grăsime, așa cum speri, ci apă cu mulți electroliți. Adică nu neapărat lucruri rele. Este posibil să ai un abdomen mai plat, dar acest efect nu este dat de topirea grăsimii, ci de faptul că intestinele tale sunt mai goale. Dacă la început o să te bucure să vezi cum greutatea ta scade pe cântar, în timp, dependența de toaletă nu o să ți se mai pară deloc plăcută.

Întrucât scaunele moi provocate de aceste ceaiuri sunt datorate efectului iritant pe care îl au, crampele vor deveni o prezență constantă în viața de zi cu zi.

Mișcările intestinale firești ale colonului, peristaltismul, vor fi afectate după folosirea pe termen lung a ceaiurilor diuretice pentru slăbit. Riscăm astfel să ne confruntăm cu o constipație încăpățânată și greu de remediat.

Ceaiurile de slăbit nu te învață practic nimic util pentru viitor. Nu te învață despre alegerile alimentare, despre cum să-ți controlezi impulsivitatea în fața mâncării, sau despre cum să folosești corect nutrienții în funcție de activitatea fizică.

Dintre toate ceaiurile, cel despre care se spune că ar afecta pierderea în greutate este ceaiul verde: 1-2 căni băute zilnic.

Ceaiurile cu efect laxativ, pe bază de crușin sau senna, trebuie folosite doar ca ultimă măsură pentru îndepărtarea constipației și nu cu scopul de a scădea în greutate.

Companiile producătoare ale acestor ceaiuri de slăbit scot aceste produse pe piață pentru oamenii disperați să slăbească rapid. Chiar dacă pe termen scurt, datorită efectului placebo și deshidratării, ceaiurile te ajută să scazi în greutate, efectul de îngrășare vine rapid înapoi și vei pune mai multe kilograme decât ai slăbit. Inutil de spus gradul de frustrare care însoțește această etapă.

Dacă vă confruntați cu constipație cronică, aceasta se poate ameliora odată cu schimbarea stilului de alimentație, cu mai multă atenție asupra anumitor ingrediente etc. Însă, cu siguranță, folosirea ceaiurilor diuretice ca primă măsură nu este o abordare inteligentă.

Pe de altă parte, excesul de ceai favorizează eliminarea fierului din organism. Beți 1-2 căni de ceai pe zi dacă vă place, dar nu înlocuiți apa cu ceaiuri. E loc pentru toate, de băut și de mâncat, dacă nu facem abuz.

Nu folosiți scurtături pentru a scăpa de kilogramele în plus. Întotdeauna sănătatea va avea de suferit. Și stima de sine. Ai o altă satisfacție când știi că ai muncit pentru un vis și el se îndeplinește. Prețuiești altfel rezultatul.

Nu folosiți ceaiuri diuretice dacă știți că aveți probleme de sănătate din sfera renală, hepatică sau cardiacă. Acestea sunt primele sisteme afectate de deshidratare, de dezechilibrele electrolitice și de fluctuațiile mari de apă din organism.

Abordați procesul slăbitului și altfel, nu doar cu ochii pe ceas și cu biciul pregătit să vă pedepsiți dacă cifrele nu scad potrivit așteptărilor voastre. Aveți grijă de adolescenții aflați în grija voastră și vorbiți cu ei despre aceste riscuri pentru sănătate. Fiți un exemplu pentru ei și oferiți-le alternative sănătoase pentru gestionarea greutății.

Notă: Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *