Prânzul de duminică. Tartă de orez cu brânzeturi, rețetă tradițională de la Genova. Poate fi un prânz de vară ideal, alături de salată sau alte garnituri vegetale

tarta de orez reteta de tarta retata traditionala italiana tarta traditionala de la Genova pranzul de duminica foto: dreamstime.com@Olga Mazyarkina

Să ne imaginăm un fel  de orez cu lapte în care însă în loc de zahăr adăugăm brânzeturi și le dăm la cuptor: tarta de orez este o creație gastronomică aproape genială pentru că elimină problema aluatului. Se amestecă pur și simplu orezul prefiert cu lactate și brânzeturi și se gratinează în cuptor. În plus, este un preparat fără gluten și se poate ține la frigider 2-3 zile și reîncălzi. Dacă rămâne, se poate lua luni la pachet.

Pentru un plus de gust i se mai pot adăuga și alte ingredient: roșii sau dovlecei trași anterior la tigaie, măsline, ton, bucăți de carne de pui sau șuncă.

Ingrediente pentru o tavă rotundă de circa 28 cm diametru

300 g orez

500 ml de lapte

2 ouă

4 linguri de parmesan ras/ se poate înlocui cu oricare alt tip de brânză uscată

150 g smântână fermentată

ulei, sare, nucșoară

Procedeu

Se fierbe orezul în laptele în care adăugăm un praf de sare. Este important ca boabele să rămână al dente, adică să le fierbem mai puțin decât scrie pe ambalaj. Și în nici un caz nu mai trebuie adăugat lichid – pentru a-i prezerva proprietățile nutriționale, orezul trebuie fiert minimul necesar, nu până când bobul se dezintegrează.

În timp ce orezul fierbe și se răcorește, pregătim partea aromatică pe care i-o adăugăm:

Amestecăm într-un bol smântâna cu brânza rasă, sare cât e cazul și puțină nușcoară – dă întotdeauna o aromă aparte preparatelor din orez și cartofi. La compoziție mai adăugăm și 1ou și albușul de la al doilea. Un gălbenuș îl lăsăm deoparte pentru a-l folosi ulterior.

Când orezul este suficient de rece pentru a nu face ca oul să se coaguleze, se adaugă și el în compoziție, amalgamând totul cu mișcări delicate.

Avem două posibilități pentru a coace tarta în tava rotundă: fie se unge cu unt și se presară pesmet, fie se tapetează cu hârtie de cuptor. În prima variantă va fi puțin mai rumenită pe exterior.

Odată așezată compoziția în tavă, se unge deasupra cu gălbenușul rămas bătut cu un strop de ulei și un strop de lapte.

Se coace timp de jumătate de oră în cuptorul deja încălzit la 220 de grade.

Când este gata, se scoate și se așează să se răcorească minimal pe un grătar, apoi se servește călduță.

Se poate propune într-un meniu alături de: salată de crudități, de roșii, castraveți, salată verde. Sau cu alte garnituri vegetale. Avem deja carbohidrați, proteine și grăsimi în ea, și completând cu o legume avem și partea de fibre care completează o masă sănătoasă.

Există și varianta în care compoziția se așează în tavă peste un aluat friabil, de tartă.

Citește și: https://g4food.ro/friptura-de-vita-rece-pranzul-de-duminica-o-reteta-italiana-de-vara-cu-garnitura-usoara-rece-vitello-tonnato-cu-sos-de-ton-si-dovlecei-cruzi-marinati/

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: dreamstime.com@Olga Mazyarkina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *