Multă lume s-a confruntat cu asta: după o noapte de distracție, dimineața a apărut temuta mahmureală. Simptomele sunt neplăcute și te pot scoate din funcțiune întrega zi. Dintotdeauna, oamenii au fost în căutarea leacului perfect anti-mahmureală. Ei bine, potrivit eatingwell.com, dieteticienii au stabilit care sunt top cinci cele mai bune băuturi care alungă mahmureala.
Ce este mahmureala și care sunt simptomele ei
Mahmureala este o sumă de simptome neplăcute care apar după consumul de alcool. Se poate întâmpla din mai multe motive, inclusiv consumul de alcool în exces sau consumul de alcool în combinație cu lipsa de hidratare, dar și cu lipsa de alimente. Mahmureala poate varia în intensitate și este influențată de factori precum tipul și cantitatea de alcool consumat, toleranța individuală și influențele stilului de viață, cum ar fi lipsa somnului și starea de hidratare.
Dacă ai avut vreodată mahmureală, știi că simptomele pot varia de la o ușoară durere de cap sau greață până la stări mai intense, precum vărsături, oboseală, anxietate și dureri musculare. Alcoolul funcționează ca un diuretic, deci este în mod inerent deshidratant. Lipsa Hidratarea hidratării este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la simptomele mahmurelii.
În esență, alcoolul crește producția de urină și duce la pierderi suplimentare de apă, explică dr. Michelle Routhenstein, dietetician în cardiologie preventivă.
Dimineața, la trezirea stare de mahmureală s-ar putea să-ți dea senzația că organismul tău funcționează în gol. Dar băutura potrivită te poate ajuta să te alimentezi și să te recuperezi mai repede.
Iată cele cinci băuturi enumerate de specialiști, ca fiind cele mai bune pentru înlăturarea mahmurelii.
1. Apa
Apa este soluția nr. 1 pentru rehidratare, după o noapte de băut. Apa este esențială pentru rehidratare și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Consumul suficient de apă este cel mai simplu și eficient mod de a combate deshidratarea cauzată de alcool.
2. Băuturile cu electroliți
Urinarea crescută, din cauza consumului de alcool, elimină și anumiți nutrienți din organism. Băuturile care conțin electroliți sunt benefice pentru mahmureală, deoarece ajută la refacerea nutrienților pierduti din cauza efectului diuretic al alcoolului.
Acestea sunt excelente pentru echilibrarea, în organism, a electroliților de sodiu, potasiu și magneziu, care se pierd din cauza acestui efect diuretic al alcoolului. Băuturile cu electroliți ajută la restabilirea echilibrului hidric al organismului și pot reduce simptome precum crampele musculare și amețelile.
3. Sucuri de fructe, bogate în antioxidanți și vitamine
Sucurile naturale de fructe, în special cele bogate în vitamine și antioxidanți, cum ar fi sucul de portocale sau sucul de roșii, pot ajuta la creșterea nivelului de zahăr din sânge și oferă nutrienți esențiali. Lichidele suplimentare pot ajuta, de asemenea, la rehidratarea organismului.
Sucul de roșii este bogat în sodiu și este o sursă bună de potasiu, doi electroliți necesari pentru hidratare. Sucul conține, de asemenea, antioxidanți precum licopenul, precum și vitamine pentru a ajuta la refacerea organismului.
4. Ceaiuri
Pe lângă creșterea aportului de lichide, ceaiurile din plante, precum ceaiul de ghimbir sau ceaiul de mentă, pot calma stomacul și reduce greața. Ceaiul de mușețel poate ajuta la relaxare și îmbunătățește calitatea somnului. Cercetările anterioare sugerează că ceaiul verde poate fi util în tratarea mahmurelii, datorită conținutului său ridicat de antioxidanți.
5. Ciorbele și supele
Ciorbele și supele clare conțin un pachet de nutrienți care luptă împotriva mahmurelii. În plus, sunt alimente blânde pentru stomac și ajută la refacerea lichidelor pierdute. În special supa de oase, poate fi eficientă în tratarea mahmurelii, deoarece nu este doar o sursă de lichide, ci conține și electroliți și unele proteine, care pot ajuta la alimentarea organismului.
Ce băuturi să eviți când ai mahmureală
Să începi ziua de după petrecere cu o nouă băutură alcoolică nu este o ideea bună, deoarece poate întârzia recuperarea, poate agrava deshidratarea și poate provoca simptome suplimentare.
De asemenea, recomandat este să eviți băuturile pe bază de cofeină și pe cele îndulcite. În timp ce cafeaua sau băuturile energizante pot oferi un impuls temporar, cofeina poate exacerba deshidratarea și poate agrava simptomele mahmurelii. Nici băuturilre dulci nu sunt bune, pentru că pot crește urinarea, deoarece zahărul trage apa din celule în sânge, unde este în cele din urmă excretat de rinichi.